Szegedi hírek

2023.09.30. 21:37

Újabb életmű tárlat nyílik a Reök-palotában

Sárkány Győző grafikusművész alkotásaival telik meg a Reök-palota. A Ferenczy Noémi-díjas, érdemes művész Létidő című, összegző tárlatára október 7. és december 3. között lesz látogtható.

Koós Kata

Az Összművészeti Központban kezdettől fogva nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy rendszeresen bemutassák egy-egy kortárs alkotóművészeti nagyság munkásságát átfogó kiállítások formájában. Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

Újabb elismert, hazai képzőművész életmű-jellegű kiállítására készülnek gőzerővel a REÖK-ben. Mások mellett Nagy Gábor, Hérics Nándor, Aknay János után Sárkány Győző grafikus életműve következik a nagyszabású szegedi tárlatok sorában. A művész évtizedek óta elismert és aktív szereplője a hazai képzőművészeti életnek. Az autonóm grafika mellett könyvillusztrációval is foglalkozik, a HUNGART Egyesület elnökeként, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének alelnökeként művészi tevékenysége mellett szervezői és közösségépítői munkája is kiemelkedő.

Sárkány Győző teljes életművében végigvonul a világ jelenségeire nyitott kíváncsiság, amely a rácsodálkozás képességével és a kielégíthetetlen tudásvággyal kiegészülve hozza létre művészete intellektuális alapját. A művész az 1980-as évek óta alkot. Mindig szabadon kezelte az autonóm és alkalmazott grafika, a festészet, a fotó, valamint a plasztikai kifejezésmód eszköztárát. Ennek köszönhetően az elmúlt évtizedek alatt egy teljességgel egyéni stílust alakított ki, amelyben a szürrealizmustól a pop artig, a reneszánsz grafika nagymestereitől a kortárs művészet inspiráló hatásáig, egy nagyívű, összetett vizuális rendszerben fejtette ki sokszínű tevékenységét. A dolgok felszíne mögé hatolás képessége, a biztos szakmai alap és a művek professzionális kidolgozása együtt alakítja munkáinak egyedülálló képi világát – tájékoztatott a REÖK. 

Létidő című, egyedi kiállítása ennek az összetett művészi eszközkincsnek bemutatására tesz kísérletet, csaknem két hónapig elfoglalva a szegedi REÖK minden kiállítóterét. Az október 7-én 14 órakor kezdődő megnyitón Barnák László, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója mellett Vitályos Eszter parlamenti államtitkár, a Kulturális és Innovációs Minisztérium miniszterhelyettese mond majd köszöntőt. A tárlatot kurátora Nátyi Róbert művészettörténész, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar dékánja nyitja meg.  Az eseményen Sárkány Győző munkásságát és az életmű-kiállítást összefoglaló könyvet is bemutatja D. Udvary Ildikó művészettörténész, a kötet szerkesztője, a Pesterzsébeti Múzeum igazgatója.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában