Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Frissen ásott árkok Makón

Több hónapos megfeszített munka és nagyon sok pénz kellett ahhoz idén, hogy elkerüljék Makó környékén, a mélyen fekvő területeken a komolyabb belvízkárokat. A nemrég elkészült csatornák most már védik például Makó-Rákos házait is a természeti csapástól. A kora tavaszi védekezés költségeit azonban még nem térítette meg az állam.
Makó-Rákos házai tavasszal közvetlen veszélyben voltak – most biztosított a vízelvezetés. Fotó: Gyenes Kálmán
Ez év első felében soha nem látott belvízzel kellett szembesülniük a Makó környéki termelőknek, a falvakban, külső városrészekben élőknek. Az utóbbi hónapokban megfeszített munka és több száz millió forint befektetésével sikerült megelőzni az esetleg jövőre várható bajt – frissen ásott csatornákon folyhat le a hólé, az eső.

– Nagyobb biztonságban vannak most a Makó környékén élők, mint tavaly, bár jó néhány tervezett beruházás még nem készült el – összegezte Balla Iván, a Tisza-Maros Szögi Vízgazdálkodási Társulat elnöke. – Súlyosabb problémát jelent azonban, hogy a földművelési tárca által megígért költségtérítések a gazdákhoz és a társaságunkhoz sem érkeztek meg, bár arról sincs információnk, hogy törölték volna a kifizetéseket. Ha nem kapjuk meg az ígért pénzt, nem jut a védművek tisztítására, működtetésére.

Megtudtuk: a Gacsiba-Papháti-dűlő közel harmincmillió forintba kerülő fenékkotrásán túl a belvíz szempontjából leginkább veszélyeztetett földterületek szélén vízelvezetőket is kialakítottak. Jövőre biztos, hogy megmenekül a házakat is alámosó „beltótól" Makó-Rákos is, hiszen betonnal megerősített elvezetőrendszert telepítettek a faluba.

– Tavasszal itt, a szomszédban volt, ahol már a jószágok közé folyt a belvíz, veszélyben volt minden ház, de most már nem kell félnünk. Csak a legöregebbek emlékeznek akkora vízre, mint ami idén itt, Rákoson állt. Az új csatornák azért biztonságosnak tűnnek – mondta el a lapunknak a település központjában élő Baranyi Mihály.

Sokat tett a vízgazdálkodási társulat és a makói önkormányzat is azért, hogy elkerülhessék az ideihez hasonló veszélyt. Nagy-György József, a város mezőgazdasági tanácsnoka azt mondta, most az átlagosnál nagyobb mennyiségű téli csapadékot is el tudnak viselni a Makót környező földek veszélyhelyzet nélkül, a talajvíz szintje ugyanis pár centiről többméteres mélységbe süllyedt, így először a talaj nedvességtartalmának feltöltődésével kell számolni. Az utóbbi évek belvízproblémáival kapcsolatban megjegyezte: kiszámíthatatlan, hol bukkan fel esetleg újra a víz, hiszen legutóbb olyan területeket öntött el, ahol korábban nem volt ilyen gond.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Repülőgépek egy műhelyből

A makói Nagy József egyike annak a nagyjából ötven repülőgépmakett-készítőnek, aki ezzel a… Tovább olvasom