Szakács Eszter: A szelek tornya

Görög kaland Harry Potter-módra

Egy átlagos tinédzser, akiről egy nap kiderül, hogy különleges képességekkel rendelkezik, melyet egy titkos iskolában bontakoztathat ki, ahová innentől kezdve jár majd. Ismerős az alaptörténet? A Harry Potter-univerzum valószínűleg soha nem lesz már kitörölhető az elkövetkező generációk fejéből sem, és ha igazságtalan, ha nem bármilyen történet, melynek ez a vezérfonala, óhatatlanul ehhez lesz hasonlítva. Pedig Szakács Eszter regénye teljesen más térbe és időbe helyezi szereplőit: főhőse a görög mitológiában kalandozik, egy teljesen más bolygón – ahol az Olümposz istenei manapság élnek.
A történet főszereplője Mira, aki egy nap  felmászik a környékükön évek óta elhagyatottan álló építkezési terület darujára, hogy megszabaduljon az őt üldöző osztálytársaitól. A modern kor problémái azonban egy pillanat alatt elrepítik egy évezredekkel korábbi világba, az irányítófülke ablakán át ugyanis megpillant egy másik, ismeretlen világot. Hogy mi is az pontosan, az viszont nem derül ki azonnal, hiszen megcsúszik és lezuhan. Még szerencse, hogy egyik osztálytársa griffé változik és megmenti az életét.
Fenekestül felfordul tehát az átlagos tinédzser élete, és hamarosan magyarázatot is kap mindenre. Kiderül, hogy születésekor kiválasztották a Moirák, a Görög sorsistennők, hogy grifflovas legyen, vagyis kapuőr. Uli pedig a griffje, aki pontosan abban a percben született mint ő és közös tudattal és érzelmekkel rendelkeznek. Kettejük közös feladata, hogy védjék az Olümposz nevű bolygót, ahol a görög istenek élnek napjainkban.
Mirának innentől kezdve éjszakánként kell eljárnia az Aiolosz akadémiára, hogy felkészüljön feladatára, ugyanakkor átlagos kamaszként otthon is helyt kell állnia és megküzdeni osztálytársaival.
A regény meglehetősen bonyolult világot épít fel, aki azonban kedveli a Harry Potter-féle varázsvilágot és a kalandokba oltott görög mitológiát, garantáltan nem csalódik majd. Felnőtteknek is izgalmas olvasmány, felsős és középiskolás fiúknak pedig valószínűleg telitalálat – persze csak ha nem rettennek vissza a több mint 500 oldaltól.

Rendhagyó módon kérte meg szerelme kezét a rendőr (videó)
Kollégái segítségét kérte az akcióhoz.
Az USA az elmúlt 25 év legnagyobb hadgyakorlatára készül Európában
37 ezer katonát mozgósítanak majd, tíz európai ország részvételével.
Ezekre figyeljen, ha csomagot küld karácsonyra!
Néhány dolgot érdemes megfogadni, hogy épségben érkezzen meg az ajándék.
Az Európai Bizottság halasztást kért a kisebbségek ügyében
Több mint 1 millió ember írta alá a kezdeményezést, amely célja, hogy az őshonos nemzeti kisebbségek védelme a jelenleginél jóval nagyobb hangsúlyt kapjon.
Okostelefonra készített úti segédlettel próbálkoznak a migránsok
Térképeket és videókat is kapnak.
Két Netflix-film gyűjtötte a legtöbb jelölést a díjra
Martin Scorsese Az ír című maffiaeposza és a Noah Baumbach Házassági történet című drámája.