Szegedi hírek

2023.02.16. 17:26

Finn érdemrenddel méltatták Visy Csabát - Galéria

Rangos kitüntetést adományozott Finnország köztársasági elnöke, Sauli Niniistö Visy Csaba szegedi tiszteletbeli konzulnak.

Munkatársunktól

A Finn Oroszlán Lovagrend első osztályú érdemrendjét Pertti Anttinen nagykövet adta át Visy Csaba professzornak. Fotó: Gémes Sándor

A Szegedi Tudományegyetem nyugalmazott professzora csütörtökön Pertti Anttinen nagykövettől vette át ünnepélyes keretek között a Finn Oroszlán Lovagrend legmagasabb fokozatát. 

Visy Csaba a Szegedi Tudományegyetem Fizikai Kémia Tanszékének professzora, de korábban az egyetem rektorhelyettese is volt. Szeged testvérvárosában, a Turkui Egyetemen előbb ösztöndíjasként kutatott, majd vendégprofesszorként dolgozott. 2010 óta tölti be Finnország tiszteletbeli konzuli tisztségét Szegeden. 

– A nagykövetség mindig számíthatott segítségére. Akár a finn-magyar tudományos kapcsolatok előmozdításáról, versantológia vagy folyóirat kiadásáról, kiállítások, koncertek szervezéséről, függetlenség napi fogadásról, vagy akár a Jolupukki, a finn Mikulás szegedi látogatásának előkészítéséről volt szó. Csendben, szerényen, serényen, azonnal munkához látott. Ha egy-egy finn állampolgár bajba jutott itt, a szerb és román határ közelében, késedelem nélkül mindig segítségére sietett  – méltatta a szegedi professzort a nagykövet, majd átadta a kitüntetést a professzor családtagjai, barátai és kollégái körében. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában