Szegedi hírek

2023.09.14. 14:20

GALÉRIA–A mesterséges intelligencia a pszichiáterek munkáját is segíti

Diagnózis felállítására és a szüksége gyógyszermennyiség meghatározására is képes a mesterséges intelligencia. A Szegeden összegyűlt pszichiáterek többek között erről hallhattak előadást csütörtökön, a Magyar Pszichiátriai Társaság vándorgyűlésének első napján. Az újrakezdésre helyezik a hangsúlyt a szakemberek, akik az európai pszichiátria előtt álló kihívásokról is tájékoztatást kapnak.

Kiss Anna

A pszichiátria aktuális kérdéseit veszi számba a szegedi vándorgyűlés. Fotó: Gémes Sándor

Elkezdődött csütörtök délelőtt a Magyar Pszichiátriai Társaság vándorgyűlése, amelyet huszonhatodik alkalommal rendeznek meg. A megnyitón Szekeres György, a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke elmondta, a háromnapos esemény célja, hogy a szakemberek muníciót kapjanak az újrakezdéshez ebben a változó világban, hogy megosszák egymással tapasztalataikat, valamint hogy személyes baráti kapcsolatokat építsenek ki.

A konferencia olyan aktuális kérdéseket tárgyal, mint az állandóan változó helyzet okozta kihívásokkal való szembenézés, az újratervezés, és hogy miként tudnak leghatékonyabban segítséget nyújtani a pácienseknek, hiszen a legfontosabb, hogy a fókusz mindig a betegek jólétének javításán legyen. Ilyen volt Wernigg Róbert pszichiáter, pszichoterapeuta, egészségügyi menedzser előadása, amelynek fókuszában a mesterséges intelligencia állt, annak segítségével ugyanis valóban személyre szabott kezelést tudnak nyújtani a szakemberek. Rámutatott, mélyreható átalakításra van szükség a szakmában, hiszen világszerte mintegy 1 milliárd olyan személy él, aki mentális betegséggel küzd, viszont kevés szakember van, az egészségügyi finanszírozás is kevés, miközben a koronavírus-járvány alatt 20-25 százalékkal nőtt a mentális problémával küzdők száma. Az előadó úgy vélekedett, a technológia segíthet ezen nehézségek leküzdésében.

Közölte, a mesterséges intelligenciát a pszichiátria területén is használták és használják már, például diagnózis felállítására, korai felismeréshez, a kockázatok értékelésére és a személyre szabott kezelés kialakításához is. Hozzátette, döntéstámogatási rendszer is készült a mesterséges intelligencival, ezzel kiváltva a hosszú és bonyolult a klinikai teszteket, hiszen mindössze 28 kérdésből képes 89 százalékos biztonsággal felismerni a mentális zavart emberi beavatkozás nélkül. Ezen felül a személyre szabott kezeléshez is használják, például arra kérik, hogy mondja meg, mekkora dózisban lesz hatékony egy adott gyógyszer a beteg számára. Wernigg Róbert elmondta, számtalan olyan applikáció létezik már, amely mesterséges intelligenciára épült, és amely a mentális egészséget szolgálhatja. Ilyen például a WYSA, amely önmonitorozásra alkalmas, de ha szükségét érzi, akkor a szakemberrel való kapcsolat kialakítását is segíti, sőt, SOS gombbal is rendelkezik. A szakember szerint mindenképp érdemes megismernie a pszichiátereknek a mesterséges intelligencia nyújtotta lehetőségeket, viszont nem szabad hagyniuk, hogy azok a fejükre nőjenek.

A hét során számos aktuális, a szakmát és a társadalmat érintő kérdést tárgyalnak meg a József Attila Tanulmányi és Információs Központban, ahol szombaton előad majd az Európai Pszichiátriai Társaság elnöke, Geert Dom is, akitől áttekintést kapnak a jelenlévők az európai pszichiátria előtt álló kihívásokról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában