Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Országzászlót szeretne a csongrádi jobboldal

Csongrád - Országzászló emlékművet állíttatna Csongrádon a képviselő-testület jobboldali többsége.
55 évvel a régi Országzászló lebontása után a nemzeti azonosságtudat jelképeként új emlékművet állíttatna Csongrádon a képviselő-testület jobboldali többsége. A helyi Fidesz és az Összefogás Csongrádért Egyesület frakciójának 11 képviselője nyár végén juttatta el Bedő Tamás polgármesternek szűkszavú indítványát arról, hogy a szimbolikus műalkotást 2010. augusztus 20-áig kellene felállítani a város szívében.

Egyúttal arra kérték Csongrád első emberét, hogy tegyen javaslatot a helyszín kijelölésére, a pénzügyi háttér biztosítására, továbbá az engedélyek beszerzésére és az alkotó(k) kiválasztására, felkérésére.

A régi Országzászló emlékmű darabjait a csongrádi Tari László Múzeumban őrzik A szerző felvétele
A régi Országzászló emlékmű darabjait a csongrádi Tari László Múzeumban őrzik.
A szerző felvétele

– Nem vitatom egy ilyen emlékmű szükségességét, de meg kell jegyeznem, hogy más köztéri alkotások támogatására is lenne igény Csongrádon, azonban sajnos azokra sem jut pénz – mondta a kezdeményezéssel kapcsolatban Bedő Tamás. A polgármester szerint a helyszínválasztás sem könnyű, hiszen folyamatban van a városközpont rehabilitációs pályázatának elbírálása, ezért érintett területre nem volna szerencsés a programban nem említett beruházást beilleszteni. A kezdeményezés hátteréről megtudtuk, a csongrádi konzervatív erők már régóta szorgalmazták, hogy legyen újra Országzászlója a városnak.

A régi emlékmű darabjait a Tari László Múzeumban őrzik, ám azokat nem tartották felállításra alkalmasnak. Hogy valójában miért is időszerű az Országzászló kérdése, arról az ötletgazdát, Héjja Istvánt kérdeztük. – Ez az emlékmű hiányt pótolna. A legtöbb városban és már a kisebb településeken is van ilyen műalkotás. Szerintünk úgy illő, hogy Csongrádon is legyen helye a nemzeti összetartozás és azonosságtudat jelképének – mondta a fideszes politikus. Hozzátette: tisztában van vele, hogy a szoborállítás költséges, éppen ezért javasolták a 2010-es időpontot, addig ugyanis elő lehetne teremteni a szükséges anyagi fedezetet, reményeik szerint közadakozásból.

Juhász Gyulára még gyűjtenek

November 15-éig 2000 forintos szoborjegyekből kell 1,5 millió forintot összegyűjtenie a Magyar Irodalomtörténeti Társaság csongrádi csoportjának, hogy a pályázati úton nyert másik 1,5 millióhoz hozzájuthasson. Eddig 140 ezer forint jött össze. A Fábián Györgyné vezette helyi szervezet egész alakos Juhász Gyula-szobrot szeretne állíttatni a Nagyboldogasszony-templom kertjében. A szobrot 2009 áprilisában, a költészet napján avatnák fel. Ahhoz, hogy a 10,5 milliós költséget fedezni tudják, további 7 milliót kell összegyűjteniük jövő tavaszig. Önkormányzati támogatásra nem számítanak, viszont újabb pályázatokon is részt vennének a siker érdekében. Az apropót az adja, hogy 125 éve született a költő, illetve 90 éve járt Csongrádon, ahol három verset is írt.

A régi torzra sikerült

A régi Országzászló a mai Dózsa György téren állt 1944 és 1955 között. Az emlékműállításról 1943-ban határoztak a helyi döntéshozók. A megbízást Borbás István csongrádi szobrászművész kapta, a kivitelezést pedig egy helyi kisiparosra bízta. A kész mű nem nyerte el tetszését: torznak, felületes munkának tartotta. Csak hosszas vita után állították fel az Ond vezért és fiát, Etét, valamint egy turulmadarat ábrázoló műalkotást, de az emlékművet 1955 nyarán lebontották. 1956 októberében a Tiszába dobott Felszabadulási emlékmű helyére állították gimnazisták a turult, mögé pedig a két férfi alakot. 1957 elején a szobrok visszakerültek a múzeumba.

Olvasóink írták

29 hozzászólás
12
 • 29. Országzászló 2008. december 18. 12:07
  „Amennyiben az eredeti állapotban, a régi formában és helyen, a régi eszmeiséggel azonos módon állítanák fel a szerintem nagyon szép, régi csongrádi Országzászlót, abban az esetben én egymagam összeszedem rá a pénzt!
  Amennyiben a fent elmondottak nem érvényesülnek, abban az estben nem támogatom és várom a megvalósulás ideját!
  Baja akar most holokauszt emlékműhöz hasonló Trianon emlékművet állítani 40 millióból, ahelyett, hogy 200 ezer Ft-ból helyreállítaná a Tűr István emlékművön az Országzászló lobogót! Igen, de akkor nem tudnának zsebre tenni néhány tíz milliócskát!”
 • 28. faQtya 2008. november 15. 22:04
  „Nem mondom, hogy nem kell egy ilyen jelkép a városban, de azt se mondom, hogy feltétlen szükség lenne rá.
  (Ez a véleményem a templomi csillárról is.)
  Ha már elkezdték a szervezést, a gyűjtést, akkor csinálják végig, és gazdagodjon a város!
  Szerintem ez "említésre se méltó" hír lenne, ha komolyabb ötletek is lennének, amelyek a város TÉNYLEGES FEJLŐDÉSÉT szolgálnák, és mindet legalább ekkora lelkesedéssel vinnék végig.
  Ha minden képviselőnek csak egyetlen ötlete lenne havonta, és ugyanekkora erőfeszítéseket tenne a cél eléréséért, mint ezesetben (ötlet, finanszírozás, támogatók keresése, utánajárás stb...), akkor talán joggal lehetnének elégedettek a választópolgárok.
  Szóval, Tisztelt (MEGVÁLASZTOTT és listás) Képviselő Hölgyek és Urak, legyen ez egy kezdő példa, itt az ideje energiát fektetni városunkba!
  fQ”
 • 27. izek 2008. november 09. 21:03
  „Végigolvastam a fórumot.
  Végkövetkeztetés: szerintem a szobor helyére tegyenek ki egy követ, mondják arra, hogy szobor, mellé egy könyvet, hogy ki minek látja, írja le.
  És szerintem a "csongorádi egység" még egy egyszerű kövön is összeveszne, hogy vajon a kő jobb- vagy baloldali-e, hogy el akarnak minket sorvasztani, tönkre akarják tenni múltunkat és hogy ez a nyavalyás kő biztos csak a többi szobor látogatottságát akarja csökkenteni.
  Bravo.”
 • 26. koller andor 2008. november 09. 19:31
  „Én meg csongrádi jobb-oldalt szeretnék.”
 • 25. István B. 2008. november 08. 14:15
  „ÖSSZEFOGNI MAGYAROK!!!
  A francba is...”
 • 24. 13as 2008. november 07. 20:01
  „Han-Cock, te nagyon hülye az idiota magyarkodas az amikor ilyen hülyeségekről álmodozik valaki jelen helyzetben ,mint orszagzaszlo! Talan nincs eleg baj, hogy ez a legnagyobb problemaja a jobboldalnak? Ha multbol tanulna vegre az idiota magyar,akkor nem vonulgatna és szobrokat allitgatna, hanem epitene es osszefogna. Egy kerdesedre valaszolva , mivel meguntam,hogy az adombol csak altalanos baromsagokra költ a jobb es baloldal, etetem a sok rohadt ciganyt es szoboralligato es döntögetö barmot, hat inkabb oda adom a szaktudasom ahol azt ertekelik.”
 • 23. benq11 2008. november 07. 20:00
  „klikk ide”
 • 22. blade 2008. november 07. 19:50
  „Muhahaha, emlékmű egy ^érzésről^?! Szép dolog az egyik legnagyobb tahótól idézni. Gondolom szerinted is csak a baloldalon van értelmiség, más mindenki hülye. Rákosinak is ez volt a véleménye.
  "Tóta W. Árpád nem érti, hogy a magyarok miért ünneplik 1848, vagy 1956 emlékét, amikor mindkét esetben eleve vesztességre ítélt gyászos eseményről van szó. A jelenlegi ünnepek helyett Tóta, az olyan kellemes illetve haladó hagyományok követését, és győztes helyzetek helyetek - "win win szityuésenek" megünneplését ajánlja, mint az 1867. osztrák magyar kiegyezés. A fenti párhuzam alapján, pedig, a magyar Ötvenhat helyett, az új birodalmi politikába való bekapcsolódást, a rendszerváltást kellene ünnepelni.
  A közösség életében, az ünnep, azonban nem csak a változások állomásainak állít emléket, hanem, legtöbbször éppen a maradandóságban való hitet erősíti meg.
  A magyarok, mint minden más nemzet is, azt ünneplik, aminek létét köszönheti - azokat a helyzeteket, és időpontokat ünnepli, amikor a nemzet összeforrott, amikor a nemzet tagjai átérezték mit jelent magyarnak lenni. Az ünnep az, amikor az egyén átéli, hogy mit jelent egy nemzethez tartozni. Az ünnep ezeknek a felemelő pillanatoknak a felidézése, és erőtartaléka, a csoda, az álom, az eszme, az értelem. A nemzet megmaradásában való irracionális, de éltető hit minden nemzet önmeghatározásában megtalálható: There will always be an England (Anglia örök). A magyar nemzet esetében ez az irracionális elem talán azért kihangsúlyozottabb, mert a magyarok szabadságharcaikat mindig a mérhetetlen túlerővel szemben vívták. Ide tartozik az is, hogy rokontalan nép vagyunk, s emiatt a magyarokat szabadságukért vívott harcaikban soha nem támogatta senki. A nemzeti megmaradásban való irracionális, de éltető hit minden klasszikus magyar író műveiben megtalálható. Nemzeti ünnepeink kérdése szorosan összefügg megmaradásunk kérdéseivel is.
  Ezzel elérkeztünk Tóta W. Árpád írásának valódi céljához. A nemzetet könnyebb megtörni, és szolga sorsra juttatni, ha annak kultúráját és önmagába vetett hitét lerombolják. Nemzeti ünnepeink ilyen goromba megkérdőjelezésével Tóta szembehelyezkedik a magyar klasszikus irodalom egészével, többek között Jókai Mór, Petőfi, Vörösmarty Mihály, Arany János, Ady Endre, Vajda János, Kosztolányi Dezső, Illyés Gyula, és Kodály Zoltán felfogásával is."
  http://www.aprilisiifjak.hu/index.php?csz=338712”
 • 21. matykosz 2008. november 07. 16:56
  „Ha figyelmesen olvasnátok, akkor látnátok, hogy dr. Héjja Istvánék az emlékművet nem a város pénzén, hanem közadakozásból szeretnék megvalósítani. Ők csak annyit kérnek a várostól, hogy méltó heyszínen állíthassák fel a szobrot. A csongrádiak egy részének ez fontos, egy más részének pedig biztosan más fontos. Ha ez az emlékmű művészi szempontból megfelel egy köztéri alkotás követelményeinek, akkor miért ne lehetne megvalósítani. A hozzájárulások mértéke majd eldönti, hogy akarják-e az emberek, vagy nem akarják. Aki pedig úgy gondolja, hogy inkább adakozna a Juhász Gyula szoborra, az adjon arra.
  "Virágozzék száz virág." (Mao)”
 • 20. Belátogató 2008. november 07. 16:17
  „Igen, én is támogatom az emlékművet! Kell, nagyon szép ötlet, ilyeneket még sokat.”
 • 19. Brekkentyű 2008. november 07. 15:49
  „"Ön szerint ócska hazafiság például a párizsi diadalív? A fővárosi Hősök terén a milleinumi emlékmű?"

  o Nem, de tartok tőle, hogy a csongrádi fidesz alkalmatlan és tehetségtelen egy Diadalív létrehozására, szar giccset meg minek kirakni a fő térre?”
 • 18. Muhahaha, emlékmű egy ^érzésről^?! 2008. november 07. 15:47
  „"Miért fáj egyeseknek, ha valaki a régmúlt időkre emlékezik, mikor még összefogott a magyarság"

  Te is hülye vagy, fiam.
  http://w.blog.hu/2007/03/05/hol_volt_hol_nem_volt

  "Az Aranykor, tudniillik. A Rendes Kerékvágás. Ezt a kifejezést még az egyébként nem totálkáros Lánczi András is alkalmazza Konzervatív Kiáltványában: hogy a dolgoknak vissza kellene térni abba. És akkor lenne jó. Lennének megint szélmolnárok és vízimolnárok, meg olyan jóságos varázslók, mint Gandalf. Megoldódna minden.

  A butajobber ugyanis homályosan vagy akár konkrétan úgy gondolja, hogy volt egyszer egy jó világ, csak el lett baszva. Elrontották a tudjukkik. A jó világban mindenki istenfélő volt és sorsával elégedett, harmóniában éltek a természettel, és nem voltak buzik se. A zsidók is meghúzták magukat, nem szerepeltek a tévében.

  A butajobber ehhez Cselényi József Legyen úgy, mint régen volt című dalát hallgatja a hülye tüntetésein. Két székelyhimnusz között. És úgy is gondolja. A barom.

  Ha ki bírnak nyögni valamit arra a kérdésre, hogy mégis mikor volt ez, akkor mindenképp a felvilágosodás elé helyezik. Sebeők kérlelhetetlenül továbbkérdez: ha az annyira jó volt, akkor miért nem maradtak úgy? Hát mert mégse volt annyira jó, azért. Királyként, földesúrként talán - az első tüdőgyulladásig -, de alattvalóként semmiképp. A baromnak nem volt jó élete akkor se, csókolom.

  Fejlődni kellett, mert voltak például ezek a kellemetlen járványok, meg az is világossá vált, hogy a keresztény világmagyarázat több helyen is sántít. Különben is, ha nem fejlődünk, lelőnek azok, akik de. A fejlődés imperatív, és punktum. Mindig lehet jobb. Lehet, hogy katasztrófába vezet, de a hiánya biztosan. Az amerikai indiánok még épp mesélhetnek erről. Olvasni kellene legalább Sebeőköt, ti szegény, szerencsétlen idióták, akik nem vesztek kezetekbe mást, mint Magyar Nemzetet - a jelenlévők mind kivételek, mert ők legalább az egeret kezükbe vették -, elolvasni, felfogni, és belátni, hogy jobban jártunk, mint az afrikaiak, ahol nem volt fejlődés meg felvilágosodás."”
 • 17. haligali 2008. november 07. 14:55
  „Kérem ez a nép soha nem tudott öszefogni. Mindig is az álmok után rohangáltunk, meg most is azután áhítozunk, csakis emiatt tudott ez a nép, amely nem is kárpátmedencébe való, hanem a jó isten tudja hová, megmaradni! A tatárjárás után ide betelepített tóth, német, szláv, román, olasz, stb népeknek a maradékai vagyunk, amelyet még a 150 éves török uralom alatt még jobban felhígítottak. Ne tessék elfeledni, hogy erdély a törökök seggét nyalta ebben az idöben, nyugatmagyarország meg a német-római császár igája alatt szenvedett, a török által ellenörzött területeken meg elvittek majdnem mindenkit rabszolgának! Hogy miért is maradtunk fenn egyáltalán, arra csak a jó isten tud választ adni ;-). Igenis tessék visszaadni a magyarság álmait, hazaszeretetét, most az hogy balos vagy jobbos, oly mindegy, de ebbe az egy dolgoba lehet kapaszkodni ebben a sz... helyzetben!
  Egy nemzet a saját mondái, mítoszai és hösei nélkül csak egy lesoványodott, kiéhezett rossz kutya, akibe mindenki belerúg.Igenis országzászlót a városba! Szebbet, nagyobbat, drágábbat!”
 • 16. szemlelodo 2008. november 07. 14:19
  „Amennyiben jól figyeltem a módszerváltás óta eltelt időszakot avatni és temetni azt nagyon tudunk,amennyiben a gazdaságélénkítéshez is így értenénk Európa éllovasa lehetnénk.”
 • 15. k.elvis 2008. november 07. 13:47
  „Országzászlót minden magyar településre!”
 • 14. hancock 2008. november 07. 12:57
  „a f@szomat...-nak!

  Idióta magyarkodás? Hol élsz te egyáltalán? Vagy te is csak szülőföldednek és nem hazádnak tekinted ezt az országot? Vagy te is segélyekből éldegélsz az adófizetők pénzén? Az írásodból valószínű. Még magyarul sem tudsz írni. Miért fáj egyeseknek, ha valaki a régmúlt időkre emlékezik, mikor még összefogott a magyarság. A múltra emlékezni kell, és tanulni a hibákból.
  Az emlékműhöz hozzászólva: tényleg nem a legjobb időpont most az építéshez, de ha T. képviselő urak felajánlanák a tiszteletdíjukat a szoborállításhoz, akkor legyen és ne a hiányos költségvetést terheljék ezzel is.”
 • 13. a f@szomat... 2008. november 07. 12:32
  „...az idiota magyarkodas es baloldali mellebeszeles helyett mindket oldal csinalhatna is valami erdemeset, hogy pusztulna meg a jobb es baloldal egyuttesen! Kapjatok be az összes f@szomat csak enyit tudok mondani, a környezö nepek vonulgatas, szoborallitgatas es öszödi böszmesegek helyett epit es összefog!...de nem szobrot basszatok meg, hanerm utakat ,iskolakat, ne vitazatok!”
 • 12. belabacsi 2008. november 07. 12:11
  „en ugy hallottam h a ruszkik megeröszakolták a magyar asszonyokat!mér is van emlékmü akkor??”
 • 11. belabacsi 2008. november 07. 12:10
  „9es,igazad van!”
 • 10. izek 2008. november 07. 12:00
  „2010? A következő választás ideje.Tudom, hogy szinte teljesen lefutott a választás, na de... Lassan mindent elborít az emlékezés, plakettek, táblák és szobrok formájában. Minden városban már mindenre emlékezni kell. Modern idők.”
29 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csongrádi különvélemény patikaügyben

Csongrád - Csak 24 órás nyitva tartású patika alapítását támogatná a csongrádi önkormányzat, a városvezetés szerint a helybeliek számára ez jelentene többletszolgáltatást. Tovább olvasom