Alapanyag, munkabér és üzemanyag

2021.11.16. 07:00

Már be sem jelentik az áremelést a pékségek – Fotók

Az alapanyag, a munkabér és a szállítási költség emelkedése miatt nő folyamatosan a kenyér ára. Varga Ferenccel, a Magyar Pékszövetség megyei elnökségének tagjával beszélgettünk.

Arany T. János

Fotós: Karnok Csaba

– Most volt áremelés, 350-400 forint körül van a kenyér nagykereskedelmi ára nálunk. Miután egy kiló kenyér 75 deka lisztből készül, a liszt ára meghatározó tényező. A lisztnél már most olyanokat mondanak, hogy nem tudom, mi lesz a vége. Elhangzott, hogy az eddigi durván 100 forint körüli összegről 150 forintra emelkedik a liszt kilónkénti ára – kezdte Varga Ferenc, a mórahalmi és ásotthalmi Varga Pékség vezetője, aki a Magyar Pékszövetség megyei elnökségének tagja, akit a kenyérár-emelkedés okairól kérdeztünk.

Megerősödött gazdák

– Hogy miért emelkedik a liszt ára, az jó kérdés – folytatta a szakember. – A gazdák és a malmok egy csapatban őrölnek. A gazdák nagyon megerősödtek, óriási tározókat építettek, amire rengeteg jó uniós pályázat volt, és okosan betárolják a lisztet. Nem kényszerül rögtön eladni, hanem tárolja és figyeli a piaci viszonyokat. Én ezt nem tudom megenni, mert a kenyeret nem lehet tárolni. A gazdák az utóbbi öt-tíz évben nagyon jó pozícióba kerültek. Ami nem kritika, hanem tény– magyarázta.

Nincs utánpótlás

Persze a gazdák költségei is növekednek: emelkedik a mű­­trágya, a növényvédő szerek ára is, a malmoknál s a gazdáknál is jelentős tényező a munkabér és a szállítási költség.

Nekem a legnagyobb aggodalmam a munkaerő. Egy pékségben ünnepkor, hétvégén, akkor dolgozunk, amikor más pihen. Erre egyre nehezebb embert találni. Nem látom a hosszú távú utánpótlást, mert nem akarják a fiatalok ma ezt a szakmát választani. Az alkalmazottak se buták, tisztában vannak ezzel, elém álltak egy kőkemény béremeléssel – folytatta.

 

 

Vásárlói tudatosság kell

– Az alapanyagár-emelkedés folyamatos, nem jelentenek már be semmit, csak amikor jön a számla, látjuk, hogy megemelte az élesztőt, margarint, ezt-azt. Hogy ez jövőre hol áll meg, nem tudom megítélni. Annak vége, hogy nagy csinnadrattával bejelentik a pékek, hogy árat emelnek, egyszerűen kiírjuk és kész. A péktermékek ára drasztikusan emelkedni fog, ami engem azért tölt el aggodalommal, mert a piac is reagál, kérdés, hogyan. Mert nekünk is el kell adni, talpon kell maradni, de ha nem emelsz, akkor a vállalkozás megy tönkre, amire az utóbbi években volt is példa bőven – érvelt a szakember, aki szerint a vásárló úgy védekezik majd, hogy tudatosan vásárol kenyeret: ha fél kilóra van szüksége, nem vesz egy kilót.

Csúcson a búza ára

Kilencéves csúcson van a búza ára a terménytőzsdén. A márciusi jegyzésű malmi búzaár tonnánként 296 dollárra, 2007 szeptembere óta a legmagasabb szinte emelkedett, miközben Magyarországon is rég látott magasságban vannak az árak – írja a Világgazdaság. Az őrlésre alkalmas, jó minőségű búza ára Magyarországon tonnánként 90 ezer forint körül van, de januárban a 100 ezer forintot is elérheti, ami a pékáruk árán is meg fog látszani. A lap idéz egy szakértőt, Lakatos Zoltánt, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatóját, aki negyven év alatt nem tapasztalt a mostanihoz mérhető áremelkedést.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában