Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Megváltozott munkaképességűek: „szegedi modellt" emlegetnek

Csongrád megye – Megváltozott munkaképességű emberek rehabilitációját és foglalkoztatását segíti egy közel 12 milliárd forintos költségvetésű TÁMOP-program.
Uniós támogatással vezetik vissza a munka világába a rászoruló embereket. A tavaly július 1-jével elindult és 2015. június 30-áig tartó projekt a félidejéhez érkezett: ehhez kapcsolódóan ma délelőtt Szegeden, a megyeházán konferenciát tartottak. Sajtótájékoztatón Polner Eörs, a Csongrád Megyei Kormányhivatal főigazgatója azt mondta, a megyében olyan kimagasló a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása, hogy az országban már „szegedi modellként" emlegetik az itteni eredményeket. 2012 óta csak a megyében 4800 rehabilitációs kártyát adtak ki, ezzel 860-an el is helyezkedtek. A munkáltatónak a dolgozók után nem kell kifizetnie a 27 százalékos szociális hozzájárulási adót.

Azok közül pedig, akik TÁMOP-projektben vesznek részt, már 283-an dolgoznak. Nekik 10 hónapon át 100 százalékban megtérítik a munkabérüket, 4 órában bruttó 73 ezer forintért dolgozhatnak – emellett megkapják a rehabilitációs ellátást is. Tatosné Takács Andrea, a Nemzeti rehabilitációs és Szociális Hivatal főigazgató-helyettese hozzátette: 2015. június 30-ig az országban 10 ezren juthatnak munkához, most közel 9 ezer fő megváltozott munkaképességűnél tartanak. A sajtótájékoztatón részt vett Ujfalusi László, az ORFK gazdasági főigazgatóságának főtanácsosa: elmondta, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságon jelenleg 73 fő dolgozik részmunkaidőben, 7–9 hónapig. Az iktatásban, selejtezésben, egyéb irodai munkákban vesznek részt. Polner Eörs arról is tájékoztatott, hogy a Csongrád Megyei Kormányhivatalnál hasonló munkakörökben 100 megváltozott munkaképességű ember juthat július 1-jétől keresethez.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közel egymillióan az utolsó napokra hagyták az adóbevallást

A több millió bevallás feldolgozása még hónapokig eltarthat, így csak nyár végén, vagy szeptemberben… Tovább olvasom