Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Egy hónapig lehet bolyongani Ferencszállás határában

Már elkészült az idei kukutyini kukorica-útvesztő, amely július 21-étől augusztus 19-éig fogadja majd az érdeklődőket – a labirintus felülnézetből ezúttal egy boszorkányt formáz. A bő két négyzetkilométernyi területű kukoricatáblában az utat ezúttal is kézi erővel vágta a két kiszombori szervező, Tokai Ferenc és Balázs Zoltán.
Az első kukutyini útvesztőt a két fiatalember három évvel ezelőtt vágta egy kukoricatáblába. Az ötlet Tokai Ferencé volt, akinek az internetet böngészve jutott eszébe ez, a föld pedig Balázs Zoltáné, de a munkát a két jó barát természetesen közösen végezte el. Így történt ez idén is: ezúttal egy bérelt kukoricaföldön kerítettek le egy ezerhatszáz méter hosszú és 130 méter széles területet, amibe aztán a papíron megtervezett útvesztő csapásait kézi erővel vágták bele, mintegy húszórányi munka árán. Az idei rajzolat seprűn lovagoló boszorkányt idéz.

Balázs Zoltán lapunknak elmondta: a központi figurát zsákutcák, hurkok és útkereszteződések veszik körül, ami jelentősen megnehezíti a kijutást, de aki azonnal rájön, merre kell menni, az sem szabadul háromnegyed óránál hamarabb. Az út hossza egyébként három és fél kilométer. A kukorica magassága két-két és fél méter magas, a tájékozódásban így csak a bejáratnál kapott térkép segítheti a kalandvágyó látogatót a Ferencszállás Makó felőli végénél, a 43-asnál lévő buszmegállótól öt perc gyalogútra lévő táblánál. A hétvégéken éjfélig fogadják az érdeklődőket – nekik ajánlatos zseblámpát is hozniuk.


Amerikától Ferencszállásig

A világ első kukorica-útvesztőjét Adrian Fisher tervezte az Amerikai Útvesztő Társasággal közösen 1993-ban. Azóta a világon sokfelé építenek hasonlóakat, van, ahol erre az ötletre épül az idegenforgalom. A kukutyini labirintus nevét a „Mehetsz kukutyinba zabot hegyezni!" szólásról kapta, amely Ferencszállás határára utal. Állítólag itt fordult elő, hogy egy ízben árvíz miatt csónakról, sarlóval kellett betakarítani a zabot – ez volt a zabhegyezés. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vezetőváltás a makói vállalkozók szövetségénél

Új elnöke van a makói vállalkozói szövetségnek Tóth István, a Váll-Ker Kft. igazgatója személyében;… Tovább olvasom