Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Nyeljük a pénzt

"Sétálóutcák, elkerülő út, csöndes villamosok, közút-vasúti híd. Európai középvárost álmodunk Szegedből, de ezek az álmok jórészt most – kivételesen – meg is valósulhatnak. Persze nem önerőből. Majd az unió ad rá pénzt. Önerejéből ilyen messzire nem jutna Szeged."
Sétálóutcák, elkerülő út, csöndes villamosok, közút-vasúti híd. Európai középvárost álmodunk Szegedből, de ezek az álmok jórészt most – kivételesen – meg is valósulhatnak. Persze nem önerőből. Majd az unió ad rá pénzt. Önerejéből ilyen messzire nem jutna Szeged.

A város amúgy már most is élhető, kellemes. Látszik, hogy dől a ide a pénz, fejlődik a megyeszékhely. A gond csak az, hogy ebbe a városba főleg az állam önti a pénzt. A település látványos megújulása annak köszönhető, hogy az elmúlt időszakban mindig a „helyes" oldalon állt, minden kormány támogatta céljait.

Az ország egészének gazdasági fejlődésével Szeged azonban nem tud lépést tartani. Pedig a megyeszékhelynek égető szüksége lenne a helyi gazdaság föltámadására: torz, túlontúl egyoldalú a város foglalkoztatottsági képe. A dolgozók közel fele egyenesen a költségvetésből kapja a fizetését; nagy foglalkoztatói állami intézmények vagy állami tulajdonú cégek. Szeged jórészt a költségvetési újraelosztásból él. Leegyszerűsítve mondhatjuk: ebben a városban inkább elszívják az állami költségvetés erőforrásait, mint táplálnák azt.

Persze – kinek fáj ez itt helyben? Termeljék csak mások a jövedelmet, mi jól el tudjuk költeni. Sőt további költségvetési pénzekre fáj mindannyiunk foga. Összeírtuk a mai lapban: kell uszoda, kerékpárút, öregek otthona.
Persze a politikai elit is tudja ezt, igyekszik minden pénzt közösségi célokra fordítani: gyenge gazdasága ellenére is szépül a városunk.

Jelen állásból úgy tűnik, Szegeden megéri a következő ciklusban polgármesternek lenni. A megyeszékhely a mostani elképzelések szerint kitüntetett szerepet kap majd az országos fejlesztési programokban. Még az államinál is nagyobb kasszát tud majd a város megcsapolni, még több közpénzt öntenek majd ide.

Ez persze felelősség is: elvileg Szegednek kellene kihúznia a bajból a délkeleti országrészt. Majd az unió... Majd az ad pénzt arra, hogy végre tudjunk magunknak pénzt csinálni. Unióul úgy mondják: fokozzuk a versenyképességünket. Hogy ne csak országunk költségvetéséből lobbizzuk ki, hanem a világ minden csücskéből idehozzuk a pénzt. Persze ahhoz kínálni is kell valamit. Valami versenyképeset.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tetű

"A lámpa még tilos, de dudaszóval és villogással fehér furgonos sürget, majd mellém sorol.… Tovább olvasom