Délmagyar logó

2019. 07. 22. hétfő - Magdolna 21°C | 31°C Még több cikk.

Ehető géllel tisztítják a vízcsöveket

Szeged - Egy új, szegedi találmány áll engedélyezés előtt: hamarosan zselés anyagokkal tisztíthatják a rossz állapotban lévő, elalgásodott vízvezeték-hálózatot. Az algyői Jura Ipari Park és a Szegedi Tudományegyetem kutatói által előállított gél egyébként ehető, a természetben gyorsan lebomlik, használatával egészségesebbé tehetnék egész Magyarország ivóvízhálózatát.
Körülményes, drága, és számos technológiai nehézséget rejt a föld alatti csőrendszerek karbantartása, tisztítása – állítja az olaj- és vízvezetékekkel több évtizede foglalkozó Ormay Tamás, aki a Jura Ipari Park ügyvezetőjeként az egykori Mol-telephelyen döntött egyik találmányának megvalósításáról. A különböző olajszármazékok szállításában és felszín alatti hálózataik tisztításában már korábban is használtak különböző, zselés állagú anyagokat. Innen jött az ötlet, hogy a géltechnológiát az ivóvízszállító rendszerekben is alkalmazzák – először az ipari parkban, majd egész Szegeden, vagy akár Magyarországon.

– A mechanikus tisztítótechnológiákkal nem érhető el a vezetékek minden részlete, ahol így meglepően sok alga telepszik meg, karbantartáskor ez okozza az ivóvíz kellemetlen szagát és a barnás elszíneződést. A hagyományos tisztítás során problémát jelent még az is, hogy változó a különböző vezetékek átmérője, így egy méretet csupán egyféle berendezéssel lehet takarítani. A géltechnológiával a rendszerbe juttatott sűrű anyag kitölti a cső belső felületét, így a hagyományos módszernél tökéletesebb tisztítást eredményez – összegezte az ipari park vezetője.

„A mechanikus tisztító- technológiákkal nem érhető el a vezetékek minden részlete.
Ormay Tamás: A mechanikus tisztító- technológiákkal nem érhető el a vezetékek minden részlete.
Fotó: DM/DV

Az ötlet megvalósításához együttműködést ajánlott a Szegedi Tudományegyetem Alkalmazott Kémia Tanszéke, és gyorsan eredményre jutottak: teljesen természetbarát, sőt ehető anyagot sikerült előállítani – ami alkalmas a vízvezetékek tisztítására. Alapanyagnak egy keményítőfajtát választottak.

– A tisztító gél alapja a guargumi, ami szinte minden, állományjavítót tartalmazó élelmiszerkészítményben megtalálható – mondta Kónya Zoltán egyetemi docens. – Ehhez a keményítőhöz az élelmiszeriparban szintén felhasznált bórsavat adagoljuk, így térhálósodik a vegyület, ami pudingszerű, kocsonyás anyagot eredményez. A gélt a csőbe juttatva állítjuk elő, az megfelelő sűrűség esetén teljesen kitölti a rendelkezésére álló teret, és egy több tíz, esetleg száz méter hosszú dugóként a mögé juttatott víz nyomásával elmozdul, mechanikailag tisztítva a cső belsejét.
Megtudtuk: a szabadalmaztatás útjában immár csak a bürokrácia áll, hiszen a technológiát engedélyeztetni kell; ezt jogilag csak bevizsgált termék kaphat. Viszont nem tisztázott, hogy mi minősül terméknek, hiszen maga a gél a csőrendszerben jön létre, a munkavégzést követően pedig szabad levegőn néhány nap alatt elbomlik. Így a termék ipari gyártásáról nem lehet szó, ami egyelőre megakasztotta a hivatali folyamatot.

Az ipari parkban már tesztelték

Bár a hivatalos vizsgálatra csak az engedélyezést követően kerülhet sor, az algyői Jura Ipari Park egy csőszakaszán sikeresen tesztelték a világelső technológiát, mondta Ormay Tamás. Az igazgató rámutatott: ezzel az innovációval is arra törekszenek, hogy még több munkahelyteremtő beruházást vonzzanak Algyő és Szeged térségébe, ahol már most is közel ötven vállalkozás működik sikerrel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Utazás virtuális jeggyel

Sándor, a Hedz Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója számol be arról, milyen munka áll azon eredmények mögött, amelyeknek köszönhetően az Üzleti Innovációs Presztízs díjat vehették át. Tovább olvasom