Szegedi hírek

2022.01.24. 15:11

Dokumentumfilm Fesztivál a Belvárosi Moziban

A 8. Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál (BIDF) idén Szegeden is - számol be az eseményről a Szegedi Belvárosi Mozi.

delmagyar.hu

Fotó: DM

Január 22. és 30. között közel 50 film és 200 vetítés látható Budapesten és 10 nagyvárosban. A szegedi Belvárosi Mozi műsorra tűzött a teljes versenyprogramból 7 kiemelkedő dokumentumfilmet január 26-29. között. 

 

Az idei fesztivál szlogenje: BÁTOR FILMEK. Bátor nőket, gyerekeket, ellenállókat, álmodozókat és útkeresőket mutatnak be a BIDF-en a világ legfrissebb, nemzetközi sikereket elért, egész estés, kreatív dokumentumfilmjei.

 

Rengeteg valódi érzelem, vitaindító témák, megdöbbentő kulturális különbségek és hasonlóságok.

 

Megnyitó: január 27. 18:00 Szegedi Belvárosi Mozi A fesztivált megnyitja Hekáné Dr. Szondi Ildikó, Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzatának képviselője

 

Vetítések Szegeden:

 

  • 01.26. szerda 16:30

    A VÖRÖS FALAK FOGLYAI / Inside the Red Brick Wall

    Rendező: Hong Kong Documentary Filmmakers (Hongkong, 2020, '88)

    2019-ben hatalmas tüntetéshullám söpört végig Hongkongon a kiadatási törvény módosítási javaslata miatt. A műszaki egyetem diákjai a szabadságért és a demokráciáért harcolnak. A rendőrség tárgyalási módszere agresszív és kiszámíthatatlan...

 

 

  • 01.27. csütörtök 16:30

    A KÖD GYERMEKEI/ Children of the Mist

    Rendező: Ha Le Diem (Vietnám, 2021, '90)

    A 12 éves Di Északi-Vietnám ködbe burkolódzó hegyei közt él. A Hmong etnikai kisebbség tagja, akik nagyon fiatalon adják férjhez lányaikat. Holdújév napján Di utcai vásárra készül, de anyja marasztalja, hogy az év legveszélyesebb napján ne járjon az utcán, ha nem akar a „hagyományos” lányrablás áldozatává válni. Amikor azonban Di szülei éjjel hazatérnek, a ház üresen, némán fogadja őket. Di eltűnt.

 

 

  • 01.27. csütörtök 18:15

    TEHÉN/ Cow

    Rendező / Director: Andrea Arnold (Egyesült Királyság / United Kingdom | 2021 '94)

    Luma, a nagyüzemi módszerekkel tartott fejős tehén igazán nagy szolgálatot tesz nekünk, embereknek. Próbáljunk meg közelebb kerülni hozzá.

A film után Sipos József, címzetes egyetemi docens, növényorvos, agrármérnök beszélget  Tóth János egyetemi docenssel (SZTE, Filozófia Tanszék).

 

 

  • 01.28. péntek 16:30

    MÁDÁM ANNY / Anny

    Rendező / Director : Helena Třeštíková (Czech Republic, 2020, '66)

    Anny azért a kevésért is nagyon sokat dolgozik. Látjuk mellékhelységeket és vonatokat takarítani, és kisboltban, eladóként. És látjuk az utcasarkon is, a kuncsaftokra várakozni. Különféle munkáiról egyforma humorral és tárgyilagossággal hallhatjuk beszámolni, legyen szó a bolgár lányok vagy a stricik megjelenése miatt változó piacról, vagy a nyilvános WC-ben a visszajáróról.

 

 

  • 01.28. péntek 18:15

    ERŐLTETETT MENET / Ascension |

    Rendező: Jessica Kingdon ( Amerikai Egyesült Államok / USA 2021 , '97)

    A gépsorokon szőnyegek, kozmetikumok, távcsövek, mobiltelefonok és műfenyők mellett gumibabák is készülnek. A dolgozók minden mozdulatát kamerák és elöljáróik árgus szemei figyelik. A főnökök “Super Boss” tréningeken sajátítják el a meggazdagodáshoz szükséges magatartást. A leggazdagabbak számára angolul beszélő komornyikokat és testőröket képeznek. A kínai gazdasági felemelkedés nem ismer határokat.

 

 

  • 01.29. szombat 16:30

     GÓLYA , BÁCSI, GÓLYA / The Storkman

    Rendező / Director: Tomislav Jelinčić (Horvátország / Croatia, Olaszország / Italy, 2020, '76)

    Vokič úr 26 éve él együtt Malénával. Közösen járják autóval a vidéket, a hosszú és sötét téli délutánokat a meleg szobában töltik, tavasszal pedig együtt rakosgatják a garázs tetején a fészket. Maléna ugyanis egy szárnyatörött gólya, akit Vokič úr fogadott örökbe. Maléna hűséges párja, Klepetan, a gólyalány sérülése ellenére minden évben, szinte napra pontosan visszatér hozzá.

 

 

  • 01.29. szombat 18:15

    MENEKÜLÉS / Flee

    Rendező / Director: Jonas Poher Rasmussen (Dánia / Denmark, Franciaország / France, Svédország / Sweden, Norvégia / Norway, 2021, '86)

    Amin a nyolcvanas évek nyugati stílusú Afganisztánjában nő fel. Családjával a polgárháború elől elmenekülnek. A menekült státusz megszerzéséhez Aminnak hazudnia kell. Ma 36 éves, befutott egyetemi kutató. A titok azonban, amit több mint 20 éve magában eltemetve őriz, karrierjét és magánéletét is tönkre teheti.

 

A filmeket eredeti nyelven, angol és magyar felirattal vetítik. A jegyárak itt találhatók. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában