Szegedi egyetemi hírek

2023.05.05. 17:30

Szegedre látogatott Navracsics Tibor

Az a személyi kör, amelyhez id. Martonyi János is tartozott, oroszlánrészt vállalt a köztársaság megalapításában, a parlamentáris államforma megerősítésében Magyarországon – hangsúlyozta Navracsics Tibor Szegeden. A területfejlesztési miniszter a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara által rendezett emlékülésen mondott beszédet pénteken.

K. K.

A miniszter id. Martonyi János kulcsszerepéről beszélt a magyar kereszténydemokrácia kiépítésében. Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

A SZTE Állam- és Jogtudományi Kara az aktuális tanévben ünnepli kolozsvári alapításának 150. évfordulóját. Az ünnepi tanév egyik kiemelt eseményeként rendeztek konferenciát id. Martonyi János jogász tiszteletére, aki 1945-től 1980-ig a Szegedi Egyetem államigazgatási és pénzügyi jogi tanszékének tanszékvezetője volt. 1947-1948-ban, valamint 1958-1960-ban dékánként, 1952 és 1955 között pedig rektorhelyettesként is tevékenykedett. 

Az emlékülés résztvevőit Görög Márta dékán köszöntötte. Úgy fogalmazott, az elmúlt 150 évben a szegedi jogászközösség emberképe semmit sem változott. Mint hajdanán, ma is a tiszta fej és szív, a higgadtság és a józan ész alapértékei határozzák meg. 

– Hallgatóink és oktatóink életútjával bizonyítani tudjuk az emberképünk szilárdságát. Büszkék vagyunk id. Martonyi Jánosra, neve összeforrt a szegedi jogi karral, értékrendje, elkötelezettsége, szakmaisága közös karunkkal – mondta a dékán.

Az emlékülésen részt vett Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter is, aki a jogászprofesszor kulcsszerepéről beszélt a magyar kereszténydemokrácia kiépítésében. Bemutatta az 1946-ban napvilágot látott Kereszténység és demokrácia című kötetet, amelyben id. Martonyi János is publikálta gondolatait a demokrácia és a szabadságjogok témaköreiben. Hangsúlyozta, az elmélet nem azért nem érvényesülhetett hazánkban a 2. világháború után, mert a közép-európai rendszerek más pályát választottak maguknak, hanem azért, mert a szovjet barakkok árnyékában megtiltották, hogy a kereszténydemokráciát megvalósítsák.

– Az a személyi kör, amelyhez id. Martonyi János is tartozott, oroszlánrészt vállalt a köztársaság megalapításában, a parlamentáris államforma megerősítésében Magyarországon. Ott volt tehát a magyar kereszténydemokrácia Európa élvonalában, a szovjet csapatok és a kommunista hatalomátvétel akadályozta meg azt, hogy kibontakozhasson – fogalmazott a miniszter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában