Szegedi hírek

2024.01.07. 17:30

Egy asztalhoz ültettük a Radnóti és az SZTE Gyakorló igazgatóját

Fontos nap lesz január 20-a a középiskolába felvételiző diákok életében, azon a szombaton írják a felvételizők magyarból és matematikából a központi írásbeli teszteket. Az általános iskolás diákok február 21-ig dönthetik el, hogy melyik középiskolában szeretnék folytatni a tanulmányaikat. A diákok és a szülők számára egyaránt hosszú és megterhelő időszakról Nagy Anettet, a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium, valamint Dobi Jánost, az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola igazgatóját kérdeztük a Délmagyar podcast-ben.

Jeszenszky Zoltán

Hornyik Anna Viola, a Hír FM munkatársa, Dobi János, az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola, valamint Nagy Anett, a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium igazgatója. fotó: Gémes Sándor

A középiskolába készülő tanulók életében fontos hetek, hónapok következnek. Sok családban ilyenkor nem is tudni, hogy ki izgul jobban, a végzős általános iskolás diák, vagy a gyermekének a legjobbat kereső édesanya, édesapa. Az iskolaválasztást több országos rangsor próbálja megkönnyíteni, de a Délmagyar podcast vendégei szerint felemás eredménnyel. 

Két rangsor, két sorrend

Decemberben jelent meg a HVG középiskolai rangsora, amelyben az ország száz legjobb gimnáziumát mutatják be az érdeklődőknek. Az nem okozott meglepetést, hogy 2024-ben is két szegedi gimnázium szerepel csak vármegyénkből a száz legjobb intézmény rangsorában. Az viszont igen, hogy a Radnóti épphogy csak befért a TOP 50-be. A SZTE Gyakorló Gimnázium is rontott korábbi helyezésén, de jóval kisebb mértékben.

Ahány rangsor, annyiféle eredmény, hangsúlyozták a Délmagyar podcastban a szegedi gimnáziumigazgatók. A Sulinavigátor Egyesület is rangsorolta az ország legjobb középiskoláit. Ebben az összeállításban a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium az előkelő 17. helyen szerepel az országos listán, ahogy az SZTE Gyakorló Gimnázium is jóval előrébb, a 47. helyen végzett a hetilap rangsorához képest.

Középiskolai bulvár

Dobi János, a Szegedi Tudományegyetem Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola igazgatója az adásban hangsúlyozta, hogy nagyon hálás mindenkinek, aki beszámol arról, hogy mi történik a köznevelésben. Fizikusként azonban ezeket a rangsorokat egy olyan tükörhöz hasonlítaná, ami még akkor is torzít, ha azok az adatok, amik alapján megszülettek ezek a számok, vitathatatlanok.

Nagy Anett, a 125 éves Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium igazgatója a műsorban elmondta, hogy kettős érzés volt benne, amikor a HVG rangsorát olvasta. Egyrészt jó, hogy az összegyűjtött adatok alapján a szülők tájékozódhatnak arról, hogy melyik iskola miben erős. A rossz érzés akkor fogja el, amikor egy rangsor összeállításakor olyan adatokat hasonlítanak össze, amelyek összehasonlíthatatlanok. Hangsúlyozta, hogy fontosak a különféle rangsorok, de nem szabad ezekre úgy tekinteni, mint egy megváltoztathatatlan, az egész tanár-diák-szülő közösség munkáját jelző számadat.

Fontos a diákközösség

Dobi János szerint a ranglisták megjelenése elbulvárosította az iskolaválasztást. A legjobb gimnáziumok között szakmai szempontból minimális a különbség. És nemcsak ezek a számok fontosak, hanem az a közösség, azok a hagyományok, az ethosz, a „genius loci”, amelyeket generációról generációra átad egy-egy gimnázium. Náluk gyakran előfordul, hogy volt tanítványuk gyermeke jelentkezik hozzájuk, mivel szülei egykor életre szóló élményeket kaptak gimnazistaként. Ez egy „jóság-mutató”, amit egyetlenegy rangsor sem ad vissza.

Nagy Anett hozzátette, az a célja mindenkinek, hogy a diákok a neki legjobb iskolába kerüljenek be, és a gyerek egyénisége dönti el, hogy neki mi a legjobb. A gimnázium négy éve a gyerek életében egy nagyon fontos életszakasz, hiszen kiskamaszból felnőtté válik. Nagyon fontos, hogy milyen csapatba kerül. Egy motiváló diákközösséggel tanul majd együtt, akik felemelik és segítik egymást, vagy egy olyan közösségbe, ahol mindenki más irányba érdeklődik és nem segítik egymást, és nem közösségként működnek?

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában