Délmagyar logó

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Hazaindultak Ausztráliából a négy hónapja szétválasztott bhutáni ikerlányok

A törzsüknél összenőve világra jött Nima és Dava Pelden arccal egymás felé születtek, egy májon osztoztak, ülni nem tudtak, állni igen, de csak egyszerre.
Hazaindultak szerdán Bhutánba az immár 19 hónapos ikerlányok, akik csaknem négy hónappal ezelőtt sikeres szétválasztó műtéten estek át Ausztráliában.

A törzsüknél összenőve világra jött kislányok, Nima és Dava Pelden arccal egymás felé születtek, egy májon osztoztak, ülni nem tudtak, állni igen, de csak egyszerre.

A melbourne-i Royal Children's Hospital 25 szakembere tavaly novemberben egy több mint hatórás műtét keretében sikeresen szétválasztotta a lányok máját.

Az operálócsoportot vezető Joe Crameri korábban elmondta, hogy a lányok "felépülése kitűnően ment" és mindketten remekül boldogulnak már egyedül. A műtétet követően a kislányok lassan önállósodtak, függetlenedtek egymástól. Az elmúlt hónapokban egy Melbourne-höz közeli kisvárosban lábadoztak.

A kislányok édesanyja, Bhumcsu Zangmo köszönetet mondott mindenkinek, aki megérkezésük óta segített lányai életének megváltoztatásában.

Nagyjából minden 200 ezer szülésre esik egy összenőtt ikerpár, 40-60 százalékuk élettelenül jön világra. Évente csak néhány elválasztó műtétet végeznek a világon.

A himalájai országból érkezett családot a Children First Foundation nevű, ausztrál székhelyű jótékonysági alapítvány vitte Melbourne-be és Victoria állam állta az operáció 350 ezer ausztrál dolláros (68 millió forint) költségét.

A melbourne-i gyermekkórházban 2009-ben már sikerrel hajtottak végre hasonló életmentő műtétet, akkor két bangladesi ikerlányt, Trisnát és Krisnát választották szét 32 órás munkával.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Érdemes sok hagymát enni - Kisebb lehet a vastag- és végbélrák kialakulásának kockázata

Érdemes sok hagymát enni - Kisebb lehet a vastag- és végbélrák kialakulásának kockázata
A tanulmány szerint a jótékony hatás akkor figyelhető meg, ha valaki évente nagyjából 16… Tovább olvasom