Maradandót alkotnak a könyvtárak megyénkben is

Több mint egy tucat könyvtár csatlakozott az országos faültető programhoz megyénkből. A környezettudatosság jegyében zajlanak az Országos Könyvtári Napok vasárnapig.

Országos faültető akció indult a Mezőkovácsházi Városi Könyvtár kezdeményezésére a könyvtárak számára „Ültess fát, olvass alatta könyvet!” címmel az Országos Könyvtári Napokhoz kapcsolódva. A kezdeményező intézmény vezetőjétől, Albertus Lászlótól megtudtuk, célul tűzték ki, hogy a könyvtárak bevonásával, az olvasókkal közösen minél több „könyvtárfát” ültessenek. – A könyvtárak mindig is élen jártak a szemléletformálásban, többek közt a környezetvédelem területén is. Mivel az idei Országos Könyvtári Napok fókuszában a környezettudatosság és a klímaváltozás áll, ezért is tartottuk fontosnak, hogy az akciót ekkorra hirdessük meg. Azonban ez túlmutat azon, hogy csak elültetjük a növényt, ehhez kapcsolódóan a szabadban szervezik meg a könyvtárak a programjaikat. Előadások, szavalóversenyek, rajzversenyek, flashmobok lesznek, mindenki a saját eszköztárának megfelelően szervezte meg – avatott be a részletekbe a Békés megyei könyvtárigazgató.

Eddig több mint 150 könyvtár regisztrált az ültetésre, de szeptember 30. és október 6. között bármelyik csatlakozhat még az országból, illetve a későbbiekben is fennáll a lehetőség, hiszen az a cél, hogy minél több fa legyen. – Folyamatosan csörög a telefon, azt gondolom, hogy a hét végéig elérjük a 200 csatlakozót, ami azt jelenti, hogy körülbelül ezer fát ültetnek országosan, ugyanis több helyszínen is 20-30 kerül földbe – tette hozzá. Kiderült, Csongrád megyéből is nagy érdeklődés övezi a kezdeményezést, eddig Pitvaros, Ambrózfalva, Nagyér, Árpádhalom, Nagymágocs, Szentes, Eperjes, Szeged, Mórahalom, Zákányszék, Algyő, Forráskút, Balástya és Dóc került fel arra a térképre, amely a résztvevőket jelzi.

Dócon már áll a fa. A gyerekekkel közösen ültettek a könyvtárosok. FOTÓ: TÖRÖK JÁNOS

A hét során megyeszerte értékes programokat kínálnak a könyvtárak. Szegeden a Somogyi-könyvtár és fiókkönyvtárainak eseményei az egész hónapot felölelik, lesz előadás többek közt a környezettudatos kiskertművelésről, a felelős állattartásra való nevelésről, a föld és víz csodáiról, az ökotudatos öltözködésről, illetve a klímaváltozás és az extrém időjárás kapcsolatáról is. Hasonló témájú előadások lesznek Makón és Hódmezővásárhelyen is, az előbbi helyszínen például szombaton ökotúrát is tartanak biológus vezetésével, míg az utóbbi helyszínen a vegetáriánus konyhakultúráról is hallhatnak beszámolót az érdeklődők. Szentesen a héten adják át az átalakított olvasótermi részt, de a kreatív újrahasznosításról is lesz előadás. A legtöbb helyszínen ilyenkor díjmentes beiratkozási lehetőséget biztosítanak, és késedelmi díjat sem kell fizetni, vagy csak minimálisat.

Hozzászólások

Szponzorált tartalom 
Érdekességek a tojásról, amit nem biztos, hogy tudtál
Így támogatják a pályakezdőket és a munkáltatókat
Megyénkben az országos átlag alatti, „csak” 4,4 százalékos a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességben.
Önkéntes lesz az országos tesztelés Szlovákiában
Aki azonban nem vesz részt rajta, 10 napra karanténba kerül.
A hazai egyetemek is csatlakoznak az Európai Hulladékcsökkentési Héthez
Az idén tizenkettedik alkalommal rendezik meg az eseményt.
Fiataloknak szóló rendhagyó történelemóra a Gulágról
A monodrámát Török Anna színésznő adja elő.
Ekkor fejezik be a kisteleki piacbővítést
Jól halad a kisteleki piac bővítése: a beruházás 75 százalékos készültségű, január 15-re kell teljesen befejeződnie.
Így áll a koronavírus koncentrációja a szegedi szennyvízben
A járványhelyzet változatlanul fennáll.