Délmagyar logó

2019. 04. 19. péntek - Emma Még több cikk.

Megosztott a csongrádi jobboldal

Úgy tűnik, törésvonal van kialakulóban a csongrádi jobboldalon: másképp vélekednek a település vagyongazdálkodásáról a városvezetésben ténykedő konzervatív politikusok és a Fidesz helyi kisgazda tagozatának támogatását is élvező Kurucz Ferenc polgármesterjelölt. Utóbbi vagyonelherdálást emleget, előbbiek gyarapodásról beszélnek.
Kurucz Ferenc és Gyovai Gáspár. Másként látják. Fotó: Tésik Attila
A megosztottság jelei mutatkoznak a csongrádi jobboldalon. A helyi ellenzékben már az idei költségvetés megszavazásakor sem volt teljes az egyetértés, a jelenlegi szocialista városvezető Bedő Tamás vetélytársaként állított polgármesterjelölt személye miatt pedig erősödhet a szembenállás – legalábbis erre utal, hogy a városvezetésben komoly tisztséget betöltő konzervatív politikusok nem értenek egyet Kurucz Ferenc véleményével. A város korábbi rendőrkapitánya az Összefogás Csongrádért Egyesület színeiben indul az őszi helyhatósági választásokon, de a civilek mellett élvezi a Fidesz helyi kisgazda tagozatának és a kereszténydemokratáknak a támogatását is.

Kurucz Ferenc nemrég kritizálta az önkormányzat tevékenységét, a vagyongazdálkodásról is szót ejtve pedig herdálásról beszélt. A polgármesterjelölt annyit fűzött hozzá korábbi megnyilvánulásához, hogy érdemes lenne utánanézni, miként jutott a Csépai-Holt-Tisza az ottani horgászegyesület birtokába, hogyan került magántulajdonba a serházzugi holtág, és hogy miért terheli a város értékesebb ingatlanjait jelzálog.

Bedő is vagyongyarapodásról beszél

Nem figyelem az eseményeket – reagált vetélytársa kijelentéseire Bedő Tamás. A polgármester úgy véli, a kimutatások megdönthetetlenül igazolják, hogy majdhogynem megduplázódott a város vagyona, melynek értéke immár meghaladja a 10 milliárd forintot. A ciklus folyamán több állami tulajdonú ingatlan is Csongrádhoz került, amelynek hasznosításánál a munkahelyteremtés kiemelt szempont volt, tette hozzá. Másik példaként említette Bedő a volt bútorbolt néhány héttel ezelőtti eladását, amelyből közel 45 millió forint bevétele származott a városnak, és két tucat munkahely is létesül ősszel a vevő Rossmann jóvoltából.

Az utóbbi szakterület felelősei a városházi díszterem jobboldali padsoraiban foglalnak helyet. Ormos Gábor, a városgazdasági bizottság elnöke szerint egy-két ingatlan eladására-átadására hegyezte ki kritikáját a polgármesterjelölt, ezért szó sem lehet elherdálásról, sokkal inkább a gyarapodás a megfelelő kifejezés erre az önkormányzati területre. A képviselő elmondta, idén 70 millió forint bevételt terveztek ingatlanhasznosításból, és a teljes összeget pályázati önerőként fogja felhasználni Csongrád.

Gyovai Gáspár alpolgármester szerint tény, hogy adtak el ingatlanokat, de beruházások is voltak, amelyeket jórészt fejlesztési hitelek segítségével tudtak megvalósítani, ezért a város hitelállománya nőtt az utóbbi években. A Fidesz megyei alelnöke úgy látja, nem tetten érhető a vagyonvesztés, inkább csak egy döntési folyamat részleteiből lehet ilyen következtetést levonni. Sokkal sarkalatosabb kérdésnek tartja a meglévő vagyontárgyak üzemeltetését, Kurucznak azzal a kijelentésével pedig nem ért egyet, hogy hosszú távon is leterheltek lennének az önkormányzat ingatlanjai. Az alpolgármester ismeretei szerint ugyanis két Fő utcai üzlethelyiség az, amely legtovább, 2009-ig terhelt Csongrád vagyonelemei közül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Őszig marad egyedül a Fibernet Csongrádon

Júliustól megint emeli árait Csongrád monopolhelyzetben lévő kábeltelevíziós szolgáltatója – a… Tovább olvasom