Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Drezdai megemlékezés tüntetésekkel

A németországi szélsőjobboldal ezúttal is meg akarja zavarni azt a békés megemlékezést, amelyet szombaton tartanak Drezdában a város ellen a II. világháború végén amerikai és brit repülőgépek által intézett bombázások 65. évfordulója alkalmából.
A támadás áldozatainak száma máig is vitatott, hivatalosan 25 ezerre teszik, de egyes becslések 135 ezret említenek. A neonácinak tartott Német Nemzeti-Demokrata Párt (NPD) azt hangoztatja, hogy a légitámadások több mint 250 ezer áldozatot követeltek, s ennek jegyében az elmúlt években szélsőjobboldali tüntetéssé változtatta a békés megemlékezést. Az idei rendezvényre az előzetes becslések szerint szerte az országból és külföldről több mint 7000 szélsőjobboldali tüntető érkezik a szászországi fővárosba.

A drezdai megemlékezés az utóbbi években a szélsőjobboldal és a demokrácia védelmezői közötti látens polgárháborúvá vált. A tartományi parlamentbe bejutott NPD háborús bűncselekménynek tartja a bombázást, s egyfajta "holokausztról" beszél. A szombati "gyászmenetre" a párthoz közel álló keletnémet fiatal bajtársi szövetség elnevezésű szervezett szólított fel, és arra külföldről is várnak szélsőjobboldali résztvevőket.

Az áldozatokra emlékező békés megmozduláson évek óta több ezer drezdai, illetve az ország más városaiból érkezők vesznek részt, és azt egy pártok felett álló szövetség szervezi. Hagyománnyá vált az is, hogy a békés megemlékezéssel egy időben a résztvevők tiltakoznak a neonáci megmozdulás ellen.

A szélsőjobboldal tüntetés ellen harcot hirdettek a különböző balos, autonóm csoportok, emiatt a rendőrség súlyos összecsapásoktól tart. Mindezt megakadályozandó csaknem 5000 rendőrt helyeztek készültségbe.

1945. február 13-ról 14-re virradó éjszaka a szövetségesek három hullámban végrehajtott légitámadása valósággal lerombolta Drezdát. A 772 brit és 311 amerikai repülőgép összesen több mint hétezer tonna bombát dobott a városra, amelynek belső, mintegy 12 négyzetkilométernyi területe teljesen elpusztult, további 3 négyzetkilométer erősen megrongálódott, csaknem 25 ezer otthon semmisült meg. Mivel a támadás idején a városban nagyszámú menekült is tartózkodott Németország keleti részéből, a halottak számát nem tudták pontosan megállapítani.

A Die Welt című napilap az évforduló kapcsán arra figyelmeztetett: nem szabad megengedni, hogy a szélsőjobboldal aláássa az emlékezés kultúráját Németországban. A konzervatív újság természetesnek nevezte, hogy egy demokratikus társadalom - illetve polgárai - nem tűrhetik ellenállás nélkül szélsőjobboldali hordák felvonulását. Úgy vélte: a demokratikus erők mozgósítása önmagában nem oldja meg a problémát, gyűlöletet szító hazugságpropagandájától a szélsőjobboldal csak még inkább vérszemet kap.

Olvasóink írták

 • 8. keiner 2010. február 16. 09:40
  „7. hozzászólás krisztoballit 2010.02.15. 20:59, örülök, hogy te mint külföldi annyi részvétet nyilvanyítot németország polgaroknak. Emlékesztünk mink is, minden normális ember csinálja itt, de nem kérünk a nácik részvétet. Végeredménybe ök voltak a ok ennek. !5 000 normális ember védte most a nácik ellen a várost. Mennjenek a nácik oda ahova tartosznak, a francba! :-))”
 • 7. krisztoballit 2010. február 15. 20:59
  „apátfalvi
  Szóval mi meg ne emlékezzünk meg Trianonról, mert végülis a Monarchia ment bele a háborúba? Érdekes gondolatmenet.
  Ártatlan emberek százezreinek legyilkolása történt Drezdában, míg Németország összesen 18 000 tonna robbanószert dobott le Angliára a második világháború során ezzel mindösszesen kb 68 000 halálos áldozatot okozva, addig a szövetségesek egy nap altt 100 000-nél több áldozatot szedő 7 000 tonnányi robbanószerrel rombolták porig Drezda városát (érzékeled a számarányokat gondolom)
  Arról nem is beszélve, hogy az angolok kezdték a terrorbombázást, Hitler nem dobált polgári célpontokra amíg Chrurchill egyszer le nem bombázta Berlint.
  Persze tény, hogy Németország volt az agresszor, de ettől még nem az a 100 000 ártatlan drezdai nő és fiatal valamint ott tartózkodó polgári menekült volt a felelős Hitler tervei miatt. És igenis meg kell emlékezni Róluk, ez nem politikai pártálllás függvénye, egyszerűen németségükből fakadó kötelesség.

  Az meg hogy lenácizod őket szűk látókörre enged utalni. Csak emlékeztetnélek, hogy Magyarországon is lenáciznak mindenkit, aki felemeli a szavát az igazságtalanságok ellen. Ez csak egy abszolút hiteltelen és rosszindulatú lejáratókampány azokkal szemben, akiknek a véleménye bántja egyesek fülét. Hol itt a véleménynyilvánítás szabadsága?”
 • 6. Petrence 2010. február 14. 11:39
  „apátfalvifaszagyerek: köszönöm az internetes oldalt!
  De elég sok cucc van itt, tudnál közelebbi infót adni?
  Egyszer láttam egy angol filmet a témával kapcsolatban, de az valami szörnyen gyenge volt. Mindenféle baromságot kevertek bele, a végén már az űrben játszódott a film, mint a Pirx kapitányban...”
 • 5. keiner 2010. február 14. 10:34
  „:-))) A neonácik el sem tudtak hagyni a hélyet, ahol gyülekezni kellett nekik és ´gy több orás álás volt nekik a hídegbe.
  De 15 000 ember ellenük volt:
  http://nachrichten.lvz-online.de/nachrichten/topthema/neonazi-aufmarsch-in-dresden-beendet--15000-gegendemonstranten-bilden-menschenkette/r-topthema-a-15715.html”
 • 4. apátfalvifaszagyerek 2010. február 13. 23:50
  „Petrence: http://www.xpress.hu/dvd/film.asp?FILMAZ=7366&VID=066-741185929-31778540344507369”
 • 3. Petrence 2010. február 13. 23:38
  „Erről mikor készül már egy komoly film?”
 • 2. abdul66 2010. február 13. 11:15
  „Az igazság az mindig radikális, de nem szélsőjobboldali,nem náci,nem fasiszta,mint ahogy a ti fajtátok évtizedek óta sulykolják az emberekbe.Tehát radikális, mint a Jobbik.”
 • 1. apátfalvifaszagyerek 2010. február 13. 04:17
  „Drezda lebombázása természetesen háborús bűn volt, hiszen civilek ellen irányult. Azonban a szélsőjobboldali náciknak nem szabad emlékezni, mivel a drezdai bombázásért részben Hitler is felelős volt, mivel ő juttatta Németországot a háborúba, amelynek keretében lebombázták. A német civilekre emlékeznünk kell, azonban ez (sem) menti fel a náci tömeggyilkosokat! Halál a nácikra!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Franciaország több román rendőrt kér

Párizs szeretné, ha több román rendőr dolgozna Franciaországban, ettől reméli, hogy hatékonyabb lesz… Tovább olvasom