Hallgassa élőben!

Maradandót alkotnak a könyvtárak megyénkben is

Több mint egy tucat könyvtár csatlakozott az országos faültető programhoz megyénkből. A környezettudatosság jegyében zajlanak az Országos Könyvtári Napok vasárnapig.

Országos faültető akció indult a Mezőkovácsházi Városi Könyvtár kezdeményezésére a könyvtárak számára „Ültess fát, olvass alatta könyvet!” címmel az Országos Könyvtári Napokhoz kapcsolódva. A kezdeményező intézmény vezetőjétől, Albertus Lászlótól megtudtuk, célul tűzték ki, hogy a könyvtárak bevonásával, az olvasókkal közösen minél több „könyvtárfát” ültessenek. – A könyvtárak mindig is élen jártak a szemléletformálásban, többek közt a környezetvédelem területén is. Mivel az idei Országos Könyvtári Napok fókuszában a környezettudatosság és a klímaváltozás áll, ezért is tartottuk fontosnak, hogy az akciót ekkorra hirdessük meg. Azonban ez túlmutat azon, hogy csak elültetjük a növényt, ehhez kapcsolódóan a szabadban szervezik meg a könyvtárak a programjaikat. Előadások, szavalóversenyek, rajzversenyek, flashmobok lesznek, mindenki a saját eszköztárának megfelelően szervezte meg – avatott be a részletekbe a Békés megyei könyvtárigazgató.

Eddig több mint 150 könyvtár regisztrált az ültetésre, de szeptember 30. és október 6. között bármelyik csatlakozhat még az országból, illetve a későbbiekben is fennáll a lehetőség, hiszen az a cél, hogy minél több fa legyen. – Folyamatosan csörög a telefon, azt gondolom, hogy a hét végéig elérjük a 200 csatlakozót, ami azt jelenti, hogy körülbelül ezer fát ültetnek országosan, ugyanis több helyszínen is 20-30 kerül földbe – tette hozzá. Kiderült, Csongrád megyéből is nagy érdeklődés övezi a kezdeményezést, eddig Pitvaros, Ambrózfalva, Nagyér, Árpádhalom, Nagymágocs, Szentes, Eperjes, Szeged, Mórahalom, Zákányszék, Algyő, Forráskút, Balástya és Dóc került fel arra a térképre, amely a résztvevőket jelzi.

Dócon már áll a fa. A gyerekekkel közösen ültettek a könyvtárosok. FOTÓ: TÖRÖK JÁNOS

A hét során megyeszerte értékes programokat kínálnak a könyvtárak. Szegeden a Somogyi-könyvtár és fiókkönyvtárainak eseményei az egész hónapot felölelik, lesz előadás többek közt a környezettudatos kiskertművelésről, a felelős állattartásra való nevelésről, a föld és víz csodáiról, az ökotudatos öltözködésről, illetve a klímaváltozás és az extrém időjárás kapcsolatáról is. Hasonló témájú előadások lesznek Makón és Hódmezővásárhelyen is, az előbbi helyszínen például szombaton ökotúrát is tartanak biológus vezetésével, míg az utóbbi helyszínen a vegetáriánus konyhakultúráról is hallhatnak beszámolót az érdeklődők. Szentesen a héten adják át az átalakított olvasótermi részt, de a kreatív újrahasznosításról is lesz előadás. A legtöbb helyszínen ilyenkor díjmentes beiratkozási lehetőséget biztosítanak, és késedelmi díjat sem kell fizetni, vagy csak minimálisat.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Tiramisu-variációk karácsonyra

Hozzászólások

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
A legfinomabb diós és mákos bejgli
Lámpás irányítás van az építkezésnél
Élénk a forgalom városszerte, egyre többen vannak a körutakon, sugárutakon, a lámpáknál sorok alakulnak.
Szánthó Miklós: nem a kompromisszumok idejét éljük
Hazánkban a genderideológia elutasítottsága majd háromnegyedes, a gyermekek ettől történő megóvása még magasabb támogatottságot élvez.
Micsoda lábak! Lélegzetelállítóan dögös szettbe bújt Radics Gigi
Radicsi Gigi hollywoodi dívaként tündököl legújabb fotóján, amellyel az Instagram-oldalán kápráztatja el a rajongóit.
Dömötör Csaba: tavasszal válaszolunk a trágyás-gombás sértegetésre
A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára közösségi oldalán reagált Márki-Zay Péter baloldali miniszterelnök-jelölt minapi kijelentésére.
Veszélybe kerültek a pékségek
Drágább lesz a kenyér és a pékáru, az alapanyagok, a szállítási- és energiaköltségek növekedését nem tudják lenyelni a szereplők. A minőségi üzemek túlélhetnek.
Csütörtökön mutatják be a Verespatak történetéről szóló filmet
A Dávid aranya című alkotást Kocsis Tibor rendezte.