Az ingatlanárak emelkedésének mértékéről a szakember szerint felelőtlenség még beszélni

2024.01.22. 18:10

Felforgathatja Szeged ingatlanpiacát a BYD

A jövőbe nem lát, jósolgatni nem szeret, de abban biztos szakértőnk, hogy emelkedni fognak az ingatlanárak Szegeden a BYD elektromosautó-gyár miatt. Kecskemét például a Mercedes-gyár megjelenésének köszönheti, hogy 2011 óta a megyeszékhelyek közül a harmadik legnagyobb ütemű áremelkedés ott ment végbe.

Arany T. János

Már mozgolódik a szegedi ingatlanpiac a kínai BYD-gyár miatt. Egy-egy nagyberuházás megjelenése nagyot lendíthet egy település ingatlanpiacán. Fotó: Karnok Csaba

Mindig azt szoktam mondani, hogy nem szeretek jósolgatni. Mindenképpen lesz pozitív hatása ennek a dolognak, csak nem most azonnal. A legnagyobb probléma, hogy az eladói oldalon a fejekben már most az történik, hogy hú, ha ingatlanom van Rókus városrészen, vagy Béketelepen, vagy az új Liliom lakókertben, akkor az ennyivel, meg annyival többet ér. Ha elkészül a gyár, valóban felértékelődik majd az ingatlan, a befektetők is jobban keresik ezt a régiót, nyilván beszállítókat, cégeket fog vonzani Szegedre, az infrastruktúra fellendül, de ettől függetlenül ez nem azt jelenti, hogy már most azonnal érzékelhető lesz a piacon az áremelkedés 

– mondta Berkes Kriszta ingatlanszakértő. 

Berkes Kriszta ingatlanszakértő a BYD-gyár hatásáról: a legnagyobb probléma, hogy az eladói oldalon a fejekben már most az történik, hogy ha ingatlanom van Rókuson, Béketelepen, vagy a Liliom lakókertben, akkor az ennyivel, meg annyival többet ér. Fotó: Karnok Csaba 

Az eladók reménykednek

A szegedi szakemberrel legutóbb a néhai Bacskulin József milliomos szegedi-vajdasági szemész röszkei kastélyáról beszélgettünk, amit szerinte némileg túlárazták, hiszen ha nem így lenne, akkor már elkelt volna 2020 óta. Szóba került egy szatymazi panzió, ami szintén hosszabb ideje eladó és most a tulajdonos abban reménykedik, hogy majd a Szegedre költöző BYD-gyárnak köszönhetően jó áron el tudja majd adni.

Az egyik legjelentősebb beruházás

Mint megírtuk, a BYD kínai cég akkumulátorgyárból lett az elektromos autózás egyik vezetője. A vállalat Szegeden építi meg első európai üzemét. Szijjártó Péter  külgazdasági és külügyminiszter szerint ez a magyar gazdaságtörténet egyik legjelentősebb beruházása lesz, amelynek nyomán több ezer új munkahely jön létre. A múlt héten mintegy 192 milliárd forintos alaptőkével bejegyezték a Szegedre tervezett elektromosautó-üzem mögötti vállalatot, a BYD Auto Hungary Kft.-t. 

Fotó: Karnok Csaba

Még nem jön a Kánaán

Visszatérve a kínai cég első európai üzemének a szegedi ingatlanpiacra gyakorolt hatására, Berkes Kriszta arra figyelmeztetett, idén még korai az eladóknak arra alapozni, hogy jön a BYD és ezért a lakásuk, házuk sokkal többet ér.

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy ne emelkednének az ingatlanárak Szegeden. Hiszen tudjuk jól, hogy az összes olyan helyen, ahol hasonló gyárak létesültek, Győrben, Debrecenben vagy Kecskeméten, megtörtént az áremelkedés. Ez alól Szeged sem lesz kivétel. Csak kár lenne ezt már most bevezetni a köztudatba, hogy akkor most itt a Kánaán

 – hangsúlyozta.

Minden területre hatással van

Egy új üzem szinte minden területre hatással van különösen akkor, ha egy olyan méretű autógyár létesül, melynek következtében ezres nagyságrendben jönnek létre új munkahelyek. Jól mutatja ezt, hogy Győr évek óta a legdrágább megyeszékhely Magyarországon, Kecskemét pedig a Mercedes-gyár megjelenésének köszönheti, hogy 2011 óta a megyeszékhelyek közül a harmadik legnagyobb ütemű áremelkedés ott ment végbe. A szegedi ingatlanárak emelkedésének várható mértékéről a szakember szerint még felelőtlenség lenne beszélni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában