Délmagyar logó

2019. 07. 19. péntek - Emília 17°C | 27°C Még több cikk.

Fegyház és börtön jár a "füstölőért" a makói herbálárusoknak

Hat év börtön-, illetve fegyházbüntetésre ítélte csütörtökön a Szegedi Törvényszék azt a makói házaspárt, akik éveken át árusítottak különböző kábítószereket a lakásukban. Az ítélet még nem jogerős.
A bíróság bűnszövetségben elkövetett kábítószer-kereskedelem és új pszichoaktív anyaggal visszaélés miatt ítélte hat év börtön, illetve fegyházbüntetésre annak a makói házaspárnak a tagjait, akik éveken át árulták a drogot a településen. A családról már korábban is írtunk. Azzal vádolta őket az ügyészség, hogy 2010-től 2015 márciusáig kábító hatású növényi termékeket, azaz herbált árultak, amelyet füstölőnek is neveztek. Egy-egy csomag ára 500-tól 2000 forintig terjedt.


Egy internetes közösségi oldalon hirdettek – még akcióztak is –, egész napos nyitvatartási idő mellett működtek. Aki épp otthon volt, az szolgálta ki a vevőket. Figyelték a drogokra, pszichoaktív anyagokra vonatkozó jogszabályok változásait. Ennek azért van jelentősége, mert a kábító hatású anyagokat forgalmazók igyekeznek olyan vegyületeket árusítani, amelyek a törvény szerint még épp nem minősülnek drognak.
Fotók: Délmagyarország
Fotók: Délmagyarország

A perben több fogyasztót is meghallgatott a bíróság, akadt olyan rendszeres vásárló, aki erős függőség kialakulásáról számolt be, többeknél – állításuk szerint – memóriazavar alakult ki. Az árusított anyagot rendszeresen a posta vagy egy futárszolgálat szállította a házaspárnak.

A rendőrség 2015. március 25-én tartott házkutatást náluk, ekkor csomagokban kiadagolt, illetve porciózásra váró zöld növényi törmeléket, valamint a kábítószer értékesítésére szolgáló eszközöket foglaltak le. A szakértői vélemény szerint a lefoglalt áru háromféle szintetikus kannabinoidot tartalmazott, melyek közül egy akkor kábítószernek, kettő új pszichoaktív anyagnak minősült.


Bathó Nikolett bíró az ítélet indoklásakor elmondta, hogy, a vádlottak maguk is fogyasztottak a drogból, több vevőjük pedig házukban szívta el dohányba keverve azt.
Az elsőfokú ítélet szerint a nőnek fegyházba, a férfinek pedig börtönbe kell vonulnia. Ez azonban még nem jogerős, mert vádlottak és védőik enyhítésért jelentettek be fellebbezést.

 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Traktorba rohant egy Suzuki Földeák határában, az autó sofőrjét kórházba vitték - fotók

Traktorba rohant egy Suzuki Földeák határában, az autó sofőrjét kórházba vitték - fotók
A baleset a Hódmezővásárhely és Makó közötti úton történt, Földeák közelében. A személyautót vezető… Tovább olvasom