Szeged

2023.05.19. 20:30

Bárki részt vehetett a szombatfogadáson - Galéria

Nyílt szombatfogadást tartottak az Új Zsinagógában az avatás ünnepén. Kendrusz Attila vallási vezető a párbeszéd fontosságát hangúlyozta a békéhez vezető út legfőbb lehetőségeként.

Koós Kata

A hitközség legfiatalabb lánytagja, a négyéves Prikidánovics Dorka édesanyjával, Prikidánovics-Bobár Gabriellával és a közösség legidősebb hölgye, a nyolcvanéves Varga Katalin együtt gyújtották meg a gyertyákat.

A Szegedi Zsidó Hitközség vallási vezetőjének lélekemelő énekével kezdődött a szombatfogadás az Új Zsinagógában péntek este, amelyre különleges alkalomként a nagyközönséget is várták felekezettől függetlenül az imaház avatásának 120. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségsorozat részeként. 

A zsidóság hetente visszatérő, leggyakoribb, ezáltal legnagyobb ünnepe a szombat. Az eredete a teremtéstörténetben gyökerezik: Isten hat nap munkát követően, a hetedik napon megpihent. A szombat a zsidó közösségekben mindig pénteken, napnyugatkor köszönt be, ekkor kezdődik a pihenőnap, amelyet istentisztelettel köszöntenek. 

A szombatfogadáson részt vett Grósz Andor, a MAZSIHISZ frissen megválasztott elnöke, Bányai Gábor, a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos, Mihálffy Béla országgyűlési képviselő, Polner Eörs, a vármegyei közgyűlés alelnöke és több szegedi önkormányzati képviselő is. 

Kendrusz Attila a heti tóraszakaszt magyarázó beszédében a párbeszéd fontosságát hangsúlyozta. 

– Mindannyian a magunk zászlajánál táborozunk, de most itt mégis együtt vagyunk nemzetiségtől, felekezettől és politikai tábortól függetlenül. A béke felé vezető út, hogy ne csak ma, hanem minden nap le tudjunk táborozni egymás mellett. Ugyanis egy ország fejlődése  párbeszéden múlik. Ne azt keressük egymásban, hogy miben különbözünk, hanem, hogy miben hasonlítunk

 – mondta. 

Beszéde után a Szegedi Zsidó Hitközség legfiatalabb és legidősebb hölgytagja végezte el a szombatfogadáskor szokásos gyertyagyújtást. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában