Szegedi hírek

2023.08.23. 19:30

Cserélik Szegeden a villamossíneket

Jeszenszky Zoltán

A villamosok mellett a tramtrain is használja a Széchenyi téri ívet. Archív fotó: Karnok Csaba

A tervek szerint nettó 165 millió forintot költ idén a szegedi önkormányzat a város költségvetéséből a villamossínek felújítására. A Városüzemeltetési, Fejlesztési és Környezetvédelmi bizottságnak benyújtott javaslat alapján ebből az összegből a kopott sínek cseréjéhez nettó 21 millió forint értékben, csaknem 30 tonna úgynevezett hegesztési varrat nélküli rövid sínt vásárolnak. Az 1-es villamos vonalán az Indóház tér–Galamb utca és a Galamb utca–Boldogasszony sugárút kereszteződésében lévő íveken, valamint a Széchenyi téri bírósági épület előtti köríven, továbbá a 2-es vonalán a Kossuth Lajos sugárút–Rókusi körúti körforgalom külső ívén újítják fel a villamospályát nettó 107 millió forintból. Az érintett szakaszok még 2009–2010-ben épültek, az elmúlt évtized intenzív villamosforgalma a külső sínszálakat elkoptatta, cseréjüket közlekedésbiztonsági okokból nem lehet halogatni. 

A 4-es vonalán nem a síneket, hanem az aszfaltburkolatot cserélik bazaltbetonra a Tisza Lajos körút–Hajnóczy utca, valamint a Tisza Lajos körút–Gutenberg utca kereszteződésében lévő tömegközlekedési sávban nettó 37 millió forintból. A Hajnóczy utcai csomópontban tavaly nyáron a Tarján irányú vágány rögzítése megszűnt, a hőségben az egyik sínszál a burkolatszint fölé emelkedett. A kereszteződésekben a kátyúk miatt az autóbuszok és a trolik abroncsa valamint futóműve folyamatosan sérül, anyagi kárt okozva ezzel az üzemeltetőknek. 

A felújításokról a szegedi közgyűlés Városüzemeltetési, Fejlesztési és Környezetvédelmi bizottság csütörtöki ülésén dönt majd. 

képalá: A villamosok mellett a tramtrain is használja a Széchenyi téri ívet. archív fotó: Karnok Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában