Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Irén hurrikán: Kilenc halálos áldozat

Legkevesebb kilencen életüket vesztették és több mint 1,4 millióan maradtak áramellátás nélkül az Egyesült Államok keleti partvidékén.
A 130 kilométeres sebességű széllökésekkel járó, az ötfokozatú Saffir-Simpson skála szerinti egyes intenzitású hurrikán, amelynek központja mintegy 21 kilométeres sebességgel halad észak-északnyugat felé, vasárnap estére elérte a főváros és Maryland és Delaware állam területét, majd tovább örvénylett New York, valamint Új-Anglia nagyvárosai felé.

A viharok miatt mintegy 2400 repülőjáratot töröltek, és vasárnap elmarad Martin Luther King washingtoni szobrának ünnepélyes felavatása is. A több mint 800 kilométeres kiterjedésű Irén vasárnap éri el New Yorkot, az Egyesült Államok legnagyobb, 8 milliós városát.

A gyengülő hurrikán addigra trópusi viharrá minősülhet vissza, de a floridai Nemzeti Hurrikán Központ szerit a szél ennek ellenére is 2,5 méteresre korbácsolhatja fel a hullámokat és a szakadó esővel súlyosbítva súlyos áradást okozhat. A keleti part több nagyvárosához hasonlóan New York összes repülőterét is lezárták, felfüggesztették a metró és más tömegközlekedési eszközök üzemeltetését és az alacsonyabban fekvő terültekről evakuálták a lakosságot.

Az utóbbi intézkedés példátlan a metropolisz történetében. A "Nagy Alma" szombat este kísértetvárosra emlékeztetett: az Utcák üresek voltak és a felhőkarcolók ablakai csak elvétve voltak világosak. New York kikötőjét részlegesen, Philadelphiáét pedig teljes egészében A keleti parton, amelynek 65 millió lakosát érinti kisebb-nagyobb mértékben a hurrikán, több mint kétmillió embert költöztettek ki.

A partvidéket több millió vakációzónak is el kellett hagynia, s tömegesen távoztak az önként menekülők is. Összesen 9 szövetségi államban hirdették ki a szükségállapotot. A vihar körzetében menedék-központokat alakítottak ki, de Észak-Karolinában egy ilyenből is ki kellett menteni 75 embert, mert a szél leszakította az épület tetejét.

A hatalmas viharzóna útjában található olajfinomítókat leállították, vagy csökkentett üzemmódra állították át. A természeti csapások idén eddig 35 milliárd dollárnyi kárt okoztak az Egyesült Államokban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Helyreállította Líbia tagságát, Az Arab Liga

Líbiát a ligában mostantól a felkelők politikai szervezete, az Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) fogja képviselni. Tovább olvasom