Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Darabokra szakadt a helikopter

Felszállás közben kiszakadt egy mezőgazdasági helikopter rotorja Csanádpalota határában, és összezúzta a gép elejét – valóságos csoda, hogy a pilóta néhány karcolással megúszta a történteket. A balesetet minden bizonnyal nem emberi mulasztás, hanem műszaki hiba okozta.
A Kamov kiszakadó rotorja szétvágta a pilótafülkét, de megkímélte a vezető életét. Fotó: Karnok Csaba
Az első híradások szerint lezuhant egy helikopter tegnap reggel Csanádpalota határában, később kiderült: felszállás közben kiszakadt a gép rotorja. Szerencsésnek mondható balesetet szenvedett a Gergely Air Kft. egyik Kamov KA 26-os mezőgazdasági helikoptere, hiszen a pilóta néhány apróbb karcolással megúszta a szerencsétlenséget. Reggel 7 órakor a falutól alig két kilométernyire eső tarlót harmincméteres körzetben a gép darabjai borították, a szervizelést végző munkások megdöbbenve idézték fel az eseményeket.

– Háromnegyed hétkor a hatodik fordulóba kezdett a pilóta, hiszen napszállta óta dolgoztunk már. A felszállóterület melletti kukoricatábla mögött helyezkedik el az a napraforgóföld, amit permetezett a gép. Amikor felszáll a Kamov, óriási porfelhőt ver fel, ilyenkor hatalmas a zaj, és el is fordulunk, hogy ne menjen tele az arcunk a föld- vagy növénydarabokkal. A szokásos robajban valami éles hangot hallottunk, tudtuk, baj van, hiszen leállt a motor. Amikor elült a por, már ez a látvány tárult a szemünk elé – mutatott körbe a cég egyik munkatársa, Kardos Tibor a helyszínen, ahol a helikopter roncsa a kerekein állt, a dupla rotor azonban előtte öt méterrel, a földbe fúródva pihent. A legsúlyosabb sérülést a kabin szenvedte el, annak jobboldalát valósággal összekaszabolta az elszabaduló légcsavar. A pilóta körüli néhány centiméteres fülkerész azonban épen maradt.

Csoda, hogy az 52 éves békéscsabai pilóta megúszta a balesetet. Fotó: MTI/Németh György
– Odarohantunk a pilótához: kiderült, csodával határos módon csak néhány karcolást szenvedett – vette át a szót a másik, feltöltést végző szakember, Kádár Mihály. – Csak másodperceken múlt, hogy nem történt nagyobb baj, hiszen a légcsavar még nem pörgött fel annyira, hogy a gép felemelkedhessen. Ha mindez néhány méteres magasságban történik, már mi sem élnénk.

A pilótát kórházba szállították, de alig három órával később taxi fékezett a baleset helyszínén: visszatért a gép vezetője, a békéscsabai Litauszki György. Az ötvenkét esztendős férfi kezén és arcán kisebb sérülések voltak csak láthatók.

– Az orvosok még bent akartak tartani megfigyelésen, de mondtam nekik, hogy rendben vagyok, és visszatérek a helyszínre – mondta a pilóta, aki természetesen nagyon örül, hogy ennyivel megúszta.


Valószínűleg műszaki hiba volt

A Gergely Air Kft. munkatársaitól még megtudtuk: a helikopter huszonkét éves volt, korábban semmiféle hasonló műszaki probléma nem fordult elő ezzel a példánnyal. A rotor kiszakadása egyébként nem nevezhető típushibának, a KA 26-os jellemzően igen biztonságos helikopter, hiszen két, egymás alatt és fölött elhelyezkedő, ám egymással ellentétesen forgó rotorja stabilan emeli-mozgatja a könnyű géptestet.
– A vezetéssel és az üzemeltetéssel kapcsolatban mindent előírás- és szabályszerűnek talált a rendőrség, így államigazgatási eljárás keretében vizsgálja tovább az ügyet a makói rendőrkapitányság a légügyi hatóság közreműködésével. Feltehető, hogy a balesetet műszaki hiba és nem emberi mulasztás okozta – foglalta össze a helyszínre érkezve M. Toronykőy Márta, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ha kevés az életjáradék

Felajánlotta földjét életjáradékért egy klárafalvi férfi, de a megállapított összeg alatta maradt… Tovább olvasom