Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson -3°C | 10°C Még több cikk.

30 embernek ad kenyeret Maroslele tökmagolaj-sajtolója

Maroslele egyetlen termelő üzeme a most átadott Kereskedelmi és Gazdainformációs Központ, amelyhez tökmagból étolajat sajtoló és palackozó gépsor és 27 hektár állami föld tartozik. 30 embernek ad munkát a gazdaság. Az önkormányzat idővel szívesen átadná magánvállalkozásnak.
Csak az időjárás nem segítette idén a maroslelei önkormányzat vállalkozását. A 65 millió forintból megvalósult gazdainformációs központ és hideg sajtoló elindítását a képviselő-testület, a helyiek, két minisztérium mellett 95 százalékos dotációval indította el az Európai Unió egy magyar–román program révén. Az üzem elsődleges célja mintát, ötletet adni a helybeli gazdálkodóknak, és munkát biztosítani azoknak, akik kiszorultak a munkaerőpiacról, és a segélynél mégis többet akarnak hazavinni.

Martonosi György, a község polgármestere az avatáson emlékeztetett, az önkormányzatnak nem kötelező feladata ilyen vállalkozások elindítása, mégis belevágtak, mert a képviselő-testület szeretne hozzájárulni ahhoz, hogy a településen minél többen találják meg a megélhetésüket. E központot később szívesen átadná az önkormányzat magánvállalkozásnak vagy a gazdák összefogásával létrejött szövetkezésnek.

Az olajsajtoló már dolgozott, egyelőre napraforgóval. 30 ember kapott munkát. A szerző felvétele
Az olajsajtoló már dolgozott, egyelőre napraforgóval. 30 ember kapott munkát.
A szerző felvétele

Az üzem a Start-program keretében 30 embernek ad munkát, ők a sajtoló és palackozó kezelése mellett az üzemhez tartozó 27 hektár állami földön termelték már idén is az olajtököt. Sebestyén Róbert, a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet elnöke azt mondta, Maroslele az első fecske volt, sikerrel pályázott állami föld bérletére. Ez azért kivételes beruházás, mert bár most országosan 1500 hektárnyi földet fog bérelni 112 hazai önkormányzat, a lelei vállalkozás fel is dolgozza a megtermelt árut.

A Belügyminisztérium a Start révén több mint 200 ezer embernek ad most munkát. A kevéssé mobilis magyar munkavállalók is lehetőséghez jutnak az állam segítségével. A leleihez hasonló közösségek később szociális szövetkezetté alakulhatnak, állami segítséggel – vetítette előre Lőrincz Leó, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és logisztikai főosztályvezetője.

Mágori Józsefné országgyűlési képviselő követendő példaként szólt a maroslelei kezdeményezésről, amelyben a közfoglalkoztatottak valóban értéket teremtenek, nem vizet gereblyéznek. Javaslata: nem nagy beruházással fel lehetne ugyanitt szerelni egy fokhagymakrém-készítő és -tubusoló gépsort, amely a kereskedelmi forgalomba nem hozható, kisebb méretű fokhagyma feldolgozását végezhetné.

Az üzem most hidegen sajtolt tökmagétolajat, fokhagymás ízesítésű étolajat, és tökmagolajban eltett fokhagymagerezdeket fog palackozni. Később bővítené a földterületet, gépparkot, és duplájára akarja növelni a foglalkoztatottak számát.

Olvasóink írták

 • 11. zotyika0145 2012. augusztus 31. 17:02
  „A fenti tevékenység nagyon reményt keltő,mert ha a minősége jó az idősödő férfiak napi étrend kiegészítője lehet.
  Kérdésem az árra vonatkozik és hogyan lehet rendelni ?
  A választ előre is köszönöm.”
 • 10. aplikation 2012. augusztus 21. 08:53
  „Az lenne a kérdésem hogy a palackozott olajat hol lehet megvásárolni ?? esetleg helyben is vagy csak kereskedelmi üzletben
  akkor inkább ebből vennék mint idegen áruért fizessek”
 • 9. pog 2012. augusztus 18. 11:29
  „8-as az nagyon jó , hogy legalább valami megmozdult a faluban...köszönet a polgármesternek..és a segítőknek...de a slepp....aki azt sem tudta korábban létezik-e a falu-...”
 • 8. bakosandras 2012. augusztus 18. 07:16
  „Sajnálom, hogy egy kis jóindulatot egyik kommentelőnek sem sikerült magából kisajtolnia.”
 • 7. NP1 2012. augusztus 16. 13:43
  „Az állam és az önkormányzatok híresen jó gazdái a vállalatoknak.
  Lásd. Máv, BKV ...”
 • 6. macs 2012. augusztus 16. 10:42
  „"Mágori Józsefné országgyűlési képviselő követendő példaként szólt a maroslelei kezdeményezésről, amelyben a közfoglalkoztatottak valóban értéket teremtenek, nem vizet gereblyéznek."
  Ezt most hogy kell érteni?”
 • 5. nita0126 2012. augusztus 16. 09:25
  „Tegnap nagy lakoma volt nekik rendezve, babgulyás, stb... Mindenki meg volt hívva, azok is, akik életükben nem jártak a földeken:-). A munkások persze kapáltak egész nap, ők, úgy tudom, majd akkor esznek, ha maradt ki a tegnapiból. Kutyának a csont:-). Még ha sértő is lennék, de ennyit ők is megérdemelnek szerintem...”
 • 4. pog 2012. augusztus 16. 09:14
  „képviselő asszony mindenűt (amihez köze sem volt) megjelenik nyilatkozik..,de kérdem én mit produkált képviselősége alatt..ami esetleg embereket munkához segített volna...”
 • 3. Falcao 2012. augusztus 16. 08:44
  „Ezt a dolgot egy olyan irodában üldögélő találta ki aki unalmában farmozik. Nulla ismeretekkel kellett belevágni a dologba és még kevesebb ráfordítható összeggel (a töktermesztésbe). Amúgy meg 47 ezer forint mióta biztosít jó megélhetést?”
 • 2. macs 2012. augusztus 15. 22:26
  „Fokhagyma feldolgozás? Honnan olyan ismerős a fokhagyma?”
 • 1. roxper 2012. augusztus 15. 20:45
  „Nem csak az időjárás a ludas, hanem a vezetők szakértelme nagyon hiányos!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Menüt, fürdőbelépőt fizetnek a SZÉP kártyával

Egyre népszerűbb a vendégek körében a SZÉP kártya és az Erzsébet-utalvány. Makón már a Hagymatikumban, a Koronában és hamarosan a Borka apartmanban is elfogadják a cafetériák egyikét. Tovább olvasom