Szegedi hírek

2024.01.18. 18:50

Kiállítás nyílt Schmidt Andrea fotóriporter képeiből

Arany T. János

Fotó: Karnok Csaba

Időutazás címmel nyílt kiállítás egykori kollégánk, Schmidt Andrea fotóriporter képeiből a Somogyi-könyvtár első emeletén, amelynek a közösségi tere teljesen megtelt az eseményre. A kiállítást Kisimre Ferenc író, újságíró – aki szintén a Délmagyarország munkatársa volt – nyitotta meg. Beszédében felidézte, hány százszor írták le kollégáival azt a három szót, hogy fotó: Schmidt Andrea. 

Gyártotta a jobbnál jobb fotókat. Mindig csodáltam hihetetlen akarását. Most hatalmas munkásságának egy aprócska szeletét láthatjuk. Ez egy válogatás, amire azokat a munkáit hozta el, amelyek markánsan jellemzik fotóművészi tevékenységét. Ha a munkáiról bővebben beszélnénk, akkor batyuban száraz kosztot kellett volna magunkkal hozni

 – mondta Kisimre. A kiállításban többek között portrékból és tájképekből látható válogatás.

Schmidt Andrea a Délmagyarország napilapnál, mint fotóriporter és fotórovat-vezető dolgozott 33 évet. Itthon és külföldön több önálló kiállítása volt már. A Magyar Sajtófotó Pályázaton is részt vett, ahol díjat is nyert. Legutóbb a 40 év fotói – Magyar Sajtófotó Kiállítás 1981–2021 című kiadványban jelentek meg munkái, ami a címben szereplő korszak magyarországi történéseit foglalja össze. 

A megnyitó utáni beszélgetésen többek között szó volt Schmidt Andrea utazásairól, amelyekre többször a lánya vette rá, a fotósok munkájának változásáról és néhány legendás felvétel történetéről is. A kiállítás 2024. február 27-ig tekinthető meg a közgyűjteményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában