Matolcsy bejelentette: véget ért az alapkamat csökkentése

Újabb 15 bázisponttal csökkentették a jegybanki alapkamatot. Hosszan tartó, lazító monetáris politika következik - mondta az MNB elnöke.

Matolcsy: az alapkamat csökkentése befejeződött

Az alapkamat-csökkentési ciklus, ami a legutóbbi júliusi döntést is beszámítva öt hónapig tartott, véget ért, s az MNB a következő években hosszan tartó, laza monetáris politikára rendezkedik be – mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke kedden Budapesten a kamatdöntés utáni sajtótájékoztatóján.

Kiemelte: az MNB a továbbiakban is támogatja a kormány gazdaság politikáját.

Nagy Márton alelnök-jelölt kiemelte: az MNB kész arra, hogy a devizaalapú autóhitelesek megsegítésére egy programot indítson, erre a jegybank mintegy 1,1 milliárd eurót szánna.

Korábban írtuk:

A monetáris tanács szerint az alapkamat elért arra a szintre, ami az inflációs cél középtávú teljesítését és a reálgazdaság ennek megfelelő mértékű ösztönzését biztosítja – közölte a testület kedden a Magyar Nemzeti Bank honlapján.

A monetáris tanács keddi ülésén 2015. július 22-i hatállyal 1,5 százalékról 15 bázisponttal 1,35 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot.

A monetáris tanács közleménye szerint a jegybanki előrejelzések feltételeinek teljesülése mellett az inflációs kilátások és a reálgazdaság ciklikus pozíciója tartósan laza monetáris kondíciók irányába mutat.

A kamatdöntő testület szerint tovább folytatódhat a magyar gazdaság növekedése, a belső kereslet élénkülése ellenére, a külső piacok elhúzódó kilábalása miatt a kapacitáskihasználtság csak fokozatosan javulhat.

A foglalkoztatás növekedése mellett a munkanélküliség továbbra is meghaladja a strukturális tényezők által meghatározott, hosszú távú szintjét. Az inflációs nyomás tartósan mérsékelt maradhat.

Júniusban a fogyasztói árak továbbra is alacsony dinamikát mutatva éves és havi alapon kismértékben növekedtek, a maginfláció nem változott az előző hónaphoz képest. A rövid távú kilátások továbbra is mérsékelt inflációs nyomást jeleznek.

A testület értékelése szerint a hazai reálgazdasági és munkaerő-piaci tényezők továbbra is dezinflációs hatásúak, az alacsony inflációs környezet tartósan fennmaradhat, így a mérsékelt inflációs alapfolyamatok következtében az infláció csak az előrejelzési horizont végén kerülhet a 3 százalékos cél közelébe.

A monetáris tanács úgy látja, hogy a hazai gazdaság növekedése élénk ütemben folytatódhat, az erőteljes növekedéshez a belső és a külső kereslet egyaránt hozzájárul.

Felhasználási oldalon folytatódhatott a belső kereslet bővülése. A külkereskedelmi többlet a májusi adatok alapján érdemben meghaladta az egy évvel korábbi értékét. A kiskereskedelmi forgalom az elmúlt hónapokban stabilan alakult, a termékek széles körében bővült a forgalom. Az ipari teljesítmény a májusi adatok alapján, éves alapon némileg lassabb dinamikával bővült a korábbi hónapokhoz képest. Az alacsony infláció következtében növekvő reáljövedelmek, a mérsékeltebben jelentkező adósságleépítési kényszer, illetve a növekvő foglalkoztatás egyaránt támogathatják a lakossági fogyasztás növekedését – olvasható a monetáris tanács közleményében.

A forint euróval szembeni árfolyama érzékelhető ingadozás mellett, a nemzetközi tényezőkhöz köthetően kezdetben gyengült, majd a befektetői hangulat javulásával érdemi erősödést mutatott. A hazai CDS-felár az előző kamatdöntés óta eltelt időszakban nem változott érdemben, míg a hosszú államkötvény hozamok esetében csökkenés volt megfigyelhető. A magyar gazdaság sérülékenységét csökkenti a tartósan magas külső finanszírozási képesség és az ennek nyomán csökkenő külső adósságállomány – mutat rá a kamatdöntő testület közleményében.

A monetáris tanács értékelése szerint a nemzetközi pénzügyi környezet alakulásával kapcsolatos bizonytalanság óvatos monetáris politikát indokol.

Korábban írtuk:

Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 15 bázisponttal, újabb történelmi mélypontra, 1,35 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot keddi ülésén.

A döntés kissé meghaladja az elemzői várakozásokat. 

A testület az előző, június 23-i kamatdöntő ülésén is 15 bázisponttal mérsékelte az alapkamatot, és közleményükben azt jelezték: az inflációs cél középtávú elérése további, kismértékű kamatcsökkentés irányába mutat.

Matolcsy: hosszan tartó, lazító monetáris politika következik

Matolcsy György MNB-elnök szerint hosszan tartó, lazító monetáris politika következik a keddi kamatdöntés után, ezt az 1,35 százalékos alapkamatot tartja a jegybank egyensúlyi kamatnak a Magyar Nemzeti Bank vezetésének mai tudása szerint.

Az elnök kedden Budapesten sajtótájékoztatón elmondta azt is, hogy Balog Ádám távozik az MNB-ből, az MKB-csoport elnök-vezérigazgatója lesz, helyére Nagy Mártont jelölik alelnöknek.

szponzorált tartalom
Mérföldkőhöz ért az atomerőmű-beruházás
Méltatlannak és sértőnek érzik a vásárhelyi „spiclitörvényt"
Markó Csaba és Árva László szerint a rendelet adatvédelmi szempontból is problémás és sérti az emberi méltóságot.
Ötödször rendezik meg a Budapest Urban Gamest
Augusztus 29-én négy sportágat lehet kipróbálni különleges környezetben.
Az anyaságra tanítják a New Orleans-i állatkert gorilláját
Tumani első kölykével várandós.
Ma 80 éves a Beatles dobosa
Ringo Starr Paul McCartney-val ünnepel.
Hamis és rossz minőségű egészségügyi védőfelszerelést találtak két kamionban
A több százezer darab termék a biztonságossági és minőségi követelményeknek sem felelt meg.
Orbán Viktor a francia Republikánusok vezető politikusával tárgyalt
A magyar miniszterelnök kedden a Karmelita kolostorban fogadta Francois-Xavier Bellamy-t.