Szegedi egyetemi hírek

2023.03.23. 14:00

Négy kontinensről érkeztek a tudósok a klímakonferenciára

Kétnapos nemzetközi konferenciát szervezett a Szegedi Tudományegyetem TTIK Geoinformatikai, Természeti- és Környezetföldrajzi Tanszéke Természeti veszélyek és a klímaváltozás címmel.

Koós Kata

Fotó: Karnok Csaba

A konferencia csütörtökön kezdődött a Földrajz és Földtudományi Intézetben. Apropóját az adta, hogy a közelmúltban számos természeti katasztrófa híre járta be a sajtót a tavalyi országos aszály, a februári törökországi földrengés és a nemrég halálos áldozatot is követelt porvihar kapcsán. A tudósok arra próbálják felhívni a figyelmet, hogy a klímaváltozással egyes természeti katasztrófák kialakulásának gyakorisága nőhet, és ez sok esetben az emberi életet és az emberi egészéget is veszélyeztetheti. A tanácskozáson négy kontinens körülbelül száz szakembere vesz részt, és azokra a kérdésekre próbálnak választ adni, hogy több ilyen eseményre kell-e a jövőben számítanunk, előre jelezhető ezek kialakulása, illetve fel lehet-e minderre társadalmi szinten készülni.

A konferencia témáját képezik továbbá az árvizek, földrengések, aszályok mellett az egészségügyi vonatkozások is, hiszen például a járványok kialakulása, vagy az egyre gyakoribb hőhullámok során jelentkező hőstressz az emberiséget fenyegető, természeti veszélyek sorába illeszkedik, és a klímaváltozás nagymértékben ráerősít ezekre. A meghívott előadók egy külön szekcióban és egy workshopon azt is megvizsgálják, hogy a földrajz és a földtudományok térbeli látásmódja és kutatási eszközkészlete miként hasznosítható a népegészségügy terén.

Címkék#SZTE#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában