Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Az építményadó 30 százaléka mehet bérfejlesztésre - döntött a vásárhelyi közgyűlés

Hódmezővásárhely - A vásárhelyi vállalkozások építményadójuk 30 százalékát bérfejlesztésre fordíthatják - döntött a tegnapi közgyűlés. Népegészségügyi díjat is alapítottak, újabb 10 évig működhet az Egészséges Vásárhely Program, magánpraxisokat újítanak fel.
A jövő héten aláírják a szerződést, és rövidesen megkezdődhetnek a keleti elkerülő út építésének munkálatai Vásárhelyen – mondta a beruházásokról tartott összefoglalójában Mucsi László, a városfejlesztési iroda vezetője a tegnapi közgyűlésen.
 

Harkai István városi rendőrkapitány beszámolójából kiderült: a megyei jogú városok közül Hódmezővásárhely a legbiztonságosabb. Az elmúlt évben egyetlen erőszakos bűncselekmény történt a városban, egy rablás, de a lopások és betöréses lopások száma is jelentősen csökkent.

A tendenciát igazolja, hogy 2010-ben 2015, tavaly már csak 848 bűncselekmény volt Vásárhelyen, a felderítettség pedig 80-90 százalékos Az 50 ezer hektáros külterületen 3000 óra ellenőrzést végeztek az egyenruhások a társszervekkel, és 2017-ben mindössze 10 bűncselekmény történt ezen a részen.

A legjobban várt napirendi pontban arról határoztak egyhangúlag a képviselők, hogy a helyi vállalkozások, cégek építményadójuk 30 százalékát alkalmazottaik minimálbért meghaladó, nettó bérfejlesztésére fordíthatják. A vezetők ebből nem részesülhetnek. Feltétel, hogy az előző évhez képest ne csökkentsék a létszámot, és növeljék a bértömeget. A helyi vállalkozások, cégek 980 millió forint építményadót fizetnek a városi kasszába, de mivel nem mindegyik jogosult erre a támogatásra, az előzetes számítások szerint 150-200 millió forint kerülhet a munkavállalókhoz – közölte Hegedűs Zoltán polgármesteri jogkörrel rendelkező alpolgármester.
 

Lázár János kancelláriaminiszter, a térség országgyűlési képviselője kiemelte: az eddigi 27 éves közös munka legfontosabb eredménye, hogy aki komolyan keres, az talál magának munkát. 2010 januárjában még 3446 álláskeresőt tartottak nyilván a városban, ez a szám ma 500–650 között van. Vagyis a munkanélküliség 2 százalék alatti. Ezzel párhuzamosan folyamatosan csökken a közfoglalkoztatottak száma, Vásárhely sem tudta feltölteni a tavalyi keretszámot, és valószínűleg idén sem tudja, pedig kisebb a keretszám.

A grémium megalapította a Népegészségügyi díjat – február 15-éig várják az ajánlásokat –, és döntött arról, hogy az évtizedes Egészséges Vásárhely Program újabb 10 évig működhet. A magánpraxisú orvosi rendelők felújítására idén 32 millió forintot költenek a 3 éves programban, míg a városi tulajdonú rendelők bútorzatára, eszközeire 8 milliót.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

10 ezerre emelik a hadiárva-ellátást

Hegedűs Zoltán alpolgármestert ajánlotta az időközi polgármester-választás kapcsán a kertvárosiak figyelmébe Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a tegnap esti fórumon. Tovább olvasom