Délmagyar logó

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 16°C | 25°C Még több cikk.

A kastélyból jobb körülmények közé költözhetnek a fogyatékossággal élők Derekegyházon

Jól halad a kastélyban működő ápolási otthon kiváltását célzó beruházás Derekegyházon. Mivel a kivitelezők elérték az építkezés legmagasabb pontját, ezért a hagyományok szerint szalagokkal díszített bokrétát tűztek az egyik épületre.
Derekegyházon 1952 óta működik a pszichiátriai betegek ápolási otthona a kastélyban. A hely már nem felel meg az előírásoknak és az elvárásoknak, így Derekegyházon és a szomszédos Nagymágocson is 5-5 12 férőhelyes lakásotthont és 1-1 nappali szolgáltató központot építenek. Derekegyházon már elérték az építkezés legmagasabb pontját, amit bokrétatűzéssel ünnepeltek meg.

Vitályos Eszter európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár az ünnepségen arról beszélt, hogy a kommunizmus egyik súlyos öröksége, hogy a fogyatékkal élőket szinte elzárva tartották a társadalom elől. A cél, hogy a társadalom fogadja el és fogadja be a fogyatékos embereket. A kormány országos szinten 25 milliárd forint uniós és hazai forrást fordít a férőhelykiváltási programra.

Farkas Sándor, a térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta, a költözés után összehasonlíthatatlanul jobb körülmények között, családias környezetben élhetnek majd a gondozottak.

Juhász Tünde Csongrád megyei kormánymegbízott kiemelte, a derekegyházi és a nagymágocsi kastély olyan funkciókat lát el, amelyre sohasem szánták. Reményét fejezte ki, hogy a kastélyok új funkcióval megtöltve élő örökségei lesznek majd Csongrád megyének.

Szabó István Derekegyház polgármestere kiemelte, a Károlyi kastély 1952 óta a fogyatékkal élők otthona. A faluban az első lakásotthonok 1998-ban épültek. Akkor ez nagy vihart kavart, de azóta a lakók bekapcsolódtak a falu mindennapjaiba. Közmunkaprogramban dolgoznak, civil szervezetek tagjai, egyikük pedig a focicsapat gólkirálya.

Szebellédi Endre, Nagymágocs polgármestere azt hangsúlyozta, a társadalom ereje azzal is mérhető, hogy miként bánik az idősekkel és a fogyatékkal élőkkel.

Az ünnepség végén a szalagokkal díszített bokrétát a kivitelező, Bodrogi Bau Kft. munkatársai vonták fel a nappali központ legmagasabb pontjára. Áldást mondott Salamon László plébános. Az ünnepség a művelődési központban folytatódott, az ápolási otthon lakóinak műsorával.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A megyében 27 település 121 családjához érkeztek vetőmagok - Indul a Vidék Kaland akció

A Vesd bele magad! program sikere után Vidék Kaland Program néven újabb akciót hirdetett az Agrárminisztérium és a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége. Tovább olvasom