Szegedi hírek

2022.11.10. 16:40

Színészlegendákkal érkezik A két pápa Szegedre

Három Jászai- és Kossuth-díjas színművésszel érkezik A két pápa című előadás december elején Szegedre. A nemzet színésze címmel is kitüntetett Molnár Piroska és Jordán Tamás mellett, Lukács Sándor és Trokán Anna mutatják be Benedek és Ferenc pápa elképzelt teológiai vitáit.

Timár Kriszta

Benedek és Ferenc pápa elképzelt teológiai vitáját viszik színpadra a legendás színészek. Fotó: DM

Különleges színházi előadás érkezik december elején Szegedre. A két pápa című történetet bizonyára sokan ismerik a többszörös Oscar- és Golden Globe-díjra jelölt filmből, azt azonban kevesen tudják, hogy a történet eredetileg színpadi produkció volt. Ennek a négyszemélyes darabnak a magyarországi bemutatási jogját a Rózsavölgyi Szalon kapta meg, ahol azóta is nagy sikerrel fut, a produkció pedig most egy nap erejéig a Szegedi Nemzeti Színházban is látható lesz.

A történet II. János Pál pápai regnálásának végén, egyúttal Joseph Ratzinger bíboros, azaz XVI. Benedek pápai működésének kezdetén játszódik. A háttérben pedig már feltűnik Jorge Bergoglio bíboros is, aki később – miután Benedek hétszáz éves hagyományt megtörve úgy döntött, lemond –, I. Ferenc pápaként lett a katolikus egyház vezetője. Benedek és Bergoglio története párhuzamosan fut, mindkét figurát megismerhetjük a maga emberi mivoltában, majd a darab csúcspontján parázs vitában összecsapnak. 

Fotó: DM

A történetnek remek a humora, ugyanakkor nem nélkülözi a legsúlyosabb dilemmák felszínre hozását sem. Felmerülnek benne olyan kényes, és mindmáig megoldatlan problémák, mint a születésszabályozás, az abortusz, a cölibátus vagy a papi pedofília. Sőt, az is kiderül, hogy egy pápa is hozhat rossz döntéseket, és cipelheti magával egész életén át az ezzel járó felelősség terhét. Ez nem a film színpadi változata, nem is dokumentumjáték: XVI. Benedek és Bergoglio bíboros elképzelt vitáit mutatja be. Valós történések alapján készült, de nem a valóság hű ábrázolása a célja. Azzal azonban, hogy felhasznál néhány köztudott tényt, segít a nézőknek, hogy megláthassák a két pápában az embert is, nem csak az egyházfőt. Ferencet, a focirajongót és Benedeket, aki szeret favicceket mesélni.

A két legendás egyházi figurát legendás színészek keltik életre a színpadon. Benedeket Jordán Tamás, Ferencet Lukács Sándor alakítja. A harmadik főszereplő Molnár Piroska, rajtuk kívül Trokán Anna szerepel még a darabban – mindkét nő apácaként jelenik meg a színpadon. Összegezve tehát A két pápa szereplőinek fele a nemzet színésze, háromnegyedük a Halhatatlanok társulatának örökös tagja, akik egyúttal Jászai- és Kossuth-díjasok is. 

Fotó: DM

A két pápa jótékonysági előadásként érkezik Szegedre, a Szent-Györgyi Albert Rotary Club ösztöndíjprogramját, illetve az Osztálykirándulás mindenkinek című kezdeményezést támogatják a jegyvásárlók. Az érdeklődés intenzitását jól mutatja, hogy a december 2-ára meghirdetett programra négy nap alatt elkelt szinte az összes jegy, így tegnap egy második előadás megtartásáról is döntöttek. A délután 17.30 órakor kezdődő műsorra hétfőtől lehet jegyet vásárolni a Szegedi Nemzeti Színház jegypénztárában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában