Szél miatt nem ugrottak szombat délelőtt

2021.09.19. 09:46

Ejtőernyős célbaugróversenyt rendeztek repülőtéren

Nemzetközi Ejtőernyős Célbaugróversenyt rendeztek a hétvégén a Szegedi Repülőtéren, ahol ottjártunkkor, szombat délelőtt az erős szél miatt éppen nem ugrott senki, de Mórocz Béla, a székesfehérvári Albatrosz repülõklub tagja lelkesen elmagyarázott mindent, amit a versenyről tudni kell és még azt is elmesélte, hogy sikerült egyik korábbi ugrása.

Arany T. János

Célra tart. Ezer méter magasból ugorva igyekeztek eltalálni a versenyzők a két centiméteres célt. Fotó: Horváth Hajna

A szervezők tájékoztatása szerint huszonkét éves hagyomány már a nemzetközi ejtőernyős célbaugróverseny, amire a szervezők magyar versenyzőkön kívül hét nemzet versenyzőit hívták meg. Hivatalos nevén a XXII. MEBSZ-MATASZ Kupát péntektől vasárnapig rendezték meg és nekünk sikerült szombat délelőtt érkezni, amikor a szél miatt éppen nem ugorhatott senki. Míg tanácstalanul nézelődtünk, szerencsésen szóba elegyedtünk az egyik résztvevővel, Mórocz Bélával, a székesfehérvári Albatrosz repülõklub tagjával, aki nagyon lelkesen elmagyarázott nekünk mindent.

Célra tart. Ezer méter magasból ugorva igyekeztek eltalálni a versenyzők a két centiméteres célt. Fotó: Horváth Hajna

A versenyzőknek 1000 méter magasból érkezve kell eltalálni egy két centiméter átmérőjű kört, amiben jeladók vannak és centiméterenként jeleznek. Egy rárepülésből, azaz egyszerre négy fő ugrik, de előtte célszalaggal ellenőrzik a szél sebességét és irányát. Hét méter/másodperces szélsebesség szabad csak ugrani. A szélzsák is végig vízszintesen állt míg beszélgettünk.

Hogy lesz így ebből fotós riport, néztünk össze kollégámmal, majd hangot is adtunk aggodalmunknak, de ez beszélgetőtársunkra nem ragadt át. – Ha egész nap ilyen lesz, akkor egész nap várunk – mondta kizökkenthetetlen nyugalommal Béla, akivel gyorsan összetegeződtünk. Ők napnyugtáig, 18.40-ig ráérnek, de mi nem, mert vártak ránk a szentmihályi kakasfőzők és a 100 kilométer lefutó tűzoltók, mentősök és orvosok az újszegedi Ligetben. Ezért arra kértük Bélát, mesélje el, hogy sikerült az első ugrása korán reggel, amikor még nem volt ennyire erős a szél.

Elmondta, hogy rendezvény 6.15-kor kezdődött, ő 9 óra körül ugrott négy centit, amit elfogadott, nem kérte, hogy még egyszer ugorhasson. – Akkor is erős volt a szél, de irányítható volt a kupola – tette hozzá. Szombat délután végre lehetővé tették a körülmények, hogy ugorhassanak az ejtőernyősök, de azt már nem vártuk meg.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában