Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Kisteleki mintát követ a csongrádi rendelőintézet

Csongrád - A kisteleki járóbeteg-szakellátást szervező szegedi cég veszi át február elsejétől a csongrádi rendelőintézet működtetését. A várossal kötött megállapodás szerint nőni fog az orvosórák száma, az önkormányzati támogatás viszont évi 3 millióval csökken.
Február elsejétől a városi tulajdonban lévő Dr. Szarka Ödön Kistérségi Egészségügyi Kft. és a Mediteam Szeged Zrt. által közösen létrehozott Csongrádi Kistérségi Járóbeteg Szakellátó Kft. működteti majd a felújítás és bővítés alatt álló intézményt. A kisteleki rendelőt is üzemeltető szegedi társaság bevonására azért volt szükség, mert a város a több száz milliós pályázati támogatás fejében ötéves vállalást tett. Ennek egyik eleme, hogy a szakorvosi órákat növelni kell, de a kistérségben fennálló orvoshiány miatt ezt nem tudták teljes körűen biztosítani Csongrádon.

Az ügyeletet is átvennék

A csongrádi képviselő-testület mai ülésén kerül napirendre a 24 órás központi orvosi ügyelet kérdése. E feladatot eddig a kistérségi többcélú társulás fenntartásában látták el, de ez is változhat, hiszen a Csongrádi Kistérségi Járóbeteg Szakellátó Kft. ugyancsak működtetné a 24 órás ügyeletet. A kft. elképzeléseit a csongrádi háziorvosok is támogatták. Az ügyelet továbbra is a mentőállomáson működne.

– 80 millió forinttal ki kellett egészítenünk a pénzügyi keretet, hogy a rengeteg pótmunkára is legyen fedezet a rendelőintézetnél, ahol várhatóan áprilisban fejeződik be a kivitelezés. Utána az is körvonalazódott, hogy 2011-ben a tavalyinál is több, összesen 36 millió forint önkormányzati támogatásra lenne szüksége a járóbeteg-ellátást működtető önkormányzati cégnek. Ezért kerestük meg a szegedi társaságot, amely az orvosok Csongrádra közvetítésén és az orvosórák növelésén túl azt is vállalta, hogy úgy működteti az ellátóhelyet, hogy az elkövetkező 5 évben évi 10 százalékkal csökkenne a városi támogatás összege. Vagyis kevesebb pénzért többet kapunk – nyilatkozta lapunknak Kőrösi Tibor polgármester.

Seres Marianna, a Csongrádi Kistérségi Járóbeteg Szakellátó Kft. ügyvezető igazgatója lapunknak eljutatott közleményében azt írta, a betegek járóbeteg-szakellátását továbbra is a Dr. Szarka Ödön Kistérségi Egészségügyi Kft. biztosítja, de a Csongrádi Kistérségi Járóbeteg Szakellátó Kft. bevonásával, amely tovább foglalkoztatja az ellátás biztosításában részt vevő dolgozókat, valamint a szerződött orvosokat. Az elképzeléseikről annyit árult el az ügyvezető, hogy számos fokozatosan bevezetni kívánt változtatást terveznek, amelyek között szerepel a betegközpontú ellátási szemlélet kialakítása, a várólisták csökkentése, a nagy rizikójú betegségcsoportok szűrése, speciális szakrendelések bevezetése, a 24 órás sürgősségi ellátás feltételeinek megteremtése, valamint az alapellátással és a fekvőbeteg hátteret biztosító szentesi kórházzal való szoros szakmai együttműködés kiterjesztése, a betegutak egységesítése.

Olvasóink írták

 • 10. piccola 2011. január 29. 01:13
  „Hát igen, ha Bedő csinálná ezt, már sírnának, hogy az egészség nem üzlet és hasonlók... :D
  Sok sikert egyébként a költségtakarékos működéshez, nem lesz egyszerű. És nagyon szomorú, hogy újdonságként hat a "betegközpontú ellátási szemlélet" szükségessége...”
 • 9. Norbi56 2011. január 28. 10:10
  „"Gyökerestől forgatná fel, hogy aztán újjászervezhesse az egészségügyi ellátórendszert Szentes Tamás, Budapest egészségügyért felelős új Fideszes főpolgármester-helyettese."
  ajánlanám a város vezetőinek, képviselő testületének figyelmébe, mert ma itt Csongrádon csak az a kérdés, hogy ki veszi ki a profitot( forprofit gazdasági társaság) esetünkben a Csongrádi Kistérségi Járóbeteg Szakellátó Kft., pedig a kérdésnek annak kellene lenni, hogy kistérségi, sőt annál nagyobb dimenzióban megfelelő egészségügyi ellátásba részesüljenek azok az emberek akikért van az rendszer.
  Teljesen egyértelmű, hogy közfeladat ellátásra vállalkozó gazdasági társaság közpénzt akar nyereséggé konvertálni, magánvagyonná tenni!!!!!
  Az elmúlt évek kórház privatizációi során még a FIDESZ is így gondolta, (teljesen egyetértettem velük ebben a kérdésben) vagy abban csak az volt a baj, hogy azok az MSZP-hez közeli cé/cégek voltak ?
  S aztán ezt a kérdést az élet más területein is át kellene gondolni, mert most éppen ellenkező irányba mozdul aváros!”
 • 8. borcsa25 2011. január 28. 08:37
  „"Juccus"! Jól szóltál!”
 • 7. zsi-fi 2011. január 28. 06:27
  „a mediteam biztos egy jó csapat?24 órás orvosi ügyelet mellett mi szükség van akkor a nagy tudású háziorvosokra?így fizetünk egy munkáért kétszer!POZICIÓT MINDENKINEK!”
 • 6. tol 2011. január 27. 16:53
  „a Mediteam egy jó csapat, teljesen profik mind szakmailag, mind a szervezésben. Az egészségügyi alap- és szakellátás közti probléma megoldására a jövő útja (lehet). Igazán szurkolok a csapatnak és a népességnek, hogy a munka megfelelő színvonalú legyen!!!!”
 • 5. Juccus 2011. január 27. 11:42
  „Mindig elmorzsolok egy könnycseppet, amikor lapszemle írásait olvasom. Annyira, de annyira megható. Milyen jó tudni, hogy egy törődő, kizárólag a lakosságot szolgáló polgármesterünk van! Aki egyszerűen nem tud hibázni és minden döntése tökéletes! Javaslom, hogy kőrösi tibi bácsit mindenki szólítsa egyszerűen Mesternek!

  Egyébként teljesen egyet kell, hogy értsek lapszemle cimboránkal: új műsorhoz új férfi kell!!
  Egyetlen egy baj van: A műsor a régi, a férfit meg sehol sem látni!”
 • 4. Néma 2011. január 27. 11:10
  „Kedves Lapszemle!
  Ön egy nagy tehetség.Remélem Ön a Polgármester szócsöve, és ezt anyagiakban is elismerik.Nagy kár hogy részinformációkat közöl,ami nem rossz a népbutításhoz,igazi szóvivői tehetség.Remélem a főnök asszony is díjazza.”
 • 3. Néma 2011. január 27. 10:27
  „A járóbeteg ellátás megyei önkormányzat feladata.Akkor kellene dicsérni a polgármestert ha ezt a döntést meghozta volna.A megyei vezetés is jobb oldali nem kellene félni az ellátási színvonal csökkenésétől,sőt a kritikákat helyben lehetne megfogalmazni és nem három milliót lehetne megtakarítani hanem ennek a többszörösét.A megye nagyobb garancia lenne a biztonságos üzemelést és színvonalát tekintve.”
 • 2. N.P. 2011. január 27. 09:03
  „lapszemle 2011.01.27. 07:41

  A puding próbája az evés......ezek eddig még csak ígéretek.”
 • 1. lapszemle 2011. január 27. 07:41
  „Íme, egy újabb példa, hogy Csongrádon a nehéz költségvetési helyzetben is lehet a hatékonyságot növelni a költségeket csökkenteni, ez is ékes bizonyítéka az új Polgármester megfontolt az elmúlt évektől eltérő gazdaságfilozófiájának. Kifulladt az elmúlt 8 esztendő költségvetési showja. Ahogy az operett dalban is szerepel, új műsorhoz új férfi kell...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝KO-ra ittam magam, majd kukázni mentem˝

Rézcsöveket, láncfűrészt és több kilónyi fagyasztott hurkát és kolbászt lopott egy 32 éves csongrádi férfi. Tovább olvasom