Délmagyar logó

2019. 06. 19. szerda - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Hajdúsági diákok az Emlékpontban

Az ebesi és hortobágyi általános iskolások mellett hajdúszoboszlói és hajdúböszörményi iskolások is részt vettek a rendhagyó tárlatvezetéseken.
A hódmezővásárhelyi Emlékpont és az ebesi Széchényi Ferenc Tájmúzeum kapcsolata néhány éve kezdődött, amikor a hajdúsági kiállítóhely vendégül látta a vásárhelyi közgyűjtemény Rákos börtönei című vándorkiállítását, s a tárlat ideje alatt a vásárhelyi intézményvezető, Miklós Péter több alkalommal is tartott rendhagyó történelemórát a térség középiskolásainak.

Eignerné Bartusz Andrea, az Ebes Kulturális Nonprofit Kft. ügyvezetője az elmúlt hetekben négy diákcsoporttal is felkereste az Emlékpontot. A projekt az általános és középiskolás diákok számára igyekszik bemutatni az 1950-es évek Magyarországának világát, amely keretében a fiatalok az ebesi kiállítóhely Ítélet nélkül – családok munkatáborokban című kiállítása mellett az Emlékpont Hódmezővásárhely 1945 és 1990 közötti történelmét bemutató tárlatát is felkeresték.
Hajdúsági diákok az Emlékpontban. Fotó: Emlékpont - GALÉRIA


A programban az ebesi és hortobágyi általános iskolások mellett a hajdúszoboszlói Hőgyes Endre Gimnázium és a hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium tanulói vettek részt, akik Vásárhelyen az Emlékpont történészei, Nagy Gyöngyi és Marosvári Attila tárlatvezetésén, illetve rendhagyó történelemóráján szerezhettek ismereteket az államszocializmus korszakáról.

Eignerné Bartusz Andrea elmondta: az államszocialista korszakról szó esik a történelemórákon mind az általános, mind a középiskolában, azonban a kiállítóhelyeken még részletesebb ismeretekhez juthatnak a diákok, s a tankönyvi eszközök mellett a kiállítások, tárlatvezetések a bemutatott egyéni sorsok által személyesebb élményekkel gazdagítják a fiatalokat. Az ismeretek elmélyítését ezeken túl az is szolgálja, hogy a látogatás élményeit az osztályok a történelemórákon megbeszélik, összevetik az addig tanultakkal, így lehetőség nyílik arra is, hogy választ kapjanak a program során felvetődött kérdéseikre is. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hézső Ferenccel zárt a 65. Vásárhelyi Őszi Tárlat

Hézső Ferenccel zárt a 65. Vásárhelyi Őszi Tárlat
Tegnapig láthatták az érdeklődők a vásárhelyi Alföldi Galériában Magyarország legnagyobb múltra visszatekintő és egyik legjelentősebb kortárs művészeti kiállítását, a 65. Vásárhelyi Őszi Tárlatot. Tovább olvasom