Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Bence és Máté Vajháton jött a világra

Vásárhelyen ritkán fordul elő, hogy a kismama nem ér be időben a kórházba, otthon születik meg a gyerek. Tavaly csupán két alkalommal történt ilyen. A Vajháton élő, ötgyermekes Elekes családban viszont két kisfiú is otthon látta meg a napvilágot. Bence és Máté születésénél az édesapa segédkezett. A kórház szülészetének osztályvezető főorvosa szerint viszont a legjobb, ha időben értesíti a kismama a mentőket és kórházi ellátást kap. Az otthon szülés kockázatos.
Elekesné Dáni Ibolya öt gyermekével. A két fiú született a vajháti családi házban. Fotó: Frank Yvette
Két gyermekét is otthon szülte meg a hódmezővásárhelyi Vajháton élő Elekesné Dáni Ibolya. A fiatal asszony már korábban is szerepelt lapunkban. Ibolya az édesanyja annak a kislánynak, aki alig egyévesen véletlenül forró zsírba nyúlt, és súlyosan megsérült a keze. A házaspárnak a közelmúltban született meg az ötödik gyermeke, Máté, aki testvéréhez, a három és fél éves Bencéhez hasonlóan otthon jött a világra.

– Kórházi szülést tervezetünk, viszont olyan gyorsan történt minden, hogy a baba nem várta meg a mentők kiérkezését – mesélte Ibolya. Elmondta: rendszertelennek érezte a fájásokat, ezért úgy gondolta, hogy van még idő segítséget hívni. Még palacsintát sütött a családnak, és elmosogatott. Ahogy a magzatvíz elfolyt, a férje értesítette a mentőket, viszont a baba néhány perc múlva megszületett.

Ibolyának a férje, László segített. Már többször vett részt kórházi apás szülésen, ezért tudta, mire számíthat. Azért megjegyezte: egyáltalán nem volt nyugodt, pedig már az idősebb fiúkkal végigcsinálta mindezt.

– Bence születésekor a mentők kiérkezéséig telefonon tartottam a kapcsolatot az orvossal. Ő mondta, hogy mire kell figyelnem. Máténál már tudtam, hogy az egyik legfontosabb feladatom a pici szájának kitisztítása. A köldökzsinórt egyik szülésnél sem bántottuk, azt szakemberre bíztuk – magyarázta a fiatal ember, aki azt is elárulta: nem akart arra gondolni, hogy valami baj lehet a gyerekekkel vagy a feleségével. Hangsúlyozta: ugyan mindkét otthon szülés idegeskedéssel járt, de az nagyon jó érzés volt, amikor a karjaiban tartotta a kisfiát.

Vásárhelyen nagyon ritkán fordul elő otthon szülés. Tavaly csupán két alkalommal történt, hogy a kismama nem ért be időben a kórházba. Apró György, a szülészet-nőgyógyászat osztályvezető főorvosa szerint az a legfontosabb, hogy a kismama vagy a családja időben értesítse a mentőket, és a kórházban szülessen meg a baba. Az otthon szülés kockázata ugyanis tízszer akkora, mint a kórházié. Ha nem orvosi segítséggel jön a világra az újszülött, akkor az a leglényegesebb, hogy kitisztítsák a száját, hogy kapjon levegőt. Ha burokban születik, akkor azt is meg kell nyitni, mert megfullad a pici. A professzor ismételten hangsúlyozta: időben be kell érni a kórházba. Az otthon szülés esetén egyébként a baba a gyerekosztályra kerül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb háromszáz ingyentelket osztanak Vásárhelyen

Százat már kiosztott, de az elkövetkező esztendőkben újabb háromszáz ingyentelket kíván juttatni a… Tovább olvasom