Csongrád-Csanád megye

2022.12.30. 20:00

Az orosházi kórház is fogadja a nagymágocsi kismamákat

A nagymágocsi kismamákat és nőgyógyászati ellátásra szoruló lányokat, asszonyokat az orosházi kórház is fogadja január 1-jétől.

Kovács Erika

Január 1-jétől bizonytalan ideig a szentesi kórházban már nem szülhetnek a nagymágocsi és térségi kismamák. Fotó: Majzik Attila

Mint ismeretes, a szentesi Dr. Bugyi István Kórház 2023. január 1-jétől szakorvoshiány miatt átmenetileg felfüggeszti a szülészeti és nőgyógyászati osztály működését, a kismamákat és az ellátásra szoruló nőket Szegedre, Hódmezővásárhelyre és Kecskemétre irányítják át. 

A kijelölt kórházak közül a Csongrád-Csanád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ hódmezővásárhelyi kórháza van legközelebb Nagymágocshoz, de az odaút hosszú, 29 kilométer, a leendő édesanyák Székkutason keresztül juthatnak oda, végig sima, felújított, kátyúmentes úton.

Nagymágocshoz sokkal közelebb van, csak mintegy 13 kilométerre, igaz, Békés megyében, az orosházi Dr. Elek László Kórház. Abba az irányba is most készült el az útfelújítás.

– Nagy érvágás az térségünknek, hogy a szentesi kórházban átmenetileg nem lesz szülészet, nőgyógyászat. A nagymágocsi gyerekek túlnyomó többsége Szentesen született, közigazgatásilag és hatóságilag is oda tartozunk. A vásárhelyi kórház is rendkívül jól felszerelt, de messzire van. Márpedig egy szülő nőnél minden perc számít – mondta Szebellédi Endre, Nagymágocs polgármestere, aki felvette a kapcsolatot az orosházi kórház szülészeti-nőgyógyászati osztályának főorvosával, Svarsnig Lajossal.

– Főorvos úr megerősítette, hogy az orosházi kórház várja és ellátásban részesíti a nőgyógyászati jellegű, terhesgondozásban részesülő, szülés előtt álló nagymágocsi, illetve a környékben élő lakosokat. Január elején, egy előre meghirdetett időpontban az orosházi kórház szülészeti-nőgyógyászati osztályának munkatársai Nagymágocson szülésfelkészítő tájékoztatást is tartanak a helyi és környékbeli várandós édesanyáknak, ahol a szülési lehetőségekről is szó lesz. 

– Örülünk, hogy az orosházi kórház fogadókész a nagymágocsi asszonyok felé, de azért továbbra is reménykedünk abban, hogy normalizálódik a szentesi kórházban a szülészet-nőgyógyászat helyzete – emelte ki Szebellédi Endre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában