Maradandót alkotnak a könyvtárak megyénkben is

Több mint egy tucat könyvtár csatlakozott az országos faültető programhoz megyénkből. A környezettudatosság jegyében zajlanak az Országos Könyvtári Napok vasárnapig.

Országos faültető akció indult a Mezőkovácsházi Városi Könyvtár kezdeményezésére a könyvtárak számára „Ültess fát, olvass alatta könyvet!” címmel az Országos Könyvtári Napokhoz kapcsolódva. A kezdeményező intézmény vezetőjétől, Albertus Lászlótól megtudtuk, célul tűzték ki, hogy a könyvtárak bevonásával, az olvasókkal közösen minél több „könyvtárfát” ültessenek. – A könyvtárak mindig is élen jártak a szemléletformálásban, többek közt a környezetvédelem területén is. Mivel az idei Országos Könyvtári Napok fókuszában a környezettudatosság és a klímaváltozás áll, ezért is tartottuk fontosnak, hogy az akciót ekkorra hirdessük meg. Azonban ez túlmutat azon, hogy csak elültetjük a növényt, ehhez kapcsolódóan a szabadban szervezik meg a könyvtárak a programjaikat. Előadások, szavalóversenyek, rajzversenyek, flashmobok lesznek, mindenki a saját eszköztárának megfelelően szervezte meg – avatott be a részletekbe a Békés megyei könyvtárigazgató.

Eddig több mint 150 könyvtár regisztrált az ültetésre, de szeptember 30. és október 6. között bármelyik csatlakozhat még az országból, illetve a későbbiekben is fennáll a lehetőség, hiszen az a cél, hogy minél több fa legyen. – Folyamatosan csörög a telefon, azt gondolom, hogy a hét végéig elérjük a 200 csatlakozót, ami azt jelenti, hogy körülbelül ezer fát ültetnek országosan, ugyanis több helyszínen is 20-30 kerül földbe – tette hozzá. Kiderült, Csongrád megyéből is nagy érdeklődés övezi a kezdeményezést, eddig Pitvaros, Ambrózfalva, Nagyér, Árpádhalom, Nagymágocs, Szentes, Eperjes, Szeged, Mórahalom, Zákányszék, Algyő, Forráskút, Balástya és Dóc került fel arra a térképre, amely a résztvevőket jelzi.

Dócon már áll a fa. A gyerekekkel közösen ültettek a könyvtárosok. FOTÓ: TÖRÖK JÁNOS

A hét során megyeszerte értékes programokat kínálnak a könyvtárak. Szegeden a Somogyi-könyvtár és fiókkönyvtárainak eseményei az egész hónapot felölelik, lesz előadás többek közt a környezettudatos kiskertművelésről, a felelős állattartásra való nevelésről, a föld és víz csodáiról, az ökotudatos öltözködésről, illetve a klímaváltozás és az extrém időjárás kapcsolatáról is. Hasonló témájú előadások lesznek Makón és Hódmezővásárhelyen is, az előbbi helyszínen például szombaton ökotúrát is tartanak biológus vezetésével, míg az utóbbi helyszínen a vegetáriánus konyhakultúráról is hallhatnak beszámolót az érdeklődők. Szentesen a héten adják át az átalakított olvasótermi részt, de a kreatív újrahasznosításról is lesz előadás. A legtöbb helyszínen ilyenkor díjmentes beiratkozási lehetőséget biztosítanak, és késedelmi díjat sem kell fizetni, vagy csak minimálisat.

Hozzászólások

szponzorált tartalom
MVM EDISON 2020 – Verseny az innovatív megoldásokért
Orbán Viktor Minszkben: nem elég szorosak a magyar-fehérorosz kapcsolatok
A magyar-fehérorosz politikai és gazdasági kapcsolatok fejlesztését szorgalmazta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Minszkben.
A Honvéd nyerte a Mezőkövesd elleni finálét
A Bu­­dapest Honvéd története során nyolcadik alkalommal diadal­maskodott a labdarúgó magyar kupában.
100 liter üzemanyagot lopott egy férfi egy öttömösi tanyáról
Egy mezőgazdasági gépből kiszerelt egy akkumulátort, valamint a traktorból megpróbálta leereszteni az üzemanyagot is.
Saját teste melegével keltette ki egy nő a talált hattyútojást
Totó azóta is embernek gondolja magát.
Nemzeti emlékhellyé nyilvánították a mátraverebély-szentkúti kegyhelyet
A búcsújáróhely évente 200 ezer látogatót fogad.
Operatív Törzs: továbbra is kedvező járványügyi helyzet van idehaza (videó)
Négyszáz alá csökkent a kórházban ápolt betegek száma, akik közül 21-en vannak lélegeztetőgépen.