Szegedi hírek

2022.12.29. 07:00

Már viszik a szilveszteri kismalacot

Akár 40-50 ezer forintot is a hentesnél hagyhat a napokban, aki egész kismalacot szeretne sütni szilveszterkor. Az egyik Mars téri hentesnél nem panaszkodtak, már szerdán négy darab elfogyott belőle. Papai Péter szakács szakoktatóval azt is megbeszéltük, hogy készítsük el a szilveszteri finomságot.

Arany T. János

Hentes kismalaccal. A  Derekegyházi húsboltban Héjja János azt mondta, már több szilveszteri kismalacot eladott. Fotó: Török János

Fotó: TOROK JANOS

– A sörrel magamat fogom locsolni, nem a sült húst. Az a saját zsírjában készül és a szaftjával locsolgatom – mondta Rózsa János a Mars téri nagycsarnok egyik húsboltja előtt. Éppen egy jelentősebb összeget, 18 ezer forintot fizetett a sütni való süldő malac néhány darabjáért. – Most kell megvenni, mert szombaton rengetegen lesznek – mondta.

Jól fogyott a süldő malac is. Csak a húsüzleteknél láttunk sort szerda délelőtt a Mars téri piacon. Fotó: Török János
Jól fogyott a süldő malac is. Csak a húsüzleteknél láttunk sort szerda délelőtt a Mars téri piacon. Fotó: Török János

50 ezer is lehet a kismalac

Szilveszterkor hagyományosan sertéshúst fogyasztunk. Ez kiválóan látszott szerda délelőtt a Mars téri piacon, ahol csak a hentesek előtt álltak sorba az emberek.

– Így gondoltátok, fiúk? – kérdezte a Derekegyházi húsboltból Héjja János, miközben egy laza mozdulattal a vállára kapott egy kismalacot. A fotogén szakember azt mondta, alacsonyabbra tippeli a forgalmat, mint tavaly. Náluk 3500 forint kilója a kismalacnak, de szerdán már négyet eladott belőle. Pedig egy 15 kilós állatért mélyen a pénztárcába kell nyúlni, 50 ezer forint felett lehet a végösszeg. Az alacsonyabb árkategóriájú süldő malacot vitték inkább, annak 1500-1600 forint kilója.

Virsli, dagadó, minden jól fogyott

Az Irén csarnokban a Kotroczó-féle húsüzlet előtt is sor állt. Jól fogyott ott is minden, nem csak a szilveszteri malac. Vitték a bőrös malacot, a dagadót, a virslit, hurkát-kolbászt és természetesen az ilyenkor szintén népszerű kocsonyába való fület-farkat és a körmöt is. Náluk 3350 forint a kismalac kilója.

Alacsony hőfokon, sokáig kell sütni

Annak, aki egész kismalacot szeretne sütni, Pápai Péter, a mórahalmi Tóth János Szakképző Iskola szakoktatója szolgált néhány hasznos tanáccsal. A szakember nemrég egészben, kemencében sütött meg egy 12 kilós állatot.

– Nagyon fontos a sózás. Vagy bedörzsöljük az egészet, vagy nedves pácba tesszük. Én egy 30 literes hordóba tettem bele éjszakára 8-10 százalékos sóoldatba, és bezöldségezett alaplevet is öntöttem mellé. A lényeg, hogy alacsony hőfokon, sokáig kell sütni. Én 4-5 óráig sütöttem 110-120 fokon. Utána hirtelen, magas hőmérsékleten rápirítottam, attól lett szép ropogós és hólyagos a bőre. A lényeg, hogy adjuk meg a húsnak a tiszteletet, ami jár neki – magyarázta a szakács szakoktató.

Kitúrja a szerencsénket
Szilveszterkor hagyományosan sertéshúst fogyasztunk, aminek több oka is van. Egyes magyarázatok szerint azért a malac vált az évforduló állatává, mert orrával előre túr, a jövőbe mutat, és közben kifordítja a szerencsét a földből, míg más feltételezések szerint a jóléttől kövér, zsíros malac hozza el a szerencsés új évet, és vannak, akik az állatot a fejlődés szimbólumának tartják. A tradíció szerint szilveszter éjjelén, illetve az újév első napján megalapozhatjuk a következő év szerencséjét. A legismertebb szerencsehozó étel a sült malac, amelynek a szájába négylevelű lóherét is szoktak tenni. A malac a bőség jelképe, a mondás is úgy tartja: a szerencsésnek malaca van.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában