Hallgassa élőben!

Portugália - Hollandia 2-1

A házigazdák válogatottja bejutott a portugáliai labdarúgó Európa-bajnokság döntőjébe, miután a lisszaboni Alvalade-stadionban 2-1-re legyőzte a holland csapatot. 1984 után először fordul elő, hogy a vendéglátók döntőt játszhatnak a kontinenstornán.

Elődöntő
Portugália – Hollandia 2-1 (1-0)
Lisszabon, Alvalade-stadion, 52 000 néző, V: Frisk (svéd)

Gólszerzők: C. Ronaldo (26.), Maniche (57.), illetve Jorge Andrade (63., öngól)
Sárga lap: C. Ronaldo (27.), Nuno Valente (44.), Figo (89.), illetve Overmars (39.), Robben (70.)

7 Kapuralövések 1
12 Lövések 7
22 Szabálytalanságok 20
9 Szögletek 2
47 Labdabirtoklás

53

Portugália:
Ricardo – Miguel, Jorge Andrade, Ricardo Carvalho, Nuno Valente – Figo, Costinha, Deco, Maniche (Couto, 86.), Cristiano Ronaldo (Petit, 67.) – Pauleta (Nuno Gomes, 75.)
Hollandia:
an der Sar – Reiziger, Bouma (Van der Vaart, 55.), Stam, Van Bronckhorst – Seedorf, Davids, Cocu – Overmars (Makaay, 46.), Van Nistelrooy, Robben (Van Hooijdonk, 80.)

Szenzációs közönsége hangorkánja mellett a portugálok kezdték támadóbban a meccset, ám hol Ronaldo rossz cselei, hol pedig egy-egy elszúrt átadás miatt komoly gólhelyzetig nem jutottak egészen Deco hatodik percben beívelt labdájánál, amikor is Pauleta centikkel maradt le, hogy megcsúsztassa fejjel a labdát, Van der Saar így is csak másodjára kaparintotta meg a labdát.

Három perccel később Figo gyönyörűen ment el a jobboldalon, majd adott középre Ronaldo-nak, aki azonban az ötösön estében nem tudott belepiszkálni a labdába, óriási helyzet volt.

A 18. percben Figo a másik oldalon húzta Cocu mellett, majd visszapasszolt a második hullámban érkező Ronaldo-nak, aki Van der

Saar-ba lőtte a labdát.

Három perccel később Nistelrooy került óriási helyzetbe a túloldalon, de a portugál védők tisztázni tudtak előle.
A 24. percben Figo ismét elfutott a jobbszélen, életveszélyesen adott be középre, de a holland védők ismét kivágták a lábát már „gólra lendítő” Ronaldo elől…

Két perccel később egy baloldali szögletet követően azonban már senki nem tudott előle menteni, hisz az ötösről felemelkedve teljesen üresen fejelhetett a holland kapuba 1-0!

Két perccel a portugált gólt követően Overmars került óriási helyzetbe, de hét méterről Ricardo kapuja fölé bombázott…

A 31. percben Davids adott be balról, középen Seedorf fejelhetett, de egy portugál lábról szögletre pattant a labda.

A 34. percben Deco indította szenzációsan Maniche-t, aki szenzációs passzolt középre Pauleta elé, ám a csatár lövését Van der Saar óriási bravúrral védeni tudta.

A 39. percben Overmars passzolt van Nistelrooy elé, aki fordulásból 17 méterről kapásból lőtt, ám tette mindezt lesen állva, így Frisk játékvezető érvénytelenítette a gólt. A partjelzőt letámadó Overmars-nak pedig kiosztott egy sárgát…

A 41. percben Figo kevergetett a holland tizenhatoson belül, majd ballal elcsavarta van Bronckhorst mellett telibe találva a bal kapufát…

A portugálok remek játékukkal teljesen megérdemelten vonultak pihenőre, hisz hat lövésükből négy ment kapura, míg a túloldalon a két holland próbálkozásból Ricardo-nak nem akadt védenivalója…

A szünet után már nem jött ki Overmars, helyette Makaay-t küldte pályára Advocaat, vagyis támadóbbra vették a figurát a hollandok.

Az első percek holland mezőnyfölényt is mutattak ennek megfelelően, ám ennek ellenére a második játékrész első kapura lövése a portugáloké, egész pontosan Figo-é volt az 54. percben.
Egy perccel később pedig Pauleta ugrott ki a lesvonalról egy óriási indítást követően, ám a holland kapusba lőtt.

Az 58. percben egy baloldali szögletet követően Maniche-hoz került a labda, aki a tizenhatos sarkáról a hosszú sarokba csavarta a labdát, az EB legszebb gólját szerezve ezzel, 2-0!

A hollandok mindent egy kalapra feltéve támadtak, amelynek hamar meg is lett az eredménye, hisz a 62. percben egy beadást követően Jorge Andrade igyekezett menteni Nistelrooy elől, ám olyan szerencsétlenül ért a labdába, hogy Ricardo felett a saját kapujába emelt… 2-1

A potyagóltól megzavarodtak a portugálok, hisz alig két perccel később van Bronckhorst két lépésről, ha nem fejel mellé, már meg is lett volna a holland egyenlítés…

Az elkövetkező tíz percben a Figo-ék szinte a térfelet sem tudták átlépni, míg a hollandok sorra alakították ki helyzeteiket, igaz a kaput akcióból ezen időszak alatt sem sikerült eltalálniuk…

Az utolsó negyedórára aztán ismét magukra találtak a portugálok, a 77. percben például egy remek kontrájukat követően Maniche 12 méteres lövését vetődve mentették bedobásra a holland védők.

A 81. percben van Nistelrooy ugrott volna ki, de Ricardo résen volt, így elcsípte előle a labdát.

Már a ráadásban jutott kecsegtető helyről szabadrúgáshoz a holland csapat, ám a csereként beállt Hooijdonk a sorfalba bombázott.

A 94. percben Deco mehetett egyedül kapura, ám lövését Van der Saar megfogta, de ezzel Frisk le is fújta a találkozót!

Portugália az egész meccsen nyújtott magabiztos mezőnyjátékával, és remek góljaival teljesen megérdemelten jutott be története során először az Európa-bajnokság döntőjébe, hisz Figo-ék tucatszor is vállalkoztak lövéssel és ebből hat ment kapura, míg a másik oldalon fele ennyi próbálkozásból mindössze egyetlen ment kapura, az is az utolsó előtti percben…

(Forrás: MTI)

Újabb ukrán katona esett el a Donyec-medencei fronton
Az elmúlt 24 órában az ellenséges erők tízszer sértették meg a tűzszünetet a frontvonal mentén.
Szent András volt eredetileg a szentesi Szent Anna-templom
Kalandos története van a város legkorábban említett középületének: először Szent András apostol tiszteletére szentelték fel, majd a református hívek használták, végül visszakerült a katolikus egyházhoz, és Szent Annának ajánlották. A városképileg is meghatározó épület Szentes ékessége, ugyanakkor napjainkban már komoly külső és belső felújításra szorulna.
Galgóczi: jól halad az oltási program
A koronavírus örökítőanyagának koncentrációja szinte minden vizsgálati ponton stagnál a szennyvízben
„Maradj ember a volán mögött is!” címmel indul közlekedésbiztonsági kampány (videó)
Michelisz Norbert, Talmácsi Gábor és Szujó Zoltán is csatlakozott a kampányhoz.
Hogyan kerül a mesterséges intelligencia a pénzügyeinkbe?
A trend a hazai startupok körében is felfelé ívelő pályán mozog, melyet számos ígéretes, világszinten is élenjáró eredmény igazol.
Az 5. helyen zárta az alapszakaszt a Hungerit-Szentesi VK
A pályaelőny volt a tétje a Hungerit-Szentesi VK és a III. kerületi TVE csatájának a női vízilabda OB I. utolsó, 18. fordulójában. Ötgólos előnye után kiengedett, de 9–7-re nyert a Szentes, így szombaton 16 órakor itthon kezdheti meg az 5–6. pozícióért a helyosztót most legyőzött ellenfelével szemben.