Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Samu Ágoston visszatérne a közgyűlésbe

A vásárhelyi közgyűlés nyolc napon belüli összehívását kérte Samu Ágoston, miután az Alkotmánybíróság azonnali hatállyal megsemmisítette azt az összeférhetetlenségi törvényt, melynek alapján 2002-ben neki le kellett mondania városi képviselői mandátumáról.
Horváth László, Hernádi Gyula és Samu Ágoston. Fotó: Tésik Attila
A vásárhelyi közgyűlés nyolc napon belüli összehívását kérte Samu Ágoston, miután az Alkotmánybíróság azonnali hatállyal megsemmisítette azt az összeférhetetlenségi törvényt, melynek alapján 2002-ben neki le kellett mondania városi képviselői mandátumáról. Korsós Ágnes jegyző szerint a piacgazda-vállalkozónak ebben a ciklusban már nincs lehetősége a visszatérésre, az Alkotmánybíróság ugyanis egyéni ügyekben nem foglalt állást.

A hódmezővásárhelyi Samu Ágoston vissza akarja kapni helyi közgyűlési mandátumát, miután az Alkotmánybíróság hatályon kívül helyezte az úgynevezett összeférhetetlenségi törvényt. A 2002-es választásokon a Polgári Szövetség Vásárhelyért Egyesület képviseletében, listán került a közgyűlésbe Samu. Aki azért veszítette el a mandátumát, mert a várossal szerződéses viszonyban áll, piacüzemeltető. Most levelet írt Lázár Jánosnak, kérte a polgármestert, hogy nyolc napon belül hívjon össze emiatt rendkívüli közgyűlést.

– Miután most elhárult a törvényi akadálya annak, hogy gyakorolhassam a képviselői munkámat, kértem, hozzanak új határozatot az ügyben – mondta Samu Ágoston. Hozzátette: komoly anyagi vonzata is van az AB mostani döntésének, s őt, mint minden földi halandót, ez is motiválja. Már csak azért is vissza kíván térni a közgyűlésbe, mert – mint mondta –, nem ő vált képviselőként alkalmatlanná, hanem egy törvénytelen törvény miatt kellett mennie.

– Nem tudom, mi lesz, hiszen a legnagyobb felháborodásomra annak idején a közös listán közvetlen utánam jövő Szentirmai Csaba került a helyemre, annak ellenére, hogy az engem indító Polgári Szövetség Vásárhelyért Egyesület kérése az volt, hogy az egyesületnek a listán szereplő következő embere, Kőhegyi András legyen az utódom.
Samu Ágoston hangsúlyozta, ha nem hívnak össze új közgyűlést, akkor ügyével a megyei közigazgatási hivatalhoz fordul.

Ha kell, átadja mandátumát Szentirmai

Szentirmai Csaba képviselő már 2002-ben is azt gondolta, hogy Samu Ágoston összeférhetetlenségi ügyének „koncepciós jellege" volt, hiszen az orvosok összeférhetetlenségét nem vizsgálta a közgyűlés. – Ha át kell adnom a mandátumomat Samu Ágostonnak, akkor nem dőlök a kardomba – fogalmazta meg markánsan a véleményét Szentirmai Csaba, aki 1990 óta több ciklusban is volt képviselője a városnak.

A vásárhelyi jegyző szerint ez ügyben nem fogják összehívni a közgyűlést.
– Samu Ágostonnak nincs lehetősége arra, hogy ebben a ciklusban visszakapja összeférhetetlenség miatt elvesztett mandátumát – mondta lapunknak Korsós Ágnes jegyző, aki felhívta a figyelmet arra, hogy az Alkotmánybíróság hangsúlyozta: egyéni ügyekben nem döntött, azokat elutasította. Ugyanakkor visszaadta a törvényt azzal, hogy az országgyűlés dolgozza ki a gazdasági összeférhetetlenséggel kapcsolatos szabályokat.

Horváth László, a közgyűlés ügyrendi bizottságának elnöke szerint az Alkotmánybíróság döntése – mely elsősorban az orvosok összeférhetetlenségével kapcsolatos –, alkalmazható Samu Ágoston esetére is, ám ez nem jár azzal, hogy automatikusan visszakapná elvesztett mandátumát.
– Véleményem szerint Samu Ágostonnak ez ügyben nem a vásárhelyi közgyűléshez, hanem az őt listán indító Polgári Szövetség Vásárhelyért Egyesülethez kellene írásban fordulnia – tette hozzá az ügyrendi bizottság jogász elnöke.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fogyasztani kell a vécéhasználatért

Több mint egy éve zárva tart a lepusztult állapotban lévő nyilvános illemhely a vásárhelyi… Tovább olvasom