Szegedi hírek

2022.12.12. 10:00

Teljes a pályafutás, nincs hiányérzet

Mosolyogva, de közben azért a sírástól el-elcsukló hangon jelentette be az MVM Szegedi VE kajakosa, Kárász Anna a sportolói pályafutása befejezését. A dunaújvárosi születésű, de Szegeden igazi otthonra talált kiválóság hullámhegyeken és -völgyeken át jutott el az olimpiai bajnoki címig, majd a komoly döntésig.

Mádi József

Az a bizonyos hajó, amelyből kettő van, és amely várja tehetséges gazdáját. Archív Fotó: Karnok Csaba

– Mi lesz a piros pöttyökkel díszített fehér kajak sorsa? 

– Amelyből már kettő van... Megtartom őket, mert azért még szeretnék kajakozni. És bízom benne, hogy nemsokára az egyesületben lesz majd olyan lány versenyző, akinek jó szívvel odaadhatom. Annak idején nekem is nagy élmény volt, amikor a Dunaferrnél ed­­zettem, és Benedek Dalmától kaptam egy hajót. 

– Hogyan indult ez a sikerekkel teli pályafutás? 

– Először úsztam, aztán a monotonságot meguntam. A szüleim azt mondták, muszáj valamit sportolni, én pedig a kajakozást választottam. Nem voltam az a klasszikus kislány, aki a tévében látottak alapján olimpiai bajnok akart lenni, egyszerűen csak a sportolás volt a lényeg. Édesapám hobbi­szinten kajakozott, általa ültem hajóba, aztán alakult ki a nagy szerelem a sportággal. Gyerekként a társaság, a barátnők miatt kötődtem hozzá, később pedig már a csapat és az eredmények miatt, majd beleszerettem a versenyzésbe is. Ezután jött a lehetőség, amikor a szegedi színekben háromszor olimpiai bajnok Janics Natasa kiszúrt magának, majd az önmaga köré épülő csapatba kerülhettem. 

Mosollyal és könnyekkel jelentette be: befejezi a versenyzést. Fotó: Karnok Csaba

– Megvan még az első verseny, az első érem helye, ideje? 

– Talán egy Dunaferr-kupán indultam először, amelyen MK1-ben az utolsó helyen végeztem. Az első érem? Sajnos én nem az a típus vagyok, aki ennyire aprólékosan fel tudja idézni a pályája elejét. 

– Mondhatjuk a 2021-ben megszerzett olimpiai aranyérmet a pályafutás csúcsának? 

– Nyugodtan. Ez volt a csúcsok csúcsa. 

– És a legmélyebb gödör? 

– Az volt a legnagyobb po­­fon az élettől, amikor lemaradtam a 2016-os olimpiáról, pedig minden tekintetben kiérdemeltem az indulás jogát. Kicsit vetekszik vele a 2019-es vb-csalódás, amikor a szegedi eseményen K2 500 méteren az előfutam után a hajó súlya miatt kizártak minket Kozák Danutával a versenyből, de az utóbbiból hamarabb kijöttem. 

– Mi segített például ebben a két helyzetben, hogy felálljon, és csinálja tovább? 

– Mindig más. Az első esetben a csalódottság, a kiábrándultság miatt el tudtam volna fordulni a sportágtól, de részemről a gyengeség jele lett volna, így nem tehettem meg magam miatt. Nem fordíthattam hátat valaminek, ami nem sikerült, így ebből jött önmagam felépítése sok ember segítségével. A másodiknál inkább azt mondom, nem kifejezetten 2019-ről, hanem hároméves periódusról volt szó. Éreztem, hogy a versenyzés egyre nehezebben megy, ekkor viszont nagy löketet adott, motivált, hogy az egyesület miatt nem adhatom fel. Fiatalként megfelelésből versenyeztem: örüljön az edző, a szülő, nem mellékesen szépek voltak az aranyérmek is. 2016 után magam miatt csináltam tovább, a végén pedig a bennem megbízó emberek motiváltak extrán. 

– Teljes a sportolói kép? 

– Az, abszolút. Mindig a realitások talaján akartam maradni. A 2012-es olimpia előtt fogalmazódott meg bennem, hogy ebben azért lehet felnőtt nemzetközi siker is. Ezt a visszajelzést kaptam Natasától, illetve a férjétől, Andrótól is. Innentől jött már a folyamatos saját eredményigény. 

Az olimpiai éremosztón Kárász Anna (jobbról a második) a dobogó legfelső fokán. Archív Fotó: Tumbász Hédi

– Hogyan jutott el a végső döntésig, a pályafutás befejezéséig? 

– Nem csalódás miatt fogalmazódott meg bennem még az olimpiát megelőző válogatók előtt, hanem mert belülről azt éreztem, nem szeretnék már versenyezni. Aztán ez az érzés hullámzott bennem: a 2021-es világbajnokság után sokat pihenhettem, majd elkezdtem napi egy edzésekkel a munkát. Ekkor jött elő többször, hogy csak folytatnom kellene, majd rájöttem, hogy a régi érzésekbe kapaszkodom. Következett az idei év, a nyár jól eltelt, nem indultam az országos bajnokságon sem, és akkor sem éreztem magamban az erőt, amikor lement a szezon, és láttam a többieket a versenyeken. Nem volt hiányérzetem, így ekkor jöttem rá, hogy el tudom engedni az egészet. 

– Szeged megmarad a szívében és alapbázisnak is? 

– Igen, mindkettő, hiszen a lakcímkártyámon is szegedi cím szerepel. Nagyon szerettem régen is, amikor csak a versenyek miatt jöttünk, aztán amikor ideköltöztem, szépen lassan az otthonommá vált. Valahogy itt, az Alföldön nyíltak, kedvesek az emberek, ez nagyon tetszett mindig is. 

– Mit szóltak a szülők a döntéshez? 

– Támogattak benne, elfogadták, hiszen látták, hogy az utolsó években már nem ment könnyen, sőt volt olyan, amikor ők mondták, ideje lenne elgondolkodni a pályafutás befejezésén. De egy rábeszélő szó sem hangzott el a részükről. 

– Megmarad a sportág mellett? 

– Igen. Az MVM Szegedi VE-nél feladatom már van, pozícióm még nincs. Alakulnak a dolgok. Az elmúlt hetekben belekóstoltam a másfajta egyesületi életbe, és tetszik. Nem úgy megyek le a vízitelepre, hogy nyomjuk le a napi két edzést, de emiatt volt is egy kis feszültség bennem. Jó látni, ahogy az edzők dolgoznak, szívom magamba az információkat, és egyre inkább látom azt, hogy a fiataloknál hol és hogyan tudok majd segíteni, hozzátenni a munkához. 

A bejelentés

A szegedi Corsó Café adott otthont Kárász Anna december 6-ai bejelentésének, amelyen az érintett könnyek és mosolyok között a következőket mondta: 
– Nehéz megszólalni, lehet, hogy kell pár másodperc, hogy sírás nélkül el tudjam mondani, mit szeretnék közölni... Napok óta küzdök a könnyeimmel, de főleg örömömben teszem mindezt. Rengeteg olyan emlék öntött el, amelyre büszke lehetek a pályafutásomban. És talán ezek után nem meglepő, amit közlök: befejezem a pályafutásomat, amelyben sok minden történt, de most már el tudom engedni a versenyzést, és azt érzem, már nem tudnék a rajtvonalhoz hajózni. De maradok a sportágnál, és szeretnék hasznos tagja lenni a közösségnek, amelynek szeretnék átadni mindent, amit a hosszú és rögös évek során magamba szívtam. Látom a fiatalokat a vízitelepen, mennyire lelkesek, motiváltak, én pedig azért leszek ott, hogy segítsek nekik. Sokkal tartozom Kovács Lászlónak, aki nemcsak az edzőm, hanem a nagypapám is volt, aki apai szeretettel fordult hozzám, amely nagyon sokat jelentett. És a klubnak is hálával tartozom, amely 12 éven át mögöttem állt. Nem tettek nagy terhet rám, sokkal inkább biztattak. Petrovics Kálmán és Sík Márton akkor is ott volt, amikor megszűnt a motiváció, és odaléptek, amikor kellett. Hatalmas és hosszú csapatmunka volt, amit tavaly elértem az olimpiai aranyéremmel. Rengeteg kapcsolatot és emberi értéket kaptam, amely nem múlik el, hanem elkísér. Szegeden sportolónak lenni nagyon nagy kiváltság, köszönöm, hogy megélhettem – nyilatkozta a tavaly Tokióban K4 500 méteren aranyérmes Kárász Anna. 

 

Pályafutás

Kárász Anna 1991. szeptember 20-án született Dunaújvárosban. Első klubja a Dunaferr volt, majd 2010 őszén igazolt a Szegedi Vízisport Egyesületbe. Nyert egy olimpiai bajnoki címet (2021, Tokió: K4 500 méter), négy világbajnoki aranyérmet (2014, Moszk­va: K2 200 és K4 500 m; 2018, Montemor-o-Velho: K2 500 és K4 500 m), illetve három Eb-címe is van. Volt az év magyar kajakozója (2015), megkapta a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét (2021), illetve lapunknál is többször volt az év női sportolója. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában