Délmagyar logó

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 6°C | 16°C Még több cikk.

Kézzel fárasztja a harcsákat Elek József - galéria

Mindszent - Kézzel fárasztja a harcsákat a Mindszenten élő Elek József. Az évek során megszámlálhatatlan mennyiségű halat fogott. Megmutatta a módszerét, de a szép nyári délutánon csak egy harcsát sikerült fogni.
Kuttyogtatás

A kuttyogatás Kelet-Európában széles körben elterjedt, évezredes halfogási mód. A horgász a harcsát kapásra ingerlő kuttyogatóval a vízre szabályos időközönként sújt le, ami a vízben messzire terjedő hangot ad. Ez a csalogató hang leginkább a harcsák zajos táplálkozására emlékeztet, és a társak lakmározásának képzete nem hagyja nyugodtan feküdni rejtekhelyén a falánk ragadozót. A harcsa különleges fogási módszere, mert az egyetlen halunk, amely a kuttyogtató által gerjesztett hangra reagál.
Elek József évek óta "üti a vizet" a kuttyogtató bottal, nála kevesen ismerik jobban a Tiszát Mindszent környékén. A 68 éves férfi az 1990-es években költözött családjával az akkori Jugoszláviából a Csongrád megyei településre. Életének nagy részét a folyón töltötte, de csakis a harcsákat üldözi.

Szerelését otthon készíti magának, ami nem holmi "finomság". A tárolóorsón három 80-as damil van összefonva.

– Sokan mondták már: öreg, cápára horgászol? – mesélte József, akivel június végén mentünk el kuttyogtatni a Tiszára. A horgászt mindenki ismeri a vízen.

A komp mellett a révészek is üdvözöltek, majd utunk egyenesen a csanyteleki szivattyúig vezetett. Útközben a parton sütkérező teknősökkel, illetve pihenő őzekkel találkoztunk, sőt még egy róka is ült a víz mellett, de mikor közelebb értünk, eltűnt a bokrok között.

Az az igazi, amikor a lábát felüti a nyél


A szivattyúhoz közel kikötöttünk, de csak annyira, hogy "feltankoljuk" a horgot. 4-5 szál nadály és zöldgiliszta volt a "menü". – Látod, milyen szépen mozognak a vízben! Nincs az a harcsa, amelyiket ez ne érdekelné – mondta a pecás. A folyó közepén leengedte a csalit, majd előkerült az általa készített kuttyogtató bot. Ez sem úgy megy, hogy csak csapdossuk a vizet. Megvan a technikája és a ritmusa is.

Józsi bácsi kuttyogatás közben. Megvan a technikája és a ritmusa is. A szerző felvétele
Józsi bácsi kuttyogatás közben. Megvan a technikája és a ritmusa is. A szerző felvétele

Alig csorogtunk 200 métert, és már jött is az első kapás. Kétszer meghúzta az öreg, várt egy kicsit, egy újabb rántás, és már be is vágott. A botot azonnal eldobta. Kérdeztem is, kézzel fárasztja? – Megvan, megvan! – válaszolta a horgász, majd hozzátette, persze nem kell "a nyél" ide. Még a fényképezőgép sem sült el, a harcsa már a csónakban volt.

Majdnem otthagyta az ujját


– Eredjél még vissza. Elvettél egy gilisztámat, de nem baj – a halhoz beszélt, miközben kivette a szájából a horgot, majd szabadjára engedte a kis harcsát. Ekkor azt hittük, jó napot fogtunk ki, és sorra jönnek majd a kapások, a nagyobbnál nagyobb halak. Ez persze nem így lett, jó néhány kilométert tettünk meg egyetlen kapás nélkül.

– Manapság sokan ezért pártolnak el a kuttyogtatástól, mert alig van kapás. Régebben szinte folyamatosan húzta, de nemcsak a kicsik, a nagyobbak is – emlékezett vissza József, majd elmondta, szerinte a szennyvíz és a rablók miatt kevesebb a kapás. Ennek ellenére azt mondja, a kapitális példányokból sok van. Ő még nem fogott, csak akasztott nagyot. – Nem vagyok rekorder, húsz kiló feletti a legnagyobb, amit fogtam – mesélte a pecás.

A kézi fárasztásról is faggattam még egy kicsit, mert kevesen dobják el a botot, főleg, ha a másik végén már ott a hal. Elmesélte, egyszer akasztott egy nagyot, amikor úgy érezte, szinte leszakítja az ujját a zsinór, de mégsem engedte el. – Az volt a szerencsém, hogy a horog kinyúlt, és kiakadt a halból – mondta.

Kézzel fárasztja a harcsákat Elek József. Fotó: Antal Sándor (galéria)

Játékszerrel pecáztunk


A szerelését sokan megcsodálják, de nemcsak azt készíti magának, hanem szákokat, hálókat, haltartókat és varsákat is köt. A legutóbbi Mindszenti Napokra felkérték, hogy tartson bemutatót. Azt mondja, rengetegen jártak nála. Csodálkozott, hogy nem ismerték fel az igazi kérészszedőt. A hálókat a fia és a felesége is köti. Igazi horgászcsaládról van szó.

Józsi bácsi elárulta, nem mindig ilyen "gyenge" szereléssel megy ki a vízre.

– Ez csak játékszer – jegyezte meg, hiszen azt szerette volna, ha minél többször tudja bemutatni a kézzel való fárasztást. Többnyire járnak ki vele pecázni, így nincs mindig egyedül. Szeretné is, ha minél többen megtanulnának kuttyogtatni. Az ő módszere sem titok, bárkivel szívesen kievez egy délután, hogy közösen üssék a vizet.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindszent Sportjáért díjat kapott Erdei Sándor

Mindszent Sportjáért díjat kapott Erdei Sándor négydanos karatemester, akinek a tanítványai már több mint 160 érmet hoztak haza a különböző viadalokról.
Tovább olvasom