Szegedi hírek

2023.04.07. 11:11

Szeged legolcsóbb utcájában jártunk

A Központi Statisztikai Hivatalnál elérhető, hivatalos tranzakciókból származó NAV-adatok alapján a penzcentrum.hu szerint 2021-ben Szeged legolcsóbb utcája a Csöndes utca volt. Ezzel több utcabeli és a szegedi ingatlanos sem ért egyet.

Arany T. János

Nincs igazság a Csöndes utcában. A penzcentrum.hu szaklap szerint ez Szeged legolcsóbb utcája. A lakók és Berkes Kriszta ingatlanszakértő szerint nem. Fotó: Karnok Csaba

A penzcentrum.hu ismét készített egy Szegedet érintő toplistát. Korábban a város legdrágább utcáit, most a legolcsóbbakat mérték föl. Azt írják, hogy nincs nagy meglepetés, a Csongrád-Csanád vármegyei székhelyen is komoly a szórás a lakásárakban, Szeged legolcsóbb utcáiban már 400 ezer forint alatt is hozzájuthatunk ingatlanhoz, sőt a legfrissebb adatok szerint a legolcsóbb lakásokat 300 ezer forint alatt vásárolhatjuk meg négyzetméterenként. Megállapításuk szerint Szeged legolcsóbb utcája a Csöndes utca 266 ezer forintos négyzetméter árral. 

Fotós: Karnok Csaba

KSH és NAV

A lap azt írja, a Központi Statisztikai Hivatalnál elérhető, hivatalos tranzakciókból származó NAV-adatok alapján 2022 második negyedévében átlagosan 522 091 forintot kértek Szegeden egy négyzetméternyi lakóingatlanért. Ugyanakkor az ingatlan típusa szerint komolyabb szórás figyelhető meg a fajlagos árakban és természetesen a tranzakciószámokban is.

A Pénzcentrum a KSH nemrég megjelent kiadványából, azaz az „Ingatlanadattár, Magyarországi lakásárak, 2005-2021" adatsorát felhasználva mutatta, hogy melyek voltak 2021-ben Szeged legolcsóbb utcái. Hangsúlyozták, ez az adat az utcákra vonatkozik, így Szeged egészére vonatkozó 2022-es átlagárakkal történő összehasonlítás csak hozzávetőleges lehet. 

A lakók zsebében turkáltunk

Senki sem szereti, ha a zsebében turkálnak a nagy nyilvánosság előtt, ezért a három Csöndes utcai lakos, akikkel csütörtök délelőtt összefutottunk egyike sem akart névvel, fotóval szerepelni a cikkben. Egy fiatal anyuka kisgyerekkel azt mondta, amikor két éve ideköltöztek, 320 ezer forintot fizettek a lakás négyzetméteréért. 

– Nem tudom, hogy számolták ki – mondta. 

A garázsból kiálló férfit sem lepte meg kérdésünk, olvasta a Pénzcentrum cikkét. Ők a közelmúltban a cikkben említett összeg közel dupláját, 500 ezer forintot fizettek új otthonuk négyzetméterért. A 13. szám alatti házhoz egy férfi tolta be a biciklijét, azt mondta, őt az önkormányzat költöztette ide a Cserepes sorról és még ő is úgy fogalmazott, hogy nem hiszi, hogy ez Szeged legolcsóbb utcája. 

Berkes Kriszta ingatlanszakértő Fotó: Karnok Csaba 

Nem helytálló adatok

Berkes Kriszta ingatlanszakértő is elkísért minket a Csöndes utcai sétánkra. 

– Én ezt a számot nem látom sehol, főleg nem az eladási árakban, de ugyanez igaz a legdrágább ingatlanos cikkre is, mert az ott említett legdrágább utcánál (Derkovits fasor 703 ezer forint/nm) sokkal drágább ingatlanok is vannak Szegeden. A Palánk utcában négyzetméterenként egymillió forintért is adtam el lakást. Nem gondolom, hogy ezek helytálló adatok. Ha csak a panelokat nézzük, akkor Tarján városrész, Űrhajós utca, Budapesti körút, Szilléri sor a legolcsóbb utcák. Téglaépítésű ingatlanok esetében valóban említhetjük  a Csöndes utcát, vagy mondjuk a Londoni körút egy bizonyos szakaszát. Móravároson akadnak még utcák, ahol vannak olyan elhanyagolt ingatlanok, amelyek rontják az összképet, hiába épül ott egy új társasház. Azt látom, hogy azért Szegeden ezek a lepusztult ingatlanok egyre inkább kezdenek kiszorulni – mondta a szakértő.

A 20 legolcsóbb utca a szegedi ingatlanpiacon

  1. Csöndes utca (266 ezer forint/nm)
  2. Szerb utca (283 ezer forint/nm)
  3. Barátság utca (290 ezer forint/nm)
  4. Magyar utca (297 ezer forint/nm)
  5. Pozsonyi Ignác utca (299 ezer forint/nm)
  6. Tarján lakótelep (303 ezer forint/nm)
  7. Ilona utca (306 ezer forint/nm)
  8. Ortutay utca (339 ezer forint/nm)
  9. Bolyai János utca (340 ezer forint/nm)
  10. Alsó kikötő sor (343 ezer forint/nm)
  11. Tavasz utca (344 ezer forint/nm)
  12. Moszkvai körút (345 ezer forint/nm)
  13. Siha köz (349 ezer forint/nm)
  14. Erős János utca (352 ezer forint/nm)
  15. Alkotmány utca (353 ezer forint/nm)
  16. Murányi utca (353 ezer forint/nm)
  17. Csefkó Gyula utca (354 ezer forint/nm)
  18. Szilléri sor (355 ezer forint/nm)
  19. Londoni körút (356 ezer forint/nm)
  20. Hüvelyk utca (357 ezer forint/nm)

Forrás: penzcentrum.hu

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában