Szegedi hírek

2023.07.14. 19:30

Különleges felhő jelent meg Szeged felett

Egy szokatlan felhőt láthattak csütörtökön este napnyugta körül a szegediek. A vörösesbarna alakzat egy különleges zivatarfelhő lehetett, amit a kanadai erdőtüzekből származó korom is „táplált".

Jeszenszky Zoltán

A vörösesbarna színű felhőtakaró a megyeszékhely nagy részét beborította. fotó: Jeszenszky Zoltán

Mintha az 1996-ban bemutatott, világszerte zajos sikert arató film, A függetlenség napja elevenedett volna meg csütörtökön este Szegeden. A fényképen is látható, hatalmas vörösesbarna felhő jelent meg a város felett, de most, szerencsére elmaradt az ítéletidő, végül is nem egy filmben élünk. A különleges égi képződményt nemcsak Tarjánból, hanem Felsővárosból is jól lehetett látni. 

Gál Tamástól, a Szegedi Tudományegyetem Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszék vezetőjétől megtudtuk, hogy csütörtökön több zivatarcella és szupercella haladt el a vármegyeszékhely térségében. A felhő különleges színét az adta, hogy a napnyugta miatt szinte „alulról világította meg” a nap. A tanszékvezető szerint a rendkívüli vöröses szín a nagy magasságban már napok óta a térségünkben jelen lévő kanadai erdőtüzekből származó koromnak köszönhető. Maga a felhő jó eséllyel egy cumulonimbus (zivatarfelhő) volt. Az alján található kitüremkedések az ún. mammatus felhőalakzatok. Ezek inverzió jelenlétére és heves feláramlásra utalnak, ami ha a körülmények megfelelőek tuba vagy tornádó felhőalakzattá tudnak fejlődni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában