Mindössze 259 új lakást adtak át Csongrád-Csanádban

2023.11.11. 08:40

Megtört a lakásépítések lendülete

Drasztikusan, 45 százalékkal estek vissza a lakásépítések az első félévben Csongrád-Csanádban a tavalyi év azonos időszakához képest. A KSH kiemelte, a jelentős csökkenés hátterében döntően az áll, hogy a szegedi beruházások befejeződtek, és idén – eddig legalábbis – egyetlen lakóparki lakást sem adtak használatba.

Varga Anna

2022 I. félévében 268 lakóparki lakást adtak használatba Csongrád-Csanádban, az idei első félévben egyet sem. Illusztráció: Shutterstock

Országos szinten 19 százalékkal estek vissza a lakásépítések a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint. A csökkenő tendencia már tavaly elindult, idén pedig folytatódott. Budapesten kívül még 11 vármegyében – köztük Csongrád-Csanádban is – csökkent, 8-ban pedig emelkedett az átadott lakások száma. A KSH a Fókuszban a vármegyék című kiadványában kiemelte, hogy a 2021 és 2022 során még emelkedő lakásépítési hajlandóság 2023 I. és II. negyedévében egyaránt csökkent. Így összességében 2023 I. félévében – a kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján – az előző év azonos időszakinál 39 százalékkal kevesebb, mintegy 11 ezer új lakás építését tervezték az országban.

Az utóbbi években ingadozott a lakásépítési hajlandóság Csongrád-Csanád vármegyében. Illusztráció: Shutterstock

Az építési engedélyek iránti érdeklődés csökkenésében főként a lakásépítés jelentős drágulása, a lakáshitelek megemelkedett kamatterhei, de a hosszabb távon elérhetővé tett kedvezményes áfa is szerepet játszott

 – olvasható a kiadványban.

Az adatokból kiderül, hogy tízezer lakosra jutó épített lakás tekintetében az országos mutató 7,7 darab volt az első félévben. Ezt hat vármegye érte el, a fővárost és a 19 vármegyét rangsoroló listában Csongrád-Csanád a hetedik 6,6 lakással, Bács-Kiskun a 11-ik 5 darabbal, míg Békés csak a 18-ik, ott tízezer lakosra 1,3 új lakás jutott.

Vármegyénkben a lakásépítések tekintetében a 2020-as esztendő évtizedes csúcsot hozott, majd 2021-ben visszaesést lehetett tapasztalni, egy évvel később újból lendületet kapott a lakásépítési kedv. Ez a lendület az idei I. negyedévben még kitartott, ám a félévkor már csökkenés volt megfigyelhető.

Összességében az I. félévben az országos csökkenéssel párhuzamosan az előző év azonos időszaki, magas bázisnál 45 százalékkal kevesebb, 259 új lakást adtak át a vármegyében

 – írta a KSH hozzátéve, hogy az új lakások mintegy 60 százaléka Szegeden épült. A vármegyei szintű jelentős visszaesést a Szegeden megfigyelhető csökkenő lakásépítések okozták. Az épített lakások tízezer lakosra jutó száma összességében 14 százalékkal elmaradt az országos átlagtól.

Az új lakásoknak 55–45 százalékos arányban természetes személyek, illetve vállalkozások voltak az építtetői. A visszaesés a vállalkozások által épített lakásoknál jelentősebb, az idei év első hat hónapjában 116-ot építettek cégek, míg 2002 I. félévében 307-et.

Családi házból kevesebb épült, társasházi lakásból viszont jelentősen többet adtak használatba. Az új lakásokról az is elmondható, hogy az átlagos 120 négyzetméteres alapterületük jelentősen meghaladta az országos 97 négyzetméteres, és több mint hattizedük épült 4 vagy annál több szobával.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában