Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Helyreállította Líbia tagságát az Arab Liga

Líbiát a ligában mostantól a felkelők politikai szervezete, az Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) fogja képviselni - vált ismertté az egyiptomi fővárosban.

Az Arab Liga február 22-én függesztette fel Líbia tagságát, két nappal azután, hogy a Kadhafi-ellenes felkelőkkel szemben alkalmazott erőszak miatt lemondott tisztségéről Abdel Munim Huni, az ország képviselője a pánarab szervezetnél. A 22 országot tömörítő szervezet kairói tanácskozását megnyitó beszédében Nabíl al-Arabi, a liga vezetője hangsúlyozta, hogy az arab világban végbemenő forradalmak és felkelések ellen hiábavaló az erő bevetése.

Megfigyelők szerint Arabi egyértelműen a szíriai eseményekre utalt. Kifejtette véleményét, hogy a gyökeres változásokat követelő mozgalmak célkitűzései törvényesek. Arab diplomaták értesülései szerint a tanácskozás résztvevői szombaton nem hivatalos jellegű megbeszélésükön megállapodtak abban, hogy vasárnap miniszteri szintű küldöttséget menesztenek Szíriába azzal a megbízatással, hogy adják át Bassár el-Aszad elnöknek a liga üzenetét, amely arra szólítja fel őt, hogy állítassa le a civilek elleni katonai műveleteket.

A hírek szerint a delegáció tagja lesz Arabi és hat külügyminiszter. Arabi azonban még vasárnap sem kapta meg Damaszkusz jóváhagyását az utazásra. Szíria visszautasította az Arab Liga közleményét, amelyben a vérontás leállítására és a józan ész útjára való rátérésre szólították fel a damaszkuszi vezetést.

A külügyminiszterek követelték, hogy Damaszkusz tartsa tiszteletben a szíriai népnek a biztonságos élethez való jogát, valamint a politikai és társadalmi reformok iránti legitim törekvéseit. Az Arab Liga főtitkárságának küldött jegyzékben a pánarab szervezetben működő szíriai képviselet elfogadhatatlan nyelvezetűnek és mellébeszélésnek nevezte a közleményt, s tiltakozását fejezte ki annak közzététele ellen.

Szerintük a közlemény sérti az Arab Liga alapító okiratának elveit, és kikezdi az egységes arab fellépés alapjait.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hurrikán: Amerika túl van a nehezén

Az Egyesült Államok keleti partvidéke túl van a legrosszabbon, amit az Irén hurrikán okozhatott -… Tovább olvasom