Délmagyar logó

2019. 06. 25. kedd - Vilmos 20°C | 30°C Még több cikk.

Heti kétszer áramlik a csi a csongrádi könyvtár udvarán

Érdekes vállalkozásba fogott a helyi bibliotéka: júniusban hetente kétszer közösségi csikunggal, azaz kínai energiatornával és meditációval indítják a reggelt.
Kis csoport gyűlik össze kora reggel a Csemegi Károly Könyvtár udvarán, van, aki sportosan, mások hétköznapi viseletben. A hatalmas platánfák árnyékában mindenki ritmusosan, egyenletesen lélegzik – kezdődhet a csikung! A kínai eredetű harcművészeti forma gyakorlásával oldódik a stressz, relaxáló hatása van, növeli a szellemi frissességet, a vitalitást és a koncentrációs képességet, illetve betegségmegelőző hatása is van, ráadásul mindezt a szabad levegőn lehet végezni. Ugye, hogy jobban hangzik, mintha csak bedobnánk egy multivitaminos pezsgőtablettát?
Csongrád – A csikung lényege, hogy egyesíti a mentális koncentrációt, a légzéstechnikát és a testmozgást annak érdekében, hogy aktiválja és karban tartsa az életenergiánkat. Fotók: Majzik Attila
De hogyan is kerül a cipő az asztalra, azaz a meditációs, egészségmegőrző torna egy könyvtárba? – Úgy gondolom, hogy nagyon is ide illik egy ilyen foglalkozás, mert a csikung a tudatot és a testet egyszerre formálja. A könyvtárban csak a szellemmel foglalkozunk, de az sem baj, ha egy kicsit a fizikumot is „kézbe vesszük". Pistit, az oktatót már régóta ismerem, csongrádi ő is, bár már nem itt él. Most egy hónapot itthon tölt és nyitott volt arra, hogy másokkal is megismertessük a csikungot – beszélt az újszerű ötlet eredetéről Illés Péter, a könyvtár igazgatója.
Közben áramlik a csi, a résztvevők figyelmesen követik az oktató mozdulatait és utasításait. A tréningeket Süli István, arab nyelv- és művelődéstörténet szakos tanár, művelődéstörténész, író vezeti, aki mögött közel negyven év harcművészeti és húsz év csikung gyakorlói-oktatói tapasztalat áll.
Az egy órás foglalkozás végén mindenki alaposan átmozgatva, felfrissülve kezdi a napját. Tóth Marianna jógaoktató, de most kíváncsi volt egy más jellegű mozgásformára is. – Nagyon jól éreztem magam, nem volt fárasztó. A csikung nagyon kellemes napindító – mesélte a torna végén.

Aki szeretne egy kis lendületet adni a napjának, az júniusban keddenként és csütörtökönként reggel fél 8-tól csikungozhat a könyvtár udvarán.


 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Horti Lilla: Különleges lesz otthon énekelni - Szülővárosában lép fel hétvégén az opera-énekesnő

Tovább olvasom