Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Együttes erővel pályázik Makó és Perjámos városa

Makó - Makó együtt pályázik a Temes megyei Perjámossal a Maros-part rendbetételére, a pihenési, sportolási lehetőségek bővítésére. Az unió támogatja a határon átnyúló fejlesztéseket. Ha nyer a közel milliárdos terv, ismét felpezsdül a folyón a vízi élet.
– Korábban is terveztünk a Maros menti, romániai területekkel turisztikai együttműködést, most azonban arra is van lehetőség, hogy erre forrást szerezzünk, így született együttműködés Perjámossal, a legfontosabb feltétel a kikötőhely volt, ilyen Makóhoz legközelebb, mintegy negyven kilométerre csak itt található – foglalta össze Marosvári Attila, a város alpolgármestere.

Az együttműködés révén megkezdődhet a makói Maros-part évek óta tervezett rekonstrukciója is, ha sikerül uniós forrást találni a megvalósításhoz. Megtudtuk: a makói tervek elkészültek, közel 600 millió forintos beruházást tartalmaznak. A román projekt tervezett költségvetése mintegy 200 millió forint, amiből a makóihoz hasonlóan kikötőt, szálláshelyet építenének.

A folyópartot közel egymilliárdból rendeznék.
Fotó: Segesvári Csaba

– Terveztünk egy tanösvényt, ahol a víz közeli élővilágot láthatják a diákok. Makón szálláshelyet az egykori vadászház átalakításával lehet létesíteni, ez is része a fejlesztésnek – tette hozzá Marosvári.

Az összesen csaknem egymilliárdos tenderre a kiírás tavasz végére várható, természetesen a pályázatokat a két település külön-külön készíti, de együttműködve nyújtja be. Perjámos Nagyszentmiklóstól 20 kilométerre, keletre fekszik, oklevél 1332-ben, Priamus néven említi először. Zömmel németek lakta település volt régebben, a trianoni békeszerződésig Torontál vármegye Perjámosi járásának székhelye volt. Most mintegy hatezren lakják, a többség román, de élnek itt németek és magyarok is.

Olvasóink írták

  • 1. pénz 2008. január 19. 10:28
    „ezt is mint a fürdőd elfogják tolni a beruházással miért nem
    saját zseből finanszírozza valaki mert az önkormányzati erőket
    lehetne éppen másra is fordítani is.Vagy talán nem???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Németországi szemetet találtak Makón

Makó - Két tonna német eredetű háztartási szemetet találtak a környezetvédelmi hatóság ellenőrei egy makó-újvárosi telephelyen. Tovább olvasom