Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Csongrád magához láncolná Bokrost

Csongrád - A csongrádi kistérségi társulás kikosarazta a bokrosiakat, a város polgármestere pedig erre hivatkozva azt javasolja az önkormányzatnak, Csongrád ne támogassa Bokros önállóvá válását. A kirekesztéssel csak Tömörkény első embere nem értett egyet.
Bár 318 bokrosi támogatta 201 ellenében, hogy a városrész ismét önálló településsé váljon, és Csongrád önkormányzata ezt tudomásul is vette, a városvezetés most a kistérségi társulás segítségével fúrná meg a leválási kezdeményezést. Bedő Tamás polgármester pénteken egy olyan javaslatot terjeszt a képviselő-testület elé, amelyben leszögeznék, hogy a grémium nem támogatja a bokrosi városrész önálló településsé nyilvánítását, mondván, nem látják biztosítottnak egyes önkormányzati feladatok változatlan szintű ellátását. A kritikát az oktatásra és szociális hálóra hegyezték ki. Bedő szerint az iskola és a szociális alapellátások fenntartására egyedül nem lenne képes Bokros, egérútja pedig nincsen, mert két hete a kistérségi társulás elutasította a 2011 utáni közös működtetésre vonatkozó bokrosi javaslatot.

– Ez az állásfoglalás, amelyről pénteken szavazhatnak a képviselők, nem döntő az ügy elbírálása szempontjából – fogalmazott lapunknak Bedő Tamás. A polgármester szerint a leválás előkészítésekor készült kimutatások tükrében fontos jelezni, milyen kockázatai lennének Bokros függetlenedésének.

A bokrosi iskolában. FEnn tudják-e tartani? Archív fotó: Tésik Attila
A bokrosi iskolában. Fenn tudják-e tartani?
Archív fotó: Tésik Attila

Különvéleményt csak Tömörkény polgármestere, Fekete Gábor fogalmazott meg a kistérségi tanácskozáson: ő tartózkodott a szavazásnál. Lapunk érdeklődésére elmondta, az önkéntesen szerveződött társulás hozhat elutasító döntést, mint ahogy meg is tette, de fölösleges ez a kirekesztés. – Az együttműködés lehetőségeiről szerettem volna tárgyalni, hiszen a meghívóban is ez szerepelt. Azért nem támogattam a többségi véleményt, mert szerintem nem nekünk kellene döntenünk egy másik település jövőjéről. Akkor kell határozni ebben, ha Bokros megkapja a szabad utat az önállóság felé, és jövő ősszel önkormányzatot alapít – tette hozzá Fekete Gábor.

Az iskola fenntartása szempontjából fontos tudni, a 2010/11-es tanévben még a kistérség fogja működtetni, hiszen az iskolakezdés után lesznek a helyhatósági választások, a szorgalmi időszak alatt pedig nem lehet fenntartót váltani. Vagyis az új bokrosi önkormányzatnak is lesz ideje előkészíteni az új üzemeltetési megoldásokat.

– A bokrosi előkészítő bizottság összeült, és azt javasoljuk, hogy ezt az előterjesztést vegyék le a pénteki napirendről – mondta lapunknak Balogh Pál, a bizottság elnöke. Szerinte a szocialista városvezetés képtelen feldolgozni kudarcát, és azt, hogy a leszakadás Csongrádnak fájni fog. Gyovai Gáspár alpolgármester is úgy véli, a népszavazás után megkésett és felesleges lenne ez a városházi határozat.

Az új miniszter véleményez

Hiánypótlást kért az önkormányzati minisztérium a bokrosiaktól: ennek egyik eleme volt az a nyilatkozat, amelyben arról kellett beszámolnia a leválást előkészítő bizottságnak, hogy a kötelezően előírt önkormányzati feladatokat miként fogja ellátni Bokros. Ebből kerekedett a mostani súrlódás, amit az új önkormányzati miniszter, Varga Zoltán simíthat el. Neki április végéig kell véleményezni a bokrosiak kezdeményezését, a végső döntést pedig a köztársasági elnök hozza meg decemberben.

Olvasóink írták

 • 9. keletaru 2009. május 01. 16:46
  „Tisztelt Kometelők!
  "Szerintem nem egy település van az országban, ahol nincs hatalmas cég, és mégis életképes." Ezzel egyet értek , viszont az ottani vezetők lehet nem pártkatonák ,s a büfében nem egymás hátát simogatják !!
  Bokrosnak jelentős bevétele származik a mezőgazdaságból , ami lehet a csongrádiak szemében nem látható ! S ellentétbe velük mi településünk nem életképes a kutyatápgyár nélkül ! Ellenben a település (Csongrád) első embere állított tényekkel ! Mi szerint ez a veszteség csekély , csakhogy évek óta forrás hiányal küzdünk . "Szél" fújta információm szerint az önkormányzati alkalmazottak bérét is "hitel"-ből fizeti a település ! Innentől érthető akkor miért ez a nagy dzsembori ! Képviselősdi felelőségnélkül , megélhetésből , büntettlenül . Meg lehet cáfolni ! Az elmúlt időszakban egy képviselősem állt fel , mondván vállalja a felelőséget ( tökös nincs közöttük ) hozott döntéséért ! Vagy ha igen akkor azt nem tudom . Üdv Kuci”
 • 8. hank 2009. április 26. 19:29
  „"Szerintem nem egy település van az országban, ahol nincs hatalmas cég, és mégis életképes."

  És Bokrosnak miből lenne bevétele? Az említett cégen kívül nemsok minden van kint.
  De ha így is életképes lenne, akkor meg minek a szétválás? Vagy legyen szétválás és az iparűzési meg Csongrádra follyon be. Ekkor elhiszem, hogy Bokros a Mars nélkül is életképes. Egyébként meg nem!”
 • 7. Power 2009. április 24. 15:55
  „Gratulálok Bedő elftársnak!”
 • 6. keletaru 2009. április 23. 20:34
  „Tisztelt RegElek !

  Biztos ismeri : Kivéve a "gyevi bíró" !”
 • 5. RegElek 2009. április 23. 14:01
  „"A bokrosiak csak a Mars (volt Masterfoods, Effem) miatt valnak le."

  Ez egyértelmű, mindenki láthatja, tudhatja, aki akarja.

  "Ha valamiert megszunik az iparuzesi ado vagy nem lokalisan folyna be a jovoben, akkor azonban hatalmasat bukna Bokros, mert nem lehetne fenntartani a telepulest."

  Szerintem nem egy település van az országban, ahol nincs hatalmas cég, és mégis életképes.”
 • 4. hank 2009. április 23. 09:08
  „Sziasztok!

  Erdekes helyzet allt elo. Mindket felnek (Csongrad es Bokros) igaza van valamennyire.

  Csongrad rengeteged fejlesztett Bokroson. Szerintem ha az egy fore eso fejleszteseket (osszeg) nezzuk, akkor tobb jon ki, mint Csongradon. Bokros va´djai alaptalanok.
  A bokrosiak csak a Mars (volt Masterfoods, Effem) miatt valnak le. Ha valamiert megszunik az iparuzesi ado vagy nem lokalisan folyna be a jovoben, akkor azonban hatalmasat bukna Bokros, mert nem lehetne fenntartani a telepulest.
  Szoval pengeelen tancolnak.
  Csongradnak is nagy ervagas lenne, foleg valasztasok elott, mert nem mutat jol az ellenorzoben egy egyes...

  Szerintem mindket telepules bukna a szetvalassal.

  A kistersegi kikosarazasrol csak annyit, hogy nem volt szep dolog es a politika latszodik benne. A kistersegnek nem kerulne tobbe, mivel eddig is kaptak valamennyi penzt es abbol eddig is mukodott minden. A cikkbol az derul ki, hogy nem is targyaltak, meg csak meg sem hallgattak Bokrost.

  Kivancsian varom a veget...

  Hank”
 • 3. RegElek 2009. április 22. 10:10
  „Üdv!
  No.1. :
  "Lehetett látni mikor lett volna rá mód "a "tisztelet dijukból mennyit ajánlotak a "település fejlesztésére"."
  "Nagyobb esély van itt arra ,ha egy tökre ülnek ,csikó ugrik ki belőle ! Mint egyeségre jusanak a település fejlesztésében vagy akármiben ....."

  Sajnos ez az egész országra jellemző, nem csak Csongrádra.

  No. 2. :
  Ha egyszer már megszavaztuk, hogy mit szeretnénk, és állítólag tudomásul vették a város vezetői, akkor miért nem lehet megvárni, hogy mi lesz? Hiszen, ha tényleg nem lesz Bokros képes fenntartani önmagát, az iskolát, vagy bármit ami hozzá tartozik, akkor a kedves városatyák nyugodtan mondhatnák, hogy "Mi előre megmondtuk". Addig azonban hagyni kellene Bokrost érvényesülni, illetve hagyni, had próbáljon meg egyedül talpon maradni. És ha ez nem sikerül, akkor jöhet a fent említett mondat.”
 • 2. keletaru 2009. április 21. 19:29
  „Na igen megszokthatuk a "pártkatonától"(kétkulacsos magatartás) ! Ha el olvasná elöző nyilatkozatait , akkor nem csinálna a ..............-t ! Grémium = Bagázs = Képviselősdi megélhetésért ( itt , lehet van kivétel is köztük )! Lehetett látni mikor lett volna rá mód "a "tisztelet dijukból mennyit ajánlotak a "település fejlesztésére" ! Ha ilyen mértékben ugrik tovább a "magyar puma " lehet itt sem lesz pénz az iskolák müködtetésére, meg semmire . De a képviselők kapják továbbra is megérdemelt juttatásaikat , úgye ! Nagyobb esély van itt arra ,ha egy tökre ülnek ,csikó ugrik ki belőle ! Mint egyeségre jusanak a település fejlesztésében vagy akármiben ..... Ahogy írta egy Bokrosi , nagy a kockázat ezzel a "településsel" együtt maradni ! A tetemes adóság állománya miatt ! Előtte kellet volna "szava hihetően " cselekedni ne gondolkozanak a leváláson , nem pedig nagyarcúskodni ! De felelőségteljes munkát végeznek , büntettlenül ! Röhej ! Üdv Kuci
  UI.: szemlelodo ! Egy párt rendszerben nem láttam még demokráciát ! Itt meg már lassan jönnek a fekete autók ! Lehet látni mennyire képessek értünk ! Értünk ?!”
 • 1. szemlelodo 2009. április 21. 16:59
  „Jogszabálytiszteletet és ismeretet,valamint demokratikus gondolkodásmódot lehet tanulni Fekete Gábor Polgármester Úrtól.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább keresik Dancsó Mihálynét

Csongrád - Egy 32 éves csongrádi nőt keres a rendőrség, aki december 6. óta nem adott életjelet… Tovább olvasom