Szegedi egyetemi hírek

2023.11.07. 15:16

Könyvritkaságokból nyílt kiállítás – Galéria

Koós Kata

A gyűjtő, Prehoffer István a 46 darabból álló kollekciót az 1950-es években antikváriumokban vásárolta. Fotó: Koós Kata

Muzeális könyvritkaságokból nyílt kiállítás az SZTE Klebelsberg Könyvtárban kedden. Az intézmény Régi Könyvek Tárában jelenleg csaknem 15 ezer muzeálisként azonosított kiadványt őriznek. 

A gyűjteményben található, kiemelkedően értékes, sőt egyes esetekben unikális kötetek a Szegedi Tudományegyetem európai mezőnyben is kiemelkedő presztízsét bizonyítják a könyvkultúra területén. Arról nem beszélve, hogy egyúttal alapvető háttérrel szolgálnak az egyetemünkön folyó történeti, művelődéstörténeti és régi magyar irodalomtörténeti kutatásokhoz és oktatáshoz

 – mondta Nagy Gyula, a könyvtár főigazgatója.

Arról is beszámolt, hogy idén tavasszal két különleges kollekcióval gyarapodott a gyűjtemény. Az egyik az 1930-as években többek adományaként az egyetemre került Növénybiológiai Intézet gyűjteményének nyomtatványait tartalmazza, amelyben igen ritka muzeális és botanikai művek találhatók. A másik pedig az új kiállításon a nagyközönség elé tárt, hódmezővásrhelyi születésű gyűjtője és tulajdonosa után elnevezett Prehoffer István-gyűjtemény. A kollekció 31 mű 46 kötetét tartalmazza. 

A legrégebbi kötet az 1475-ben Ulmban megjelent 232 lapos ősnyomtatvány. A Quaestiones de duodecim quodlibet (Tizenkét kérdés különböző témákban) című kötet Aquinói Szent Tamás középkori itáliai teológus, skolasztikus, flozófus párizsi egyetemi tanítói évei nyomán keletkezett. Lapjain az elvont kérdések mellett olyan gyakorlati témák is felmerülnek, mint például, hogy vétkezik-e az a szerzetes, aki húst eszik, vagy, hogy szabad-e zsidó gyermekeket a szülők háta mögött megkeresztelni. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában