Szegedi hírek

2023.03.27. 14:00

Könyvmatuzsálemekből nyílt kiállítás a Kőrösyben - Fotók

Csaknem kétezer, a 18. és 19. századból származó könyvet őriznek a Kőrösy-iskola könyvtárában. A legszebbekből és legérdekesebbekből hétfőn kiállítás nyílt. Az impozáns kiadványokat nemcsak nézegetni, hanem lapozgatni is lehet.

Timár Kriszta

Fotó: Gémes Sándor

A Szegedi Szakképzési Centrum Kőrösy József Közgazdasági Technikum könyvtárában meglepően nagy számú régi, főleg 19. századi és 20. század eleji könyv található, de néhány 18. századi relikviát is megőriztek a századok gondos könyvtárosai, melynek köszönhetően túléltek két világháborút és az 56-os forradalmat is. Az iskolai könyvtárakban általában fellelhető szépirodalmi és tantárgyakhoz kötődő szakmai könyvek mellett, itt vélhetően azért gyűlt össze ilyen sok különlegesség, mert azokat adományként kapta az intézmény. Ezekből a ritkaságokból nyílt hétfőn kiállítás. Farkasné Székely Angéla intézményvezető elmondta, a tárlatot a Költészet Napja alkalmából rendezték, mivel azonban az a tavaszi szünet idejére esik, a megnyitót előrébb hozták.

A 12/A osztályunk évek óta méltó módon ünnepli ezt a napot. Az első két évben versekkel dekorálták az iskola kerítését, tavaly pedig a költészet sétányává változtatták a Stefániát, ahol két órán keresztül mondtak verseket a járókelőknek. A kiállítás is az ő kezdeményezésükre született

 – tette hozzá az intézményvezető. A tárlattal kettős céljuk volt: egyrészt megmutatni a rejtett kincseket és a több száz éves kiadványokkal kedvet csinálni a fiataloknak a nyomtatott termékek olvasásához, másrészt hogy becsábítsák az általános iskolásokat is a Kőrösy falain belülre, akik a kiállítás megtekintése közben az iskolai közösség élményét is megtapasztalhatják.

Az intézményben csaknem 2 ezer darab régi könyvet őriznek az 1800-as évekből és a századfordulóról. Magyar Szilvia könyvtáros ezek közül 209 darabot választott ki, a legszebbeket és a legérdekesebbeket.

A legrégebbi egy Dugonics András könyv, ami 1774-ből való. De van olyan 18. századi kiadványunk is, mely attól különleges, hogy kézírásos bejegyzés található benne 

– mesélte a tárlat összeállítója. Bemutatnak az iskola névadójától, Kőrösy József statisztikustól is két német nyelvű munkát, de az iskola egykori oktatóinak kötetei, francia és német nyelvű kiadványok, illetve régi tankönyvek és évkönyvek is helyet kaptak a polcokon. A fő helyre a legszebb és legnagyobb könyvek kerültek, ezek főleg történelmi és földrajzi témájúak, de láthatók díszes kötésű lexikonok is.

A kiállítás különlegessége, hogy minden könyvet kézbe lehet venni, szabad lapozgatni.  A tárlat három hétig látogatható, ezt követően a könyvek nagy része ismét visszakerül az elzárt szekrényekbe. Néhány példány azonban eddig is szabadon volt használható, így azok továbbra is elérhetők lesznek a diákok és tanárok számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában